Reklama

Reklama

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

(divadelní záznam)
  • Česko Afrika

Obsahy(1)

V pořadí objevů čtrnáctá Cimrmanova hra nás zavede do nitra kontinentu téměř nedotčeného civilizací. Čeští cestovatelé se tu setkají s podivným kmenem lidojedů a málem skončí na jejich jídelním lístku. Příslušníci tohoto kmene jsou zvláštní ve dvou směrech: svým vzhledem a svou neobyčejnou učenlivostí. Tyto vlastnosti umožnily Cimrmanovi vyřešit jazykové a inscenační problémy s elegancí, jakou mu ostatní světoví dramatikové mohou jen závidět. Kdyby takové téma zpracoval dejme tomu G. B. Shaw, strávili by diváci v hledišti 5 až 7 hodin. Cimrman tu vystačil (nepočítáme-li úvodní vědecký seminář) s pouhou hodinou. Poprvé v historii Divadla Járy Cimrmana vystupuje na jevišti i živé zvíře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (217)

joker2 

všechny recenze uživatele

Buďme rádi za to, že Cimrman byl a že je stále kde objevovat jeho nové hry ("Hrom sáhl do police" a "jako blesk z čistého nebe stál u dvěří Hrom"). Skvělá přednáška o počátcích internetu srovnatelná snad jen s vynálezem Cimrmanova disku (zkratka CD je jasná - "Cimrmanův disk", problémy dělá zkratka ROM). Cimrmanův informační telefonní stan napadly viry. Měnší problémy měly s koktavým profesorem Weberem, který se do telefonu vždy hlásil "WéWéWéWeber". Rekonstruovaný vtip ze Švestky ("Vy jste Pulec? Já jsem znal doktora Žábu, nejste vy jeho syn?"). Takže ačkoli vtipy na senilitu a problémy s pamětí se množí (např. univerzální text Jmelí), pořád zůstává dost prostoru pro hrátky s češtinou (Svěrák) i s historií (Smoljak). Takže i když se jedná už o několikrát převařenou kávu, buďme za toto národní bohatství vděčni, protože přijde čas, kdy již nové hry Cimrmana nikdo objevovat nebude... ()

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Před shlédnutím hry jsem z různých stran slyšel cosi o tvůrčím úpadku autorské dvojice, ale já bych se pod tyto názory nepodepsal. Je pravda, že úvodní seminář má některá hluchá místa, ke kterým však rozhodně nepatří referát o Josefu Václavu Sládkovi. Hra samotná je pak jednoduše geniální. Například scéna se sestřelováním ometáka prostě nemá chybu a její už tak vysokou úroveň na originálním záznamu ještě zvyšuje ten nepřeslechnutelný smích z publika. ()

Reklama

Tominni 

všechny recenze uživatele

V přednáškách tentokrát zavítáme jak do Afriky (práce se zvířaty na železniční stanici), tak do předzvěstí informační doby (šapitó), nejlepší je ale Opeřený had (Tančila jako blázen až do bílého rána). Samotná hra je fajn, asi ne zcela nejlepší ze všech her, ale bod navíc dostává za jmelí. Co jmelí, ale jmelí.....a malý bonus za Josefa Václava Sládka! Já jsem se tedy bavil. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Pro mě znatelně nejslabší kousek. Úvodní seminář je sice v podobném duchu jako u těch lepších her, ovšem v Africe velice abstinuje klasický cimrmanovský humor a je zde použit spíše ten povrchní, který se tolik nedostane pod kůži a jen málokdy se směju nahlas. Příběh byl taky dost slabý. Jednoaktovky mám prostě radši. ()

Hannibal1913 

všechny recenze uživatele

Albínští černoši, Josef Václav Sládek Ch., ale copak je to proti jmelí! Další parádní dílko od Cimrmanovců, nicméně se nemůžu zbavit dojmu, že nejslabší z těch, která jsem viděl... Bohužel jednotlivé díly nesleduji chronologicky a jsem tedy zvědav, jestli bude platit, že nejstarší díly jsou nejlepší... Zatím to tak platilo. 76% - 17.1.2010 ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Hlas muže, který se během úvodního semináře ptá, zda je možné, aby se porouchalo všech dvanáct válců vzducholodi, patří režiséru Smoljakovi. (MatyM)
  • Turecký zpěv, který můžeme slyšet při cestě do Afriky, nazpíval Petr Brukner. (mnaucz)
  • Jedná se o první hru z repertoáru DJC, kde z úst Bořivoje Pence zazní slavná otázka ohledně příbuzenstva pánů Žáby a Pulce. Druhá hra, kde zazní tato slavná otázka, je Afrika (2004). (TomasSlach)

Reklama

Reklama