Reklama

Reklama

Wizards

  • USA War Wizards
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V postapokalyptickém světě, který vypadá jako směs světa v období druhé světové války a Středozemě J.R.R. Tolkiena, musí čaroděj Avatar zachránit svět před fašistickými mutanty jež vede jeho zlý bratr Blackwolf, ne nepodobný Adolfu Hitlerovi. Ten používá nacistické propagandistické filmy a nahrávky projevů Adolfa Hitlera ke stimulaci své armády mutantů, stejně jako "dobové" zbraně druhé světové války. Avatar na záchranu světa ale není sám, na jeho cestách různými magickými, či radioaktivními oblastmi mu dělá společnost sexuálně promiskuitní královna víl, horkokrevný válečník elf a Peace, Blackwolfem vyrobený robot, jež se proti němu vzbouřil. (Caelos)

(více)

Recenze (31)

Lima 

všechny recenze uživatele

Luxusní podivnost a čestný člen www.badmovies.org. Něco mezi pohádkou a fantasy příběhem, které má stejnou poetiku, jako kdyby třeba Alejandro Jodorowsky natočil svoji obskurní verzi Pána prstenů a obtiskl do ní své filmové vidění. Na pozadí nesmiřitelného střetu dvou světů – světa Technologie (mutanti) a světa Magie (víly, elfové) – tu defilují roztodivné postavičky z Bakshiho zvrácené fantasie – zlý čaroděj Blackwolf se svojí zálibou v nacistické ideologii a jejích symbolech, jeho mutantští zabijáci s laserovými puškami a plynovou maskou místo obličeje, kozatá víla v negližé, elfové, vikingové, ještěři, tanky, zákopy s ostnatými dráty a všechno dohromady. Ještě k tomu připočítejte křiklavými barvami nevkusně kolorované prostřihy z jiných válečných filmů, občas nevhodně použitou jazzovou hudbu, chaoticky vyprávěný příběh a vychází z toho originální obskurnost, která rozhodně stojí za vidění. Jestli je pravda, že výsledné dílo je odrazem duše umělce, ta Bakshiho musí být případ pro doc. Chocholouška :o) ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

