Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Polský celovečerní umělecký hraný film. Chlapec zámožného francouzského lékaře tráví každoročně prázdniny na břehu Atlantiku a tady jednou nalézá přítele v chudém chlapci Gastonovi, s nimž vypátrá zloděje jeho rybářských úlovků - desertéra z cizinecké legie a někdejšího nacistického vojáka, který se skrývá v bunkru atlantického valu. Chlapci vyslechnou jeho příběh a rozhodnou se, že mu pomohou. Gastonovu strýci se při stávce lesních dělníků podaří provést psance četnickými hlídkami, které po něm slídí. A Bernard, odjížděje s rodiči domů, si z těchto prázdnin odváží nové poznatky a názory - docela protichůdné poznatkům a názorům, které sdílí jeho otec; v rozbořeném bunkru atlantického valu se zhroutily jeho představy o světě i jeho víra v pravdu buržoasie, v ,,pravdu" násilí. Film je obdivuhodný zejména mistrovským režijním zvládnutím obtížného, byť v podstatě skromného námětu, založeného na jemné kresbě dvou chlapeckých duší a jejich bezprostředního okolí, jež je nazíráno s toho až naivního hlediska, s jakého je vidí oba hrdinové a s jakého je i posuzují. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (2)

ripo

všechny recenze uživatele

Film o chlapci ze zámožné rodiny, který poznává třídní podstatu společnosti a jehož víra v pravdu buržoasie je provždy otřesena, by se jistě dal natočit tak, aby divák ne musel ani chvilenku napínat mozek přemýšlením, „co básník mínil". Výjimečné kouzlo nového filmu Wandy Jakubowské však tkví právě v tom, že přistupovala zcela jinak k látce, že v tak nenápadném a téměř snivém příběhu dovedla tlumočit tuto ideu stejně nenápadně a skoro snivě. Je to originálně pojaté dílo a teprve zevrubnější rozbor by ukázal, jak se tu chlapecká romantika, snivá touha po dobrodružství, půvab klukovského přátelství, malba přírody křižují s obrazem drtivých protikladů, jak výstižný je obraz roztoulané mladé duše, která hned na rozběhu do světa poznává jeho rozpory a staví se (v duchu čistých chlapeckých ideálů) na stranu pravdy. Bylo by možno pochybovat o správnosti volby hrdiny a o cestách jeho dalších osudů. Ale pro nás v tomto případě je daleko důležitější (a cennější), že film podává vysoce emotivní obraz jedné určité — i když ovšem velmi vyhraněné — stránky boje za mír? A že jej podává ve světle dychtivého romantismu mládí a jeho zvídavosti po poznání, které se jak scénáristovi, tak režisérce podařilo skvěle vystihnout, to připočteme ke kladům filmu. Je to film snivý jako dětství samo a jako ono hledá odpovědi na otázky. A ty si snadno najde i podmaněný divák. Filmový přehled 37/1955 ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Zcela zapomenutý, ale přitom velice hezký snímek o přátelství dvou francouzských chlapců, kteří spolu prožijí jedno velké dobrodružství na mořském pobřeží po čas velikonočních prázdnin. Část filmu, jakožto vzpomínkové vyprávění dezertéra, který se schovává v pustém bunkru na pobřeží, je natočena ve Vietnamu, kde bojovali tehdy Francouzi i legionáři cizinecké legie (jedná se o počátek 50-tých let). Velice hezky je zde vykreslen vznik přátelství dvou chlapců, které ještě více přibližuje vypravěč, který líčí pocity hlavního hrdiny Bernarda. Film je i o nesmyslnosti dobyvačných válek ve jménu "vyšší pravdy", to když legionář zastřelí matku chlapce, který je stár zhruba jako hlavní hrdina příběhu. Tehdy se rozhodne z legie dezertovat... Film je velice působivě nasnímán a je proto veliká škoda, že je je dnes již zcela neznámý. Hlavní role: Damian Damiecki (Bernard) a Michel Bustamente (Gaston). Skvělá kamera i režie a přesvědčivé herecké výkony mi velí dát filmu nejlepší ohodnocení.- A ještě doplnění znalců z Polska - film se natáčel v Łebie a Klukach (Slowinski park narodowy). ()

Reklama

Reklama