Reklama

Reklama

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

(divadelní záznam)
  • Česko Afrika

Obsahy(1)

V pořadí objevů čtrnáctá Cimrmanova hra nás zavede do nitra kontinentu téměř nedotčeného civilizací. Čeští cestovatelé se tu setkají s podivným kmenem lidojedů a málem skončí na jejich jídelním lístku. Příslušníci tohoto kmene jsou zvláštní ve dvou směrech: svým vzhledem a svou neobyčejnou učenlivostí. Tyto vlastnosti umožnily Cimrmanovi vyřešit jazykové a inscenační problémy s elegancí, jakou mu ostatní světoví dramatikové mohou jen závidět. Kdyby takové téma zpracoval dejme tomu G. B. Shaw, strávili by diváci v hledišti 5 až 7 hodin. Cimrman tu vystačil (nepočítáme-li úvodní vědecký seminář) s pouhou hodinou. Poprvé v historii Divadla Járy Cimrmana vystupuje na jevišti i živé zvíře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (217)

fantomas19 

všechny recenze uživatele

1.) Seminár o pobyte a činnosti Jaroslava Cimrmana v Afrike, o hre pre Indiánov, o priateľstve Járy Cimrmana s básnikom Sládkom, o snahe vytvoriť v Afrike Malé Čechy, prvú kolóniu Čechov. 2.) Hra Afrika o stretnutí Čechov s ľudožrútmi v Afrike. Doktor Emil Žába (Zdeněk Svěrák) sa modernou 12valcovou vzducholoďou vydáva do Afriky, brat otec Cyril Metoděj (Petr Brukner) sa snaží byť pre ľudžrútov učiteľom češtiny i katechétom, mecenáš výpravy barón Ludwig von Úvaly u Prahy (Jaroslav Weigel) túži po dobrodružstve a kapitán Bohuslav Puchmajer (Genadij Rumlena) skepticky dopĺňa výpravu. Brífingy a konfrontácia s miestnymi ľudožrútmi albínmi prinesie výprave skvelé zážitky. ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

Nejlepší scéna je tak se jmelím. Ta je už takřka legendární. Zbytek rozhodně nebyl špatný, jsou zde vtipné hlášky a různé slovní hříčky, ale vzhledem k tomu, co pánové Smoljak, Svěrák a spol. předvedli dříve, to patří k těm lehce slabším dílům. Ale pro příznivce slušného humoru to je stále dobrá volba. ()

Reklama

Broda84 

všechny recenze uživatele

Všimla jsem si, že tato hra dostává nižší hodnocení, ale pro mě je jedna z těch nejlepších her z cimrmanovského ansámblu. Preferuju doktora Žábu v podání Svěráka než Smoljaka. Svěrák umí mnohem lépe zobrazit ty samolibé týpky. Smoljakovi zase více sednou postavy jako tVeverka z Bitýšky v Blaníku nebo postava Varlete v Dobytí severního pólu. No z Afriky rozhodně nezapomenu jmelí, černochy albíny, J.V. Sládka nebo Petra Bruknera v podání bratra otce blbce. Si by to byl popis na dvě stránky, kdybych chtěla vypsat všechny cool věci v této hře. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z těch Cimrmanů, který mám míň rád - těmi dalšími jsou Ztráta třídní knihy a Cimrman v říši hudby, ale i tady jsou nezapomenutelný věci jako je univerzální trialog a hlavně ukázka z hry Opeřený had. "A co když se Ti třeba po roce zalíbí Nerada se myje?" S Nerada se myje bych v jednom stanu žít nechtěl." A co Hladila sviště proti srsti?":DD ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Jako zanícený cimrmanolog, schopný hodiny a hodiny vyprávět repliky ze všech her krom Českého nebe, se kterým jsem ještě žel neměl tu čest, snad ani nemohu jinak. Mohl bych pár her vyzdvihnout, avšak žádnou bych nedokázal označit za slabší či méně oblíbenou. Stejně ode mne každá dostane "kilo", tak co... 100% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Turecký zpěv, který můžeme slyšet při cestě do Afriky, nazpíval Petr Brukner. (mnaucz)
  • Hlas muže, který se během úvodního semináře ptá, zda je možné, aby se porouchalo všech dvanáct válců vzducholodi, patří režiséru Smoljakovi. (MatyM)

Reklama

Reklama