A fantasy vision of the future. Možná nejlepší Bakshi, kterému na dokonalosti ubírá akorát nevyrovnaný temporytmus snímku. Wizards není anarchie provedená na obsahu díla, ale na formě - ideologicky někde mezi Křižníkem Potěmkinem a Triumfem vůle. Animovaný fantasy svět zde neslouží k persfiláži Barbara Conana (tak, jak tomu bylo v případě Ohně a ledu), ale k dobrodružné adventuře s upomínkou bezstarostných dob King Konga či některých pasáží Pána prstenů, ale tentokrát se o něco skutečně hraje a o něco jde. Souboj jednotlivce vs. totality není jenom co do obsahu, ale i do formy, ve které se bije klasická animace s vstupujícími záběry z válečných pasáží filmů jako Zulu, El Cid či Patton. Ve výsledku jsou Wizards víc jak slušným předskokanem progresivním "animákům" jako Heavy Metal a konečně Bakshiho dílem, které se nedá moc kritizovat ve filmové (slabší expozice, laciný twist v závěru, užití vyprávěče vnuceného studiem...), ale pouze ideologické rovině. Přestože je to za 90%, rád v tomto případě přitlačím už kvůli titulní sexy hrdince (takové stavy v krajině podbřišní jsem nepociťoval od dob mořské panny Ariel od Disneyho) a intertextového vtípku na Bakshiho Fritz the Cit ("Fritz is killed!"). Ten odkazuje na nesouhlas autora Fritze (Crumb) s natočením filmu a uvedením jména v titulcích a na fakt, že Crumb Fritze nechal v jendom z komiksů zabít světem mainstreamu, aby nevzniklo už nikdy další filmové pokračování. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dobrý fantasy post-apo srandomindfuck, kde ochlasta dobroděj, kozatá víla a chrabrý elfí válečník táhnou proti armádě náckovských mutantů zlýho fuhreřího černokněžníka. Přes svoji zastaralost je tu animace velmi zajímavá a kombinuje různé styly (temné WW1 siluetní scenerky s projekcí archivních záběrů jsou top). Brutální mišmaš funguje, k exploitation ražení to skýtá i přesah a poetiku řekněme a la takový LAST UNICORN, hraje skvělý soundtrack (loutna flétna X groovy 70s muzika), a vůbec ta celá vize mě bavila. Zejména kombinace pohádky a válečnýho zlověstna. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Haluškoidní animáč, díky jehož postapokalyptické vizi se na jednom písečku setkává nacistický čaroděj, roboti, mutanti, elfové, vikingové, víly prostitutky a jiné roztodivné postavičky. Bakshi (jeho předchozí blaxploitation Coonskin si asi nenechám ujít) je vůbec zvláštní tvůrce, nebojí se experimentovat a kromě osobité animace neváhá "zamaskovaně" použít i úryvky z hraných válečných filmů. Velká škoda tak té nehodící se hudby a nevyváženosti tempa v druhé polovině příběhu. Jako celek přesto působivé. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Veľmi silná anti-technokratická agitka, o čom svedčí aj to, že nasledovníkmi pokroku sú temný černokňažník (hlavná záporná postava) a jeho posluhovači (démoni z pekiel, goblini a mutanti), ktorí sú vykreslení ako nacisti a nosia handry s hákovými krížmi. Prológ vysvetľuje, že Zem bola zničená atómovými bombami, a potomkovia ľudí (elfovia, nymfy, víly a iné bytosti, ktoré sú z našich legiend známe ako ochrancovia lesa a prírody) neskôr vedu a technológie postavili mimo zákon a od tej doby bol na svete dlhé tisícročia mier, až kým novodobí nacisti - kňazi technologickej mágie, vykopali zo starobylých ruín predvojnové technológie a vybudovali nimi novú vojnovú mašinériu. Animácia postáv mi miestami nebola sympatická, no príbeh je jasný, neveselý, pričom myšlienka je povedaná priamo a bez moralizovania a zbytočných slov. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Úchylní nacističtí mutanti, senilní čarodějové, prsaté a prdelaté víly, další nacističtí mutanti.... Kdyby to jenom nebylo tak debilní, místy se to sice tváří originálně, ovšem místy to vypadá jako nepovedená parodie na pána prstenů (Třeba to Bakshimu pomohlo k tomu, že si ho později sám natočil). Začátek je sice fajn, ale postupem času je humor čím dál víc infantilnější, děj debilnější (a to rozhodně ne v tom dobrém smyslu slova) a animace horší, například rotoskopické, lidmi hrané (i když možná jen z jiného filmu vykradené) záběry by mohli být zajímavé, ale jsou trestuhodně zmršeny. Tohle mohla být legenda, ale tvůrci si nepohlídali až moc věcí a opravdu zábavné věci vyměnili za vtipy se senilním staříkem. