Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Četař americké armády, který se účastnil 1. sv. války, vede jednotku odstřelovačů ve stejné divizi, jako kdysi před lety sám sloužil. Jednotka se účastní bojů v severní části Afriky, která spadá pod vichistickou vládu ve Francii, vylodění na Sicílii a v Itálii, vylodění v Normandii na pláži Omaha a dostává se až do obsazení Německa. Během těchto dobrodružství se jednotka dostane do několika konfliktů s civilním obyvatelstvem - jako například s těhotnou Francouzskou, která se chystá rodit či do přestřelky v sanatoriu pro mentálně postižené. Paralelně s tím četeř vede malou osobní válku s vojínem Griffem, který veřejně projevuje své pacifistické smýšlení. Griffs nakonec ve stínu nepopsatelné hrůzy osvobozeného koncentračního tábora uzná, že někdy je třeba vzít do ruky zbraň

INFO O ROZŠÍŘENÉ VERZI: Jeden z nejproslulejších válečných filmů se téměř po čtvrtstoletí od své premiéry dočkal zásluhou filmového kritika a dokumentaristy Richarda Schickela nejlepšího možného zkompletování. Navzdory faktu, že na 113 minut zkrácený původní materiál čítal více než dvojnásobnou metráž, je velmi pravděpodobné, že verze, kterou Schickel zrestauroval za pomoci poznámek režiséra Samuela Fullera a kompletního scénáře, svými 160 minutami v podstatě odpovídá režisérově představě. Seržant První pěchotní divize (odtud název - označení na rukávu uniformy), ztělesněný Lee Marvinem, a čtyři jemu svěření mladíci procházejí v epizodicky vystavěném příběhu přes severní Afriku, Sicílii, pláž Omaha, Německo až do Československa. Navzdory geografickému rozmáchnutí, odkazujícímu až k epickému velkofilmu, redukuje Fuller druhou světovou válku pouze na pět jedinců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

KRYSIOPICE odpad!

všechny recenze uživatele

B R 1 vyhrává v mé osobní soutěži o nejpřeceňovanější film všech dob. Nechápu jak tenhle zvratek můžou Američani pokládat za jeden ze svých nejlepších válečných filmů. Starý děda (Lee Marvin) vede partičku neohrožených skrz celou WW2. Žánrově je to tzv. válečný western vždycky jako první umře ten černoch pak v te jednotce je asi 20 vojaku ti jako pořád dokola umírají, aby se jako neřeklo a těm 5 vyvoleným se kulky vyhýbají a nebo se s cinkáním od nich odrážejí. BTW ani jsem nevěděl, že američani osvobodili Terezín ja myslel že se zasekli někde u Plzně? 2 kýble patosu, WTF scény, a neskutečné přehrávání ochotníků. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

"Velká červená jednička" ... evidentně chtěla udělat dojem - ale nevyšlo jí to úplně podle jejích představ. Možná jí na tom až moc záleželo ... možná příběh příliš striktně rozsekala na jednotlivé epizody ... možná se s trochou nemístné samolibosti nadmíru soustředila jen na osudy několika jednotlivců - jakoby na nikom (a na ničem) jiném prakticky nezáleželo ... nebo jí neslušely drobné frajerské pózy - děj tím nikterak neodlehčila, jen svým přístupem maličko znevážila bezejmenné oběti druhé světové (s výjimkou závěrečných scén v koncentračním táboře). Ať je to jak chce, nepůsobila na sto procent věrohodně, takže 3* jsou podle mého soudu naprosto dostačující. P.S.: 1) Jednoznačně mě potěšila přítomnost Marka Hamilla; 2) Viděla jsem pouze verzi v délce 113 minut, takže můj komentář může být trochu zavádějící. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

I CAN'T MURDER ANYBODY. WE DON'T MURDER, WE KILL! IT'S THE SAME THING. THE HELL IT IS, GRIFF. YOU DON'T MURDER ANIMALS, YOU KILL'EM! Pan Marvin a Mark Hamill ve filmu hodně potěšili, i když se film jako takový moc nepovedl. Snaží se toho vyprávět až příliš a tak mi přišlo, že chvílemi se strašně spěchá a přeskakuje a narušuje to konzistenci. Navíc akce ve filmu není příliš nápaditá a ani napínavá. Tedy kromě trubkové nálože na pláži Omaha. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rekonštruovaná verzia, dlhšia o cca 45 minút oproti donedávna uvádzanej 112 minútovej, obohatila vojnový epos o putovaní nezničiteľnej (!) americkej vojnovej jednotky zo severu Afriky do Nemecka o zopár epizodických príbehov najmä v záverečnej hodine filmu. Film sa stal ešte drsnejším, ale nudné chvíle skrátenej verzie to nijako neovplyvnilo. Film nevypovedá len o utrpení, ale i o radostiach, o humore a sexuálnom apetíte, ktoré si bolo nutné uchovať, pretože vo vedomí vojakov sa iste objavili myšlienky možného blízkeho konca. Scenár filmu opisuje konkrétne miesta bitiek, doslova historicky kopíruje postup fontu, v čom sa čiastočne líši od vojnových filmov pracujúcich s úplne vymysleným scenárom, no zároveň ukazuje, že aj počas vojny, kde sa situácie temer nepretržite opakovali, musela byť napriek neustálemu stresu a napätiu, niekedy poriadna nuda. Kríž s dreveným Kristom, miesto sĺz roniaci krv je symbolicky zasadený na začiatok i koniec filmu. 70% ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Mark Hamill jako bezkonkurenční odstřelovač poprvé mine a uvědomí si, že už dále nemůže zabíjet. Smutně chodí a do toho hláškuje Lee Marvin. Deset minut na to palba a záběr jednoho a toho samýho výbuchu pořád dokola, načež se začnou nepříteli řezat uši. A to je teprve začátek. Když vzápětí začne Marvina v německým špitále líbat doktor, víte, že je to tam. Ó sole mio! ()

Galerie (36)

Zajímavosti (17)

  • Samuel Fuller měl dvě verze finálního sestřihu, první byl čtyřhodinový a druhý dvojhodinoví, přičemž oba byly zamítnuty studiem. (J.A.K.)
  • V čase 00:31:39 a i několikrát později zde vlaje vlajka Francie místo Itálie, i přestože probíhá celá mise v ostrovní Sicílii. (Horryx)
  • Převážná část filmu je točena v Izraeli. Německé nacistické vojáky hráli proto převážně židovští izraelci. Fuller k tomu řekl, že bylo strašné vidět, jak o přestávkách sedí židé v nacistických uniformáh a čtou Toru nebo mluví mezi sebou hebrejsky. (J.A.K.)

Reklama

Reklama