Reklama

Reklama

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

(divadelní záznam)
  • Česko Afrika

Obsahy(1)

V pořadí objevů čtrnáctá Cimrmanova hra nás zavede do nitra kontinentu téměř nedotčeného civilizací. Čeští cestovatelé se tu setkají s podivným kmenem lidojedů a málem skončí na jejich jídelním lístku. Příslušníci tohoto kmene jsou zvláštní ve dvou směrech: svým vzhledem a svou neobyčejnou učenlivostí. Tyto vlastnosti umožnily Cimrmanovi vyřešit jazykové a inscenační problémy s elegancí, jakou mu ostatní světoví dramatikové mohou jen závidět. Kdyby takové téma zpracoval dejme tomu G. B. Shaw, strávili by diváci v hledišti 5 až 7 hodin. Cimrman tu vystačil (nepočítáme-li úvodní vědecký seminář) s pouhou hodinou. Poprvé v historii Divadla Járy Cimrmana vystupuje na jevišti i živé zvíře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (217)

666teen odpad!

všechny recenze uživatele

Je těžké v dnešní turbulentní době, která prokazatelně směřuje k lepším zítřkům , bez rasového a gender útlaku, hledat lepší důkaz českého RASISMU, než je hra Afrika z dílny hrubě přeceňovaného DJC. Nemá cenu se pitvat v jednotlivostech, takže krátce a stručně, neboli briefly: 1. Do vzducholodi nenastupuje žádná žena, ani nikdo jiný z 56 možných, funkčních pohlaví. Hanba! 2. Všichni cestovatelé jsou BÍLÍ. Není zde zastoupen například nikdo z komunity Romů, kteří v té době již prokazatelně obohacovali české země, potažmo rakouské mocnářství. 3. A to nejhorší teprve přijde. Opravdu je někdo schopen se smát vtípkům o Černoších-albínech?!?! Uku, Lele, Líná Huba, Holé Neštěstí? Vyfabulovaný, neexistující kanibalismus? Máme zapotřebí něco tak levného a sprostého dnes akceptovat? Ne, přátelé. Je třeba se na tuto, nebojím se napsat "šmíru", podívat dnešníma očima a ohodnotit jí nekompromisně ODPADEM! ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Přál bych si moc dát víc, než 4, ale tohle není o zásluhách, nýbrž o kvalitě, takže za sebe - 80%. Výborný seminář, na který navazuje poněkud slabší hra s bezvadným nápadem ohledně J.V. Sládka. Už mě kromě jmelí a Hladilasvištěprotisrsti nic nenapadá, takže si to kupte, nebo běžte na Žižkov do předprodeje. ()

Reklama

stration 

všechny recenze uživatele

Geniální. Dokonce jsem neváhal a za hříšný prachy koupil dárkovou edici všech her. U některých se směju víc, u některých míň. Ale směju se vždycky, vždycky mám dobrou náladu a nevěřícně kroutím hlavou, kde na to chodí. Tolik nápadů, odkazů, parafrází a chytrosti jsem snad nikde jinde neměl tu čest vidět. Bohužel podle mě nejslabší hra... ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Génius schovaný ve Zdeňku Svěrákovi a Ladislavu Smoljakovi (tím nechci ostatní členy souboru nijak shazovat, ale tito dva mistři jsou přeci jen nejzasloužilejší cimrmanologové) se nejvíce projevuje právě při představeních DJC, protože u Cimrmana je dovoleno vše! Každý seminář a každá hra jsou jedním slovem GENIÁLNÍ! Neexistovalo, neexistuje a ani nebude existovat lepšího, vtipnějšího a inteligentnějšího humoru! ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Cestovatelé, co se vydají do Afriky, tak musí být připraveni na velký rasismus. Černí tam bílé nechtějí. A přece další a další cestovatelé i z Česka míří do Afriky. Afrika je ale širokánský pojem. Každá země má svou kulturu, své dějiny, a to jaksi tahle hra nebere na vědomí. Slabší hra, škoda, původně jsem si myslel, že dám aspoň čtyři hvězdičky, ale není to možné. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Nejedá se o první hru z repertoáru DJC, kde z úst Jaroslava Weigela zazní slavná otázka ohledně příbuzenstva pánů Žáby a Pulce. (MatyM)
  • Turecký zpěv, který můžeme slyšet při cestě do Afriky, nazpíval Petr Brukner. (mnaucz)
  • Jméno Emil Žába je odvozeno od cestovatele Emila Holuba. (mnaucz)

Reklama

Reklama