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nádherná dark fantasy s nezaměnitelným rukopisem Ralpha Bakshie! Gejzír nápadů a skvělé animace, kde vedle comicsu a klasické animace najdeme montáže ze záběrů hraných - a vůbec nevadí jako u Pána prstenů, psychadelické hudby a zvláštních světů místy tak podobných našemu. Královna víl je skvělá sexbomba, ale promiskuitní? kdo psal obsah.....rozhodně není. Nadsázka, alegorie, satira. Možná s větším protiválečným nábojem, než má mnohý hraný film. Vtipné pasáže (scéna s knězi) střídají napínavé a ty zase místy až hororové. Když dojde na válku, krev stříká a mrtvoly se vrší. Když dojde na lásku, vše se promění v nádherné květy a pestrobarevné motýly. Šťastný konec byl žádoucí, byť nic není zadarmo. Jak mi mohl tenhle snímek léta unikat... ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Kopa originálnych nápadov a výborná hudba, ale film dosť trpí na epizodické rozprávanie, navodzujúce dojem absencie protagonistov. Najdlhšia, prostredná časť je skrátka hluchá. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako sme pri Bakshim zvyknutí, kombinácia animácie a hraných, postprodukčne zanimovaných scén je absolútne unikátna. No a ktorý sci-fi film sa odohráva milióny rokov po pozemskej apokalypse? Nie je to ani zďaleka dokonalé, Wizards predsa len zostarli, ale námet nemá chybu a otázka boja mágie proti technike je nadčasová. Bohužiaľ doslovnosť s paralelami s nacizmom je extrémne do očí bijúca a stačilo by zostať pri náznakoch. 80 minút je tak akurát, i keď na druhú stranu prológ by vydal na celú sériu seriálu, až nechápem, prečo sa tejto látky po rokoch nikto nechopil. Možno sú problémy s právami. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Velkohubý válečný štváč versus posel míru ve fantasy postapo světě - nu a já, ač si na bájeslovné spektákly pranic nepotrpím, nemohu tvrdit, že bych tu magickou slátaninu, především díky roztodivným způsobům animace a výborně použité hudbě, nějak výrazně protrpěla. A proto - zničme promítačky v zájmu příštích elfích generací. Peace! ☮ ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Technologická predohra pre Bakshiho PÁNA PRSTEŇOV, odvážnosť jeho predchodzích projektov. V tomto filme, ale vidím ešte viac. Vidím, že sa viacero autorov kreslených seriálov a filmov, aspoň čo sa týka fanúšikovskej oddanosti zameralo na podobný vizuálny a predmetný štýl tohto diela, v rámci svojich vlastných snímkov. A nie jeden, som tu zhliadol. Sklamal ma skôr príbehový nedostatok a jeho malý prienik k mojej, tohoto žánru oddanej mysli. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Luxusní filmeček plný animovaného hračičkovství a undergroundové "špinavosti"...Málokdo to asi plně docení ale je to opravdový poklad. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Hodně divný a zvláštní animovaný film. Hitler, tanky, trpaslíci, čarodějové a kozatá víla. Jestli toto nevzniklo po konzumaci kila LSD, marihuany a alkoholu, tak vážně pochybuji o zdravém rozumu režiséra. Ten samý udělal onu animovanou verzi Pána prstenu. Každopádně rozdýchat tento film jde těžce. Oproti třeba soudobému filmu HEAVY METAL a právě Pán Prstenu tento film prohrává, že místy člověk netuší, která běží. Zlý čaroděj rád nosí svastiku a hajluje. Hodný čaroděj je tlustý vousatý trpaslík a mezi tím jezdí tanky a mutanti nosí plynové masky. Zřejmě jsem nebyl naladěn na stejnou vlnu. Hodnocení OST: Místy rozjuchaný folk, místy psychedelický rock a jindy acid jazz. Oproti Heavy Metalu mě hudba nedostala a dokonce mě rušila. Příliš nesourodý mix. