Reklama

Reklama

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

(divadelní záznam)
  • Česko Afrika

Obsahy(1)

V pořadí objevů čtrnáctá Cimrmanova hra nás zavede do nitra kontinentu téměř nedotčeného civilizací. Čeští cestovatelé se tu setkají s podivným kmenem lidojedů a málem skončí na jejich jídelním lístku. Příslušníci tohoto kmene jsou zvláštní ve dvou směrech: svým vzhledem a svou neobyčejnou učenlivostí. Tyto vlastnosti umožnily Cimrmanovi vyřešit jazykové a inscenační problémy s elegancí, jakou mu ostatní světoví dramatikové mohou jen závidět. Kdyby takové téma zpracoval dejme tomu G. B. Shaw, strávili by diváci v hledišti 5 až 7 hodin. Cimrman tu vystačil (nepočítáme-li úvodní vědecký seminář) s pouhou hodinou. Poprvé v historii Divadla Járy Cimrmana vystupuje na jevišti i živé zvíře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (217)

brzozin 

všechny recenze uživatele

Naprosto nejslabsi Cimrman, ktereho jsem mel tu "cest" videt. Nedostatek napadu a celkovy upadek je znat uz delsi dobu, ale tady je to do oci bijici. Trapna, groteskni, primitivni a lacina zabava plna pitvoreni, poskakovani, infantilnich radoby hlasek. Kam se proboha podel suchy inteligentni humor tohoto divadla? ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

V přednáškách tentokrát zavítáme jak do Afriky (práce se zvířaty na železniční stanici), tak do předzvěstí informační doby (šapitó), nejlepší je ale Opeřený had (Tančila jako blázen až do bílého rána). Samotná hra je fajn, asi ne zcela nejlepší ze všech her, ale bod navíc dostává za jmelí. Co jmelí, ale jmelí.....a malý bonus za Josefa Václava Sládka! Já jsem se tedy bavil. ()

Reklama

Appleboy 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl zatím poslední Cimrmanův opus, byl jsem poněkud zklamán. Přišlo mi, že autoři se již umělecky vyčerpali, vtipy se opakují a inteligentní humor se někam tiše vytratil. Po několika dalších zhlédnutích Afriky jsem změnil názor. Hra asi nepatří úplně k tomu nejlepšímu z dílny dua Smoljak&Svěrák, nicméně je stále velice dobrá, minimálně nadprůměrná. Navíc je zde spousta vtipů, kterých si napoprvé nevšimnete. Jako výborný nápad mi přišel univerzální text Jmelí a upřímně se divím, že ho nepraktikují i jiná divadla. Mimochodem, v téhle hře herecky září jinak většinou nenápadný G. A. Rumlena. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Nemohu souhlasit, že duo S&S s Afrikou kvalitativně nestačí. Divadlo Járy Cimrmana mám velmi rád, hry znám skoro zpaměti (viz - http://txeco.euweb.cz/cimrman.htm ), ale v žádném případě nemohu říct, že Afrika je nejslabší. Naopak mi připadá, že S&S stále drží laťku humoru velmi vysoko. Zkuste se na to podívat znovu a možná odhalíte prvky, kterých jste si při prvním či druhém sledování nevšimli. Viděl jsem 2x live pokaždé v jiném obsazení a mám na DVD a nemohu než konstatovat, že je to velmi povedená hra. Hodnocení líbí/nelíbí záleží na tom, co má kdo radši, mně se třeba ze všech Cimrmanů nejmíň líbí Vražda v salonním coupé, ale to neznamená, že je to špatná hra. ()

Marcos 

všechny recenze uživatele

Cimrmanovský humor ve hře Afrika není pro všechny,je ryze český,pohrává si se slovy a využívá zcela krásu češtiny. Pointy vtipů nejsou nízké,žádné tlačení na pilu a naprosto originální styl. Afrika není z repertoáru DJC tím nejlepším,ale přesto jsem se výborně bavil. Při téhle hře jsem si znovu uvědomil genialitu autorů a opět jsem byl hrdým čechem. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Hlas muže, který se během úvodního semináře ptá, zda je možné, aby se porouchalo všech dvanáct válců vzducholodi, patří režiséru Smoljakovi. (MatyM)
  • Turecký zpěv, který můžeme slyšet při cestě do Afriky, nazpíval Petr Brukner. (mnaucz)
  • Miloň Čepelka v této hře nikdy rád nehrál (hrál roli Cyrila Metoděje), a proto se brzy role v této hře vzdal. (mnaucz)

Reklama

Reklama