Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

classic 

všechny recenze uživatele

Ctižiadostivá brilantná britská komédia s bohémskym Alecom Guinnessom,ktorý sa profiluje v mimoriadne všestranného herca v takej dobrej zábavnej veci o pláne na zbohatnutie,ktoré trvá chvíľočku,pokiaľ nepríde metropolitná polícia Scotland yardu,aby vyriešila záhadu s neoprávneným obohatením sa pracovníka banky,ktorý zinscenuje mega podvod so zlatými tehlami,jednak ako obeť,pracovník,ktorý sa stal obeťou kriminálnikov,či neskôr ako hlavný podozrivý spolu s komplicmi utekajú,čo im nohy stačia,aby sa vyvliekli z poriadneho prúseru! Problémy nenechajú na seba dlho čakať,a veru aj napriek tomu,je to kráľovská vyšperkovaná kultová zábava,ktorá graduje a graduje... Dynamický film,ktorý nenudí ani na sekundu so scenáristickými premyslenými nápadmi,ktoré herci vedia zúžitkovať v parádnych výkonoch,vedľa Aleca je ďalším expertom v obore Stanley Holloway ako nový sused Hollanda Pendlebury,ktorého smelý Holland zasvätí do plánu ako zatočiť so systémom...Ostatní dvaja majú minimum priestoru. V jednoduchosti je krása! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Úsměvná britská krimikomedie, která mě mile překvapila. Hlavní part zde hrají přesní Alec Guiness a Stanley Holloway v rolích zlodějů-sympaťáků, kterým nelze nefandit. Zlaté věže jsou pohodovou jednohubkou, která sice zezačátku ubíhá pomaleji, ale od okamžiku, kdy se dá dohromady "zločinecký gang", chytne slušné tempo, a přestože je to spíš detektivka než komedie, divák se baví. Příjemná je také účast Audrey Hepburn v pidiroličce Chiquity. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Takový příjemně starosvětský film do dob, kdy zločinci nepotřebovali high-tech výbavičku nebo celý arzenál těžkých zbraní k uskutečnění loupeže a filmaři nepotřebovali bombastický rozpočet a smršť digitálních triků k vytvoření zajímavého bijáku. Zlaté věže představují chytrou a milou komedii na téma jak dva britští gentlemani naplánují a uskuteční loupež století, aby se zabezpečili na stará kolena. Už jen způsob, jakým dají dohromady svůj gang, je originální a velmi vtipný. Vůbec celá ta atmosféra Crichtonova filmu připomíná Sekvencovy Hříšné lidi města pražského s tím rozdílem, že tady jde o komedii, která v několika momentech, jako je pronásledování obou hrdinů policejním sborem, přechází do grotesky. Navíc potěší slušný dabing v čele s Oldřichem Novým. Příjemně krátká stopáž a nečekaná pointa. Celkový dojem (nebudu škudlit): 90 %. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden by povedal, že taký vydarený oddychový film, akým sú Zlaté veže, bude aj v našich končinách považovaný za nestarnúcu klasiku. Kdeže. Dozvedel som sa o ňom náhodou, v televízii som ho nikdy nezaregistroval a potom, čo som ho videl, sa tomu dosť čudujem. Z tohto filmu musí čerpať množstvo režisérov, ktorí natočili podobne ladené snímky, len som o tom nikoho z nich nepočul sa zmieniť. Pritom je to jasné. Inteligentne vymyslená zápletka a premyslený plán sympatických lupičov, niekoľko kultových scén, ktoré utkvú v pamäti a skvelé orámovanie príbehu, ktoré dodá filmu šokujúcu, cynickú pointu. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Hold takový příklad z žánru heist movie, zřejmě ještě předtím než se žánr zrodil. A je to svižné, chvílemi i zábavné, občas v práci s napětí připomíná Hitchcocka. Ovšem je tu obsažený jakýsi lidský rozměr, komediální prvky a padající klobouky s kabáty. A nelze říct, že by to bylo v něčem špatné. Jenom to není asi film, který bych chtěl vidět znovu, bez kterého bych neobešel, nebo který by mi něco zásadního dal. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Pendlebury (Stanley Holloway) říká: „Ze všech smutných slov jazyka nebo pera jsou ta nejsmutnější – Mohlo to být!“. Citát je převzat z „Maud Muller“, básně Johna Greenleafa Whittiera. (sator)
  • Ealing Studios požiadalo samotnú Bank of England, aby prišla na spôsob, ako ukradnúť milión libier. Bola vytvorená špeciálna komisia na vytvorenie plánu prepadu, ktorý bol nakoniec použitý vo filme. (TheRoller)
  • Původní kopie byla digitálně restaurována a znovu promítána v britských kinech v roce 2011 na oslavu 60. výročí filmu. (sator)

Reklama

Reklama