Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejnapínavějších katastrofických filmů všech dob vypráví o osudu posádky zaoceánského parníku, převráceného přílivovou vlnou. Děj plný napětí, obohacený osobními příběhy obětí, dává vzniknout přesvědčivému a dechberoucímu dramatu. Skvělé herecké obsazení spolu s neuvěřitelnými speciálními efekty činí z tohoto filmu skutečnou klasiku, která byla nominována na 9 Cen Akademie. (Magic Box)

(více)

Recenze (252)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Píseň - "The Morning After" + 7 nominací: Herečka VR - Shelley Winters, Výprava, Kamera, Kostýmy, Střih, Hudba, Zvuk + (Vizuální efekty) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Originálně pojatý katastrofický film, jen co je pravda...jenže když vás něco nechytne, prostě vás to nechytne, takže chápete co bude následovat - originální, byť pěkně ujetý nápad ještě dobrý film neudělá...a co Gene Hackman, můj oblíbenec? V roli kněze zachraňujícího své bližní mě stejně jako ostatně celé Dobrodružství Poseidonu nezaujal...i když některé momenty filmu mě celkem šokovaly...proč to hrotit, ***. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jedna ze zásadních klasik katastrofických filmů. Bohužel mě příliš nepotěšila. Ústřední námět sice zajímavý, děj se však brzy smrskne na monotónní putování útrobami havarované lodi, které víc než cokoli jiného připomíná hraní několika levelů počítačové hry. Od úkolu k úkolu, z jednoho prostředí do druhého (kuchyně, ventilační chodba, komín, zatopená chodba), hrdinů ubývá a jen ti, kteří se dostanou nejdál, vyhrajou (budou zachráněni). Zkrátka předvídatelné, monotónní a ve výsledku i docela nudné. Napětí se během let asi kamsi vytratilo. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství Poseidonu patřilo už v dětství mezi filmy, které jsem chtěl moc vidět, jenže jsem si na něj musel počkat, až odrostu, neboť rodiče mě na něj coby relativně malé dítě nechtěli vzít do kina. Je to totiž klasika katastrofických filmů, což není zrovna žánr pro děti. 70. léta byla této kategorii filmů velmi příznivě nakloněna a tvůrci se předháněli v zajímavějších nápadech na kasovní trhák. Dobrodružství Poseidonu je zcela určitě jeden z nejzajímavějších námětů z té doby, navíc perfektně rozpracovaný a s patřičně navozenou atmosférou, díky níž občas i divák u televize zpanikaří, stejně jako někteří z lidí uvnitř lodi. Gene Hackman je (trochu překvapivě) obsazen do role pastora, ale věřte nevěřte, zvládl ji na výbornou, snad i proto, že v jeho podání pastor přece jen nemůže být obyčejným pastorem, ale tak trochu i drsňáckým hrdinou. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Atmosferický a stylový "katastrofáč" let 70. Tzn. hutná atmosféra, důraz na individualitu, vysoká úmrtnost hrdinů a na dnešní dobu poněkud vycházkové tempo, které ale jaksi patří k věci. Pokud si tento stylový přístup porovnám s módou hypertrofovaných trikových oblud let 90., vychází mi Dobrodružství Poseidonu jako opravdu poctivý a propracovaný kus filmového řemesla, navíc okořeněný o slušné herecké výkony. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Klasicky katastrofický film, který se svojí klaustrofobickou atmosférou, dobrou hudbou a skvělími herci opravdu umí navodit výborný filmový zážitek. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výborný katastrofický film s charismatickým Hackmanem. Jen jsem čekal, kdy na mě spiklenecky mrkne Leslie Nielsen, jenže ten byl pro komedii objeven až v roce 1980. Vybraná skupina bojující o přežití tentokrát v převrácené lodi, co si přát více. Na pokračování s Cainem se raději nedívejte. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Podle románu Paula Gallica. Katastrofická podívaná první třídy. S celkem rozumným "moralizováním", snesitelným scénářem a slušnými hereckými výkony (Golden Globe pro Shelley Winters). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich katastrofickejch filmu, bohuzel s klasickejma zaporama tohohle zanru. Je sice fakt, ze v dobe vzniku to tak provareny nebylo, ale dnes to sem tam bije do oci. Jednak tu mame od zacatku do konce predvidatelnej pribeh, kdy uz od zacatku je jasny, kdo bude hlavni postava. Pak az na jednu smrt docela predvidatelny obeti a urcite by se naslo jeste neco, ale tohle je tak to hlavni. Trosku mi vadilo, jak jsou napsany jednotlivy postavy. Hackman, ackoliv paradni, tak kneze mu vubec neverite a v podstate to bylo i zbytecny. Borgnine taky paradni, ale zase mu neverite policajta a navic furt rve. Ono tady casto rve vetsina lidi, az je to otravny. Jeste stoji za zminku mladickej Leslie Nielsen, kterej, ac v nekomedialni roli, hraje paradne. Taky mi bylo divny, ze pulka hlavnich hrdinu byly duchodci a stejne tam behali jak camrdove. Ale abych jen nekritizoval, film ma na dobu vzniku slusny triky, neustale se neco deje, takze je film napinavej od zacatku do konce a atmosfera je taky velice slusna, navic se tvurci s nakou tou smrti neserou. Akorat konec moh bejt trosku vic ve velkym. I kdyz to vypada, ze film vic kritizuju nez chvalim, tech 5* si zaslouzi, protoze jsem se skvele bavil od zacatku do konce a film nema hluchy mista. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý nápad a výborná atmosféra a zpracování, co víc si může člověk přát u klasického katastrofického snímku, které v sedmdesátých letech v Americe točili jako kdyby ten konec světa měl opravdu nastat. Jedná se určitě o jeden z těch lepších filmů na tém akatastrofa a skupinka lidí, kteří se snaží zachránit se. Pokračování s Michaelem Cainem (odkaz zde)sice nedosáhlo takového úspěchu a oblíbenosti, ale podle mě je i to dobrý film. Akorát je druhý. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

