Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Četař americké armády, který se účastnil 1. sv. války, vede jednotku odstřelovačů ve stejné divizi, jako kdysi před lety sám sloužil. Jednotka se účastní bojů v severní části Afriky, která spadá pod vichistickou vládu ve Francii, vylodění na Sicílii a v Itálii, vylodění v Normandii na pláži Omaha a dostává se až do obsazení Německa. Během těchto dobrodružství se jednotka dostane do několika konfliktů s civilním obyvatelstvem - jako například s těhotnou Francouzskou, která se chystá rodit či do přestřelky v sanatoriu pro mentálně postižené. Paralelně s tím četeř vede malou osobní válku s vojínem Griffem, který veřejně projevuje své pacifistické smýšlení. Griffs nakonec ve stínu nepopsatelné hrůzy osvobozeného koncentračního tábora uzná, že někdy je třeba vzít do ruky zbraň

INFO O ROZŠÍŘENÉ VERZI: Jeden z nejproslulejších válečných filmů se téměř po čtvrtstoletí od své premiéry dočkal zásluhou filmového kritika a dokumentaristy Richarda Schickela nejlepšího možného zkompletování. Navzdory faktu, že na 113 minut zkrácený původní materiál čítal více než dvojnásobnou metráž, je velmi pravděpodobné, že verze, kterou Schickel zrestauroval za pomoci poznámek režiséra Samuela Fullera a kompletního scénáře, svými 160 minutami v podstatě odpovídá režisérově představě. Seržant První pěchotní divize (odtud název - označení na rukávu uniformy), ztělesněný Lee Marvinem, a čtyři jemu svěření mladíci procházejí v epizodicky vystavěném příběhu přes severní Afriku, Sicílii, pláž Omaha, Německo až do Československa. Navzdory geografickému rozmáchnutí, odkazujícímu až k epickému velkofilmu, redukuje Fuller druhou světovou válku pouze na pět jedinců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jeden z nejlepších válečných filmů, jaké jsem kdy viděl. Proč? Protože zde jsou scény, které jsou v jiném filmu nikdy neviděl. Jsou nápadité, jsou zajímavé, jsou zábavné, jsou kruté. Výborné herecké obsazení, které rozhodně není samoúčelné, ale naopak je funkční. Mark Hamill a Lee Marvin jsou naprosto úchvatní. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Podivuhodně mnohotvářný kousek, má v sobě jak málem pacifistický údiv nad nesmyslností války, tak realisticky rezignované „když už musí být, pojďte se podívat, jak to v ní doopravdy vypadá“, a dokonce i nemálo míst, která se mírou nadsazeného furiantství pomalu blíží Hanebným panchartům. Ne že by mi doopravdy pomohl pochopit, jaká síla člověka přiměje do takového podniku dobrovolně jít, vytvořit si v hlavě umělou dělicí čáru mezi vražděním a zabíjením a v případě potřeby se bez většího váhání nechat sejmout, ale leccos aspoň úspěšně naznačil a navíc nabízí pro našince vlastně docela vzácný komplexní pohled na druhou světovou v Evropě „z třetí strany“, americkýma očima. Dobrý pozor dával nejen Spielberg, ale jistě třeba i Marhoul. (Viděna Schickelem rekonstruovaná dvouapůlhodinová verze a docela by mě zajímala ta producentsky „ořezaná“, jestli náhodou nebude sevřenější a tudíž silnější – koneckonců se proslavila právě ona a ne ta z původních režisérových poznámek.) ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Směs zážitků z frontových bojů v Africe, Itáli a nakonec cestou Evropou od Francouzských plážích vyprávěných skupinky vojáků je sice nekonzistentní a postrádá příběh, ale zato jí nechybí nic z autentičnosti a atmosféry - zejména meditativní závěr z Československého tábora smrti je vynikající. Z herců jednoznačně exceluje klasik žánru Lee Marvin a za pozornost stojí i Mark Hamill, ketrý je tu vidět v jedné z velmi mála svých "neStarWarsovkých" filmových rolí. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Celkem dobře zpracovaný válečný film o americké střelecké jednotce Big Red One. Film nás i jednotku provádí celou válkou od prvního nasazení chlapců v Africe po závěrečný tah na Třetí říši.. Místo válečných velkofilmů však působí spíše komornějším dojmem a dává nám možnost nahlédnout i do myšlenek vojáků z jednotky. Divák uvidí i vylodění ve Francii, které však nepůsobí moc masově... Holt Ryan nás všechny zmlsal.. Scéna, která vám však jistě uvízne v hlavě je závěrečné osvobození koncentračního tábora... Lee Marvin mi tu moc sednul. Viděl jsem kratší verzi a stopáž mi nikterak nevadila, nenudil jsem se a věřím že bych se nenudil ani u SE. * * * * ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $7,206,220Tržby Celosvetovo $-║ Veľká červená jednotka a jej 5statočných šťastlivcov a ich strastiplná púť frontou 2.svetovej vojny od Severnej Afriky, cez Normandiu až po Československo, veľmi pútavý film, tiež fajn akcia, nechýba dramatickosť a surovosť. /80%/ ()

Galerie (36)

Zajímavosti (17)

Reklama

Reklama