Reklama

Reklama

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

(divadelní záznam)
  • Česko Afrika

Obsahy(1)

V pořadí objevů čtrnáctá Cimrmanova hra nás zavede do nitra kontinentu téměř nedotčeného civilizací. Čeští cestovatelé se tu setkají s podivným kmenem lidojedů a málem skončí na jejich jídelním lístku. Příslušníci tohoto kmene jsou zvláštní ve dvou směrech: svým vzhledem a svou neobyčejnou učenlivostí. Tyto vlastnosti umožnily Cimrmanovi vyřešit jazykové a inscenační problémy s elegancí, jakou mu ostatní světoví dramatikové mohou jen závidět. Kdyby takové téma zpracoval dejme tomu G. B. Shaw, strávili by diváci v hledišti 5 až 7 hodin. Cimrman tu vystačil (nepočítáme-li úvodní vědecký seminář) s pouhou hodinou. Poprvé v historii Divadla Járy Cimrmana vystupuje na jevišti i živé zvíře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (216)

herr_carter 

všechny recenze uživatele

"Doktore Žábo, já jsem znal jednoho inženýra Pulce... nejste vy jeho otec?", "Ty Cyrile, jak se řekne,když mě nezabijete,dostanete dary?Ale pane doktore, podmiňovací tvary", "Náčelník: My s vámi nebudeme uzavírat žádné dohody, my vás budeme sníst!Cyril: Ale, sníme! Náčelníku!Náčelník: A jó, dokonavé sloveso...", "Copak jmelí... ale jmelí!", " ....to si ten krám řiďte sami"................. moje hodnocení = 10 z 10. ()

Eraser 

všechny recenze uživatele

Pro mě bohužel zjevně nejslabší věc z Divadla Járy Cimrmana. Kromě geniálního "Jmelí" většinou pouze recyklace starších fórku (Jmelí se ve hře "zacyklí" podobným způsobem jako kdysi jevištní flashbacky v Němém Bobši) a překvapivé množství jednoduchých prvoplánových vtipů. Ale aby nedošlo k omylu. Pořád špička současného českého humoru, které většina ostatních nesahá ani po kotníky! ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si myslel, že se to ponese v duchu výpravy při Dobytí severního pólu. Přednáška tomu nasvědčovala a byla docela vtipná. "Vnučka inženýra Holého, paní Marie Huňatá, rozená Holá... chchch". Začátek hry tomu nasvědčoval, ale pak přiletěli do Afriky. A od té doby šlus. Myslím, že je blbé, když ve hře Afrika je ta část o Africe trapná. Pár solidních fórků se tam ještě najde, ale je to takové jakési nemrlé... a trvá to až do konce. Moc mě to nepotěšilo. "Copak Zlatovláska, ale jmelí!" ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Cestovatelé, co se vydají do Afriky, tak musí být připraveni na velký rasismus. Černí tam bílé nechtějí. A přece další a další cestovatelé i z Česka míří do Afriky. Afrika je ale širokánský pojem. Každá země má svou kulturu, své dějiny, a to jaksi tahle hra nebere na vědomí. Slabší hra, škoda, původně jsem si myslel, že dám aspoň čtyři hvězdičky, ale není to možné. ()

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Před shlédnutím hry jsem z různých stran slyšel cosi o tvůrčím úpadku autorské dvojice, ale já bych se pod tyto názory nepodepsal. Je pravda, že úvodní seminář má některá hluchá místa, ke kterým však rozhodně nepatří referát o Josefu Václavu Sládkovi. Hra samotná je pak jednoduše geniální. Například scéna se sestřelováním ometáka prostě nemá chybu a její už tak vysokou úroveň na originálním záznamu ještě zvyšuje ten nepřeslechnutelný smích z publika. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Hlas muže, který se během úvodního semináře ptá, zda je možné, aby se porouchalo všech dvanáct válců vzducholodi, patří režiséru Smoljakovi. (MatyM)
  • Autoři si psaní opakovaně říkali: „Vždyť je to Severní pól, jenom je to v teplých krajích.“ (mnaucz)

Reklama

Reklama