V roce 1972 tohle musela být naprostá bomba. Jeden z nejlepších katastrofických filmů co jsem kdy viděl. Skvělý Gene Hackman, Borgnine, Red Buttons a Shelley Winters, která byla za svůj výkon nominována na Oscara. Dnes už kouzlo možná trochu vyprchalo, ale stále je to jeden z kultovních filmů. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Kdysi to byla pecka a ještě pořád je to hodně dobrý film. Malé příběhy každého ze skupinky, která bojuje o přežití a vy se bojíte, kdo to bude příště. Bohužel moje nejoblíbenější postava to odnesla také. Závěr se mi vryl do paměti, jako málokterý. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na špičku žánru, jakou je třeba Skleněné peklo, Dobrodružství Poseidonu při nejlepší vůli nedosáhne, nicméně jde o příjemnou podívanou s řadou vygradovaných scén, kvalitním hereckým obsazením a odpovídajícími hereckými výkony. Scénář staví na klasicky vystavené skupině postav, které vyplňují škatulky jednotlivých lidských typů, tedy odvážný hrdina, sebestředný mačo jako jeho protihráč, submisivní dívka, čiperný kluk se svou sestrou atd. Nechybí láska, sebeobětování, prostě tradiční nabídka filmů tohoto druhu. Film z mého pohledu sráží některé nevěrohodné momenty ve scénáři. Ona už samotná katastrofa je problematická - zemětřesení, byť o mimořádné intenzitě, na volném moři obvykle nezpůsobí žádné extrémní vlnobití, protože masy vody se mohou pohybovat na obrovské vzdálenosti a teprve při střetnutí s pobřežním pásmem vytváří mohutné tsunami o výšce třeba i několik desítek metrů. Převrácení lodě by teoreticky mohl způsobit výbuch podmořské sopky v těsné blízkosti nebo mohutná bouře, ale zaoceánský parník je přece jen velké sousto. Horší je to při líčení průchodu lodí, kdy např. požár v nevětraném sektoru ztroskotané lodi samozřejmě zamoří celý prostor jedovatými plyny. Stejně tak kovové konstrukce by se rozpálily tak, že bych si jen stěží mohl představit přesun trosečníků těmi chodbami. Výčet nelogičností by byl vlastně docela dlouhý, ale i tak je to např. díky kazateli skvěle zahranému Gene Hackmanem nadstandardní záležitost. Celkový dojem: 65 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"There's got to be a morning after · If we can hold on through the night · We have a chance to find the sunshine · Let's keep on looking for the light..." Mistrovská ukázka žánru. V jediném okamžiku se luxusní zaoceánský parník mění v plovoucí rakev a smrtící past pro ty, co přežili a skupinka zaživa pohřbených se vydává s krutým živlem v patách na nepravděpodobnou, extrémně klaustrofobickou misi za vlastní záchranou, na které ji čeká řada překážek a obětí z vlastních řad. Napínavý a nápaditý děj s řadou silných momentů, dobře napsané postavy, kvalitní herecké výkony, nic nechybí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kde mořský vlk Petersen sází na gigantickou vlnu, vybělené úsměvy a kaskadérské kousky, tam se Neameho film ku prospěchu věci zaměřil na samotné postavy bojující o holé přežití (především battle of egoes: reverend Hackman vs. poručík Borgnine stojí za to). A teď ruku na srdce, nastoupili by jste na loď, kde je kapitánem Leslie Nielsen..? ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Poctivá filmarina v mnohom preštieva aj dnešné (bohužiaľ poväčšine už len béčkové) pokusy o katastrofické filmy. Efekty už s pribúdajúcimi rokmi poznamenala doba, ale tým, čo robí tento film klasikou je režisérska zručnosť a dokonalá atmosféra s veľkou porciou napätia. A samozrejme fakt, že hollywoodsky happyend ešte nebol podmienkou každého blockbusteru. 80%. ()

Reklama

Reklama