Reklama

Reklama

Pani Wilberforceová je výstredná stará dáma, u ktorej si prenajme priestor pätica hudobníkov, aby mala potrebný pokoj na skúšanie. Netuší, že domnelí členovia sláčikového kvinteta sú v skutočnosti zločinci, ktorí plánujú ďalšiu lúpež... (STV)

Recenze (81)

Matty 

všechny recenze uživatele

Pět sobě samým nebezpečných nýmandů a jedna paní milá tak, až by jeden vraždil. Ideální sestava pro komedii, v níž má jít o život. Na lehkou zábavu je film výtečně zrežírován, což se týče jak scén komických, tak thrillerových. Z mordů mrazí. S postavami, představujícími karikovaný vzorek tehdejší anglické společnosti, není nakládáno nijak uctivě – nedá se říct, že by jim to nepatřilo. Přemůže-li zkostnatělá generace generaci nastupující, pak ne pro svůj důvtip, nýbrž pro neschopnost domluvy na straně těch druhých. Poslední velký film britských studií Ealing byl úspěšný nejen ve své domovině, ale rovněž ve Spojených státech (nejspíš pro to, jak je nehollywoodský sžíravý), kam Sladká vůně úspěchu o dva roky později přivábila také režiséra Alexandra Mackendricka. Apendix: Co bylo na originálu bytostně britské vychází najevo v podařeném remaku bratří Coenů, kteří děj přesunuli na americký jih, ubrali zimomriavkovych chvil a sáhli po výrazně přímočařejším humoru. 80% Zajímavý komentář: Oskar ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Takřka vůdčí film anglické školy černého humoru -inteligentní, brilantně zrežírovaný, nápaditý a především s další skvělou rolí hereckého chameleona Aleca Guinnesse. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Typicky anglická komedie o rozdílu mezi lupičem a vrahem. Improvizovaný gang Aleca Guinnesse spřádá plány na milionovou loupež pod záminkou zkoušení hudebního kvinteta a trpělivě čelí vyrušování stařičké bytné. Výstřelky pošetilých stařenek angličtí gentlemani shovívavě snášejí, vůči takovým maličkostem jsou imunní. Ale v okamžiku, kdy se jejich loupež provalí a stařenku coby svědka je třeba diskrétně oddělat, zpanikaří tito muži činu jako hejno slepic. ;o) Studio Ealing bylo podobnými filmy proslulé. Točilo téměř výhradně komedie a pokud se nemýlím, vždy černobíle. V roce 1955 musely být jeho ateliéry z ekonomických důvodů uzavřeny a Ealing se rozloučil s plnou parádou - a v barvě! Myslím, že teprve na DVD tato složka filmu náležitě vynikla. A protože trocha patriotismu nezaškodí, připomínám, že autorem toho krásného obrazového aranžmá je český kameraman Otto Heller, který předtím snímal filmy jako Hej rup! nebo Ducháček to zařídí. 100% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Coenovský remake Lupiči paní domácí považuju za uměleckou prohru a jediný coenovský film, který se mi vyloženě nelíbil. Po zhlédnutí původní klasiky musím konstatovat, že anglická verze je opravdu lepší, pochopitelně s výjimkou hvězdného obsazení, protože herce věhlasu Toma Hankse stará verze pochopitelně nemá. Mnozí ze zúčastněných se sice hvězdami stali, ale tehdy šlo ještě o jejich počátky a byly to relativně neznámé tváře. Odstup 55 let je pochopitelně znát a takový pocit komplexního žánrového dílka, jako jsou Zlaté věže, jsem u Lupičů přece jen neměl, navíc je to film, kde divák na některých místech cítí, jak jsou gagy nedotažené, a napadá ho, jak by to šlo udělat líp. Přesto Lupiči hravě překonávají většinu dnešní komediální produkce. Oproti původnímu scénáristovu záměru, který bezpochyby předpokládal, že sympatie budou na straně stařenky, jsem fandil kterémukoli z těch pěti nebohých lotrů vystavených její užvaněnosti a dotěrnosti. Celkový dojem: 75 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Od krimi komedie, ve které se sešli pánové Guinness, Sellers a Lom jsem čekal mnohem více zábavy. Několik komických situací se zde našlo, ale ke konci to už bylo moc předvídatelné a navíc to ztratilo skoro veškerou počáteční šťávu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tak jak Hans Gruber při své loupežné akci nepočítal s faktorem John McClane, nepočítá pětice neschopných "hudebníků" s nedotknutelností jedné vetché landlady obklopené papoušky a z nadějného kvintetu tak může být velmi záhy rozpuštěné hudební těleso.. Alec Guinness částečně přijal image Maxe Schrecka, mladý Sellers prokazuje svůj nesporný komediální talent, ale já prostě od škatulky s popiskem inteligentní, britský, černý humor čekám mnohem větší drive. Nu co, aspoň si už bába Hrbáčková může dovolit zapomínat deštníky.. Mimochodem, první jsem viděl Coenovic volně inspirovaný remake a jak jsem nyní spatřil stařenčin dům u tunelu nad tou řadou kolejí, bylo mi hned jasné, co nahradila loď s odpadky.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Příjemně černohumorný morytát o pětici lupičů a staré dámě s nádherně barevnou kamerou a vynikajícím Alecem Guinnessem. Tyhle filmy mohu vždycky. 85%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Celkem se tomu divím, ale ve srovnání s remakem bratří Coenů to u mě originální Ladykillers prohráli. Ne že by film nebyl zábavný, ne že by Alec Guinnes ultrasllizkého gangstera neztvárnil dobře, ne že by ostatní herci hráli špatně (nejvíce mě, sorry pane Sellers, bavil Herbert Lom, jehož vrahounský pohled je prostě jedinečný) a ne že by stařenka nebyla na zabití... Jen jsem se zkrátka smál méně než jsem čekal. Dost možná za to ovšem mohl i otřesný televizní dabing vyrobený v TV Nova, což připouštím. Film si nicméně čtyři hvězdy zaslouží. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