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Tak toto je veru najčudnejší animovaný film aký som kedy videl. A nie je to tým, že by bol dej zaliaty do nejakého surrealistického snového oparu alebo by to bol nejako inak náročne spracovaný, záhada tkvie niekde inde. Pravda je taká, že dej, mytológia a všetko okolo rozprávkových postáv v ďalekej budúcnosti je tak nesmierne bizarné, že som na to pozeral celý čas s otvorenými ústami. To symbolické prepojenie medzi rozprávkovým svetom, akoby vypadnutím zo stredozeme, a našim svetom pod nadvládou totalitného režimu, bolo až neuveriteľné. Nič podobné som veru ešte v živote nevidel. A keby neboli niektoré psychedelické scénky tak bohapusto odfláktnuté dal by som zaručene 5. Tá ťaživá, na hruď tlačiaca, post-apokaliptická atmosféra sa tu dá doslova krájať a to ide iba o animovanú rozprávku. Zaujímavé, stojí za pozornosť. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Kombinace asi naprosto všeho, ale překvapivě vydařená. Často velmi ujeté a často velmi zajímavé. I po druhé jsem si tuhle originální animovanou šílenost užil a to je snad dobrá známka. -"They've killed Fritz! They've killed Fritz! Those lousy stinking yellow fairies!" ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptický kreslený příběh, který se odehrává ve fantasy světě po jaderné válce na planetě Zemi. Technologie byly zapomenuty a díky mutacím vznikly noví tvorové. Přesto ale válka stále existuje. Na straně dobra stojí víly a elfové. Na straně zla goblini, zrůdy a démoni. Obě strany vedou 2 bratři, kteří se po celá staletí navzájem nenávidí. Film se snaží ukázat nesmyslnost války a poukazuje na cestu dobra a lásky. Místy to hodně zavání naivností hippies. Zlá strana je posilována a živena záběry z 2. světové války a fanatismem Adolfa Hitlera. Zajímavý animák plný hákových křížů a prsatých víl. Válka je opravdu nesmysl. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak ze začátku se mi to líbilo hodně, protože to vypadalo na solidní mix sci-fi a fantasy. Doufal jsem, že z toho vypadne jakýsi americký předchůdce Gandaharu, jenže k tomu bohužel nedošlo. Z Wizards nakonec vypadne strašně prostý válečný fantasy příběh, který kromě jasného protiválečného poselství, povrchní myšlenky "technologie je jenom fuj" a zobrazení nacismu (které ho vůbec nezobrazuje do hloubky, takže se až stydím to tak označit) nemá vůbec co nabídnout. Navíc je to dost nudné, hlavně v závěru při té snad nejnepřehlednější bitevní scéně všech dob, která jen ukazuje laxnost animátorů, kteří se s tím nechtěli otravovat a tak víc než dvě postavy na jeden záběr nezanimovali. Vlastně ani ten svět není pořádně promyšlený a nedává moc smysl. A i ta hudba se do toho vůbec nehodí. Fakt zlatý Gandahar, na tom je nějaká práce fakt znát, tohle je odfláknutá fušeřina. Přitom potenciál tu byl a začalo to fakt slušně, ale nakonec to šlo do háje. Škoda. 2* ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Tak toto je podivný animovaný nárez. Mix všakovakých žánrov i tém. Od mytologických postavičiek po postapokalyptickú nacistickú mašinériu. Od temného a krvavého fantasy po komédiu. Škoda, že celé je to v nevyváženej forme, humor nie je oddelený od atmosferických scén; jasný protifašistický odkaz od paródie. Kozatú vílu s bradavkami v priliehavom tope si režisér provokatívnych animákov asi odpustiť nemohol. Animácia balancuje na hrane úžasnosti a náročnosti po lacnotu a prvoplánové gagy. Náročný je aj po stranke početnosti postavičiek - či už elfov alebo rôznych mutantov. Vyslovene sa mi nepáčili iba hrané sekvecie s Hitlerom a vojenskými zábermi, z ktorých mali postavičky akože dostať šok. Chcel by som to vidieť znovu, ale vo vážnejšom a pochmúrnejšom prevedení, bez všemožných vtípkov. Každpopádne, animák nenudí. S odretými ušami štyri antifašistické hviezdy. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Podle mnohých nejlepší animovaný film všech dob, kombinující fantasy, postapo sci-fi, protiválečnou agitaci, propagandu, pohádkový příběh a sarkastický rýpanec do lidské povahy. Hravost Bakshiho je téměř bez hranic. Jednu dobu servíruje dobové druhoválečné záběry, aby je za dvacet vteřin shodil vtipným výstupem, a vzápětí vše završil mrazivě krutou scénou. Atmosféra tyto výkyvy kupodivu přežila, a příběh se nerozpadl na sled volně propojených skečů. Ještě výše než obsah hodnotím formu, v níž se vystřídalo několik druhů animací a výtvarných stylů. ()

Reklama

Reklama