Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden by povedal, že taký vydarený oddychový film, akým sú Zlaté veže, bude aj v našich končinách považovaný za nestarnúcu klasiku. Kdeže. Dozvedel som sa o ňom náhodou, v televízii som ho nikdy nezaregistroval a potom, čo som ho videl, sa tomu dosť čudujem. Z tohto filmu musí čerpať množstvo režisérov, ktorí natočili podobne ladené snímky, len som o tom nikoho z nich nepočul sa zmieniť. Pritom je to jasné. Inteligentne vymyslená zápletka a premyslený plán sympatických lupičov, niekoľko kultových scén, ktoré utkvú v pamäti a skvelé orámovanie príbehu, ktoré dodá filmu šokujúcu, cynickú pointu. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Další důkaz nezměrného komediálního talentu Aleca Guninesse (o čemž se můžete dále přesvědčit ve filmech Vražda na večeři a Pět lupičů a stará dáma), který se jako vysmívaný bankovní úředníček rozhodne ukrást náklad zlatých cihel. Obzvlášť vtipné je, že všichni jeho komplicové jednají jako dokonalí gentlemani, a to včetně druhořadých, zavšivených zlodějíčku odkudsi z londýnské galérky. Charles Crichton postupně stupňuje tempo, takže divák se od originálně natočeného sestupu Eiffelovy věže až po Guinnessův poslední monolog prakticky nemá šanci nadechnout. Teď už vím, proč byla Crichtonovi nabídnuta režie Ryby jménem Wanda :) ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Vím, že to zní kacířsky, ale mě to i na tak malé ploše prostě nudilo. Být to komedie ze 30. let, budiž, ale tohle jsou 50. léta. Což o to, hlavní představitelé jsou naprosto skvělí, některé scény i vtipné, ale celkově mi to přišlo i tak utahané, se špatným načasováním a temporytmem, kdy se nedůležité věci věnovalo zbytečně prostoru, a jiné, podstatnější, prolétly zase moc rychle. Ne a ne se do toho dostat a dokoukal jsem to vlastně až na několikátý pokus, jak nezajímavě to na mne žel působilo. A také jsem nepochopil, že do té doby docela realistický příběh s nadsázkou, dostane v závěru image absurdní grotesky, která z toho dělá zase něco jiného. Navíc jsem nepochopil, proč si líp neohlídali bedny, a co s nimi vlastně chtěli ve Francii dělat. Málem bych zapomněl - pustil jsem si i česky dabovanou verzi, a bylo pro mě překvapením, že Oldřich Nový i daboval, a zde zcela skvěle. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná kriminální komedie o loupeži zlatých cihel, následném přetavení do věžiček a exportu do Francie.. Dýchlo na mě nezaměnitelné kouzlo starých černobílých filmů, britský humor s elegancí a za samotný závěr přihazuji pátou hvězdičku, neb takovýchto kousků mnoho není.. Alec Guinness a Stanley Holloway báječní a šarmantní, no a Audrey Hepburnová pobyla na plátně cca 30 vteřin, tj. žalostně málo, nicméně i to pro vstup do filmového světa evidentně stačilo.. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho, že mě v jednom okamžiku začalo štvát, že plán nevychází, a od té stejné chvíle se celá akce dětinsky hroutí, užil jsem si to náramně. Oldřich Nový v jedné ze svých pouhých čtyř dabingových rolí, a je pochopitelně geniální, skvěle mu ale sekunduje Václav Vydra starší ve své jediné (opravdu?) dabingové roli - jeho hlas je zabarvený tak, že připomíná Svatopluka Beneše. Potěší i Sid James, kterého jsem poprvé slyšel mluvit česky, v originále má hodně specifický hlas, a ještě specifičtější smích. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Film je zařazen na seznamu "nejvýznamnějších filmů", který vydal Vatikán v roce 1995 na přání papeže Jana Pavla II. Nachází se v kategorii filmů, které jsou významné svou uměleckou hodnotou. (gjjm)
  • Původní délka činila 110 minut. (M.B)
  • Audrey Hepburn (Chiquita) sa mala objaviť vo väčšej role, no natáčanie nestíhala kvôli práci v divadle. Alec Guinness (Holland) bol mladou herečkou očarený a vybavil jej aspoň malú rolu. (TheRoller)

Reklama

Reklama