U filmu, který nechce být ničím víc, než dobrou komedií se vždycky dobře bavím. Tohle byla právě jedna z nich. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Čiernočierna komédia, ktorej chvíľu trvá pokiaľ sa rozbehne, takže úvod je trochu zívačka... ale druhá polovica je fantastická 8/10 remake od Coenovcov som nevidel ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Milá komedie s klasiky humoru... nejlepší jistě poslední dvacetiminutová sekvence, kdy se pět recidivistů snaží zabít svou bytnou a neví, jak to udělat, takže se raději vyvraždí mezi sebou... :-) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dobře napsaná, zahraná, promyšlená komedie na známé téma í naivní dobroty vítězící nad zločinem. K páté hvězdičce mi chybí jen ještě několik stupínků vtipnosti, aby to vyznívalo více než jen úsměvně. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Hrát tam jiní herci, byla by to nuda. Ale s touhle pěticí si užijete zábavy jako nikdy. Škoda té protivné domácí, i když její postava byla zamýšlena aby tak vypadala:) Výborná zábava. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mal som tú výhodu-nevýhodu, že som videl pred touto klasikou Coenoviec remake. Ten je samozrejme úplne iný a je to len dobre. Originál je typická čiernohumorná britská komédia, a ak máte tento štýl humoru radi, nemali by ste byť prečo sklamaní. Chvíľu mi trvalo, než som sa na ten špecifický humor naladil, potom už ale všetko išlo ako po masle a film bol skvele vypointovaný. Možno by som ho štýlom prirovnal k Zlatým vežiam, ak by ste chceli nejaké porovnanie. A o kúsok lepší, ako jeho americký, aj keď stále štýlový remake. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Obávam sa, že som bol k anglickému humoru pred pár desiatkami rokov oveľa ústretovejší. Budem sa tiež musieť zmieriť s tým, že previerkou času prejde bez straty desiatky iba zlomok filmov, ktoré som kedysi obdivoval. Táto krimikomédia u mňa namiesto smiechu vyvolávala iba akýsi útrpný úsmev. Starenka mi v niektorých chvíľach pripomínala Jacquesa Brela v Dotieravom chlapovi a Herbert Lom ešte nemal alergiu na Petra Sellersa. Je mi ľúto, ale keby som filmu dal tri hviezdičky, jedna by bola z nostalgie. A tá do hodnotenia predsa nepatrí. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Bože můj, s takovou starou dámou je to k nevydržení, ať už jste lupič nebo muzikant! :o) Dnes již mírně zestárlá ztřeštěná záležitost pro pamětníky má příjemnou atmosféru starého Londýna, překvapí na rok vzniku barvami a zaujme obsazením. Alec Guinness už pár let hvězdí pro své diváky v jedné komedii za druhou, Peter Sellers se teprve více rozehrává a Herbert Lom nade všemi výrazně ční se svým zapamatovatelným výrazem. Naivně groteskní nádech spočátku humor v konverzační rovině hezky doplňuje, ale s přibývajícími minutami mě ke konci už skoro začal otravovat. Bez problémů uvěřím, že v roce 1955 to mohla být pro návštěvníky kin velká bomba nejen v krajině svého vzniku, ale nemohu si pomoct... coby mladému divákovi mi už připadá celovečerní formát na podobný styl jako zbytečně moc dlouhý. Což může být způsobeno tím, že viděl jsem nejednu loupežní komedii pozdějšího data, Besnardovo Krást se musí umět (1975) v rámci tohoto subžánru u mě asi jen stěží něco překoná, a Pět lupičů a stará dáma se tak v mých očích pak ocitli pouze v pozici zajímavé dobové kuriozitky. 60% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jinak pojaté než tomu bylo v případě remaku bratří Coenů ale přesto docela zábavná krimi komedie o partě zlodějů, kteří se usídlí v domě staré dámy, která jim zatopí vcíe než celý policejní oddíl. Škoda pomalého tempa, které film zbytečně brzdí. A překvapivě mi i cyničtější přístup v Coenovic verzi seděl o něco více. ()

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama