Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptácia autobiografie bývalého kanadského generálporučíka mierových vojsk OSN (UNIMAR) v Rwande Romea Dallaira. Film vznikol z iniciatívy samotného (súčasného kanadského senátora) Romea Dallaira, ktorý sa podľa jeho slov rozhodol radšej natočiť nízkorozpočtový televízny film, ako ísť do Hollywoodu a nechať sa prekvapiť konečným produktom upraveným pre masy. Dallaire sa snažil v roku 1994 upozorniť svet na prebiehajúcu genocídu, aby zachránil čo najviac životov. Dnes ju pripomína, aby sa svet zo svojich chýb poučil. (DöN)

(více)

Recenze (239)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet CAD 11miliónovTržby USA $68,249Tržby Celosvetovo $68,249▐ výhrady by som ani nemal, lebo zrežírované to je dosť dobre, Roy Dupuis to pekne po celý čas ťahá, krutosť tam je cítiť ale nevryje sa až tak ako by mala a chýba mi tam civilný rozmer, malý ľudský rozmer, príbeh skupinky utečencov ktorý by strhol /60%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Donovan .. Svědomitá rekapitulace selhání mezinárodního společenství z pohledu velitele mírových sborů a jednoho z mála, kterému bezprostředně došel hrůzný rozsah událostí, až později mezinárodně uznané rwandské genocidy etnik, nesoucí si téměř milión obětí. Roy Dupuis ztvárnil generála Romea Dallaira na výbornou, jak v Africkém prostředí, tak při pozdějším tichém psychologickém zpytování vlastních omezených možností, vynucených chyb a tragických důsledků podání si ruky s ďáblem.. Nejen že tématicky podobný Hotel Rwanda našel souputníka rovného, ale Kanadský pohled je v mnohém podán ještě silněji, že se mu musí i lehce uklonit. Tudíž, pokud někoho zajímá (Rwandská) genocida, neznám lepší volby. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane vrcholny egoizmus, na druhej nekonciaca a bezhranicna obeta. Nikdy nepochopim, preco sa toto dialo, deje a bude diat. Nepochopim to zlo, ktore ludi nuti k takymto cinom. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VÁLKA MÁ STRAŠNÉ NÁSLEDKY. JE VELKOU VÝZVOU JI ZASTAVIT. S ODVAHOU A ODHODLÁNÍM SE TOHO DÁ DOSÁHNOUT! MLUVÍM ZDE Z POVĚŘENÍ OSN“..... /// To tenkrát, když opičáci slezli ze stromů a vzali si pušky a mačety ..... zajímá vás pozadí Rwandské genocidy? Zase je tu trochu jiná válka. Film o misi, která byla spíše hrou. S velmi špatným koncem. RWANDA JE JEN MALÁ AFRICKÁ ZEMĚ a kdyby zde nedošlo ke genocidě, hovno nás zajímá, co se tam děje. Prostě jen další AFRICKEJ BORDEL. BORDEL! BORDEL!! Generál je (jestli nekecá) statečnej chlap a jeho vyprávění je velmi uvěřitelný. A tam mezi mrtvolama se stejně jako on ptám: PROČ? Jeho zpověď a výpověď o snaze chránit nevinné, o svém soukromém Titaniku, o selhání lidskosti. LIDSKOSTI? HOVNO - SELHALI LIDI!! Další z filmů, ve kterým nejde ani tak jak, ale CO ukazuje. Solidně zahrané, natočené, ale HLAVNĚ dobře napsané. Klidně to berte jako hranej dokument. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Neumím číst, proto jde autobiografie generálporučíka Romea Dallaireho mimo mě. 2.) Obsluhoval jsem generála mise UNAMIR. 3.) Něco strašného se blíží (z vedlejší vesnice). 4.) Co se dá najít ve Rwandě pod mostem (to je fakt, to žádný překvápko není). 5.) Přemejšlím kam vyrazit na rodinnou dovolenou. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Stále šokující, pravdivé a nepochopitelné. Našla jsem si pár dokumentů a informací a jsem přesvědčená, že tenhle snímek má svou neocenitelnou hodnotu a chápu, proč Romeo Dallaire usiloval o jeho natočení. Hodně mně přípomínal film Válečníci, kde museli vojáci zaujmout také pouze postoj neangažované policie, která má zasáhnout pouze v případě ohrožení jejich života. I tam to skončilo podobně smutným dopadem na psychiku takových bezmocně přihlížejících vojáků. Shake Hands with the Devil byl možná ještě působivější než Hotel Rwanda, jestli se to vůbec takhle dá napsat o tak děsivé události, kterou je genocida a válka vůbec. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Vše krásně vysvětluje prvních pár vět úvodu filmu. Rwanda dříve měla 10 mil. obyvatel, kteří se nijak netřídili, pak přišli Belgičané a začali je dělit. Jihoafrická republika - na chlup stejné, tam byl problém navíc rasistický. Sierra Leone - diamanty, občanská válka pro bílé zbohatlíky. Pokud se zeptáte klasického Čecha na africké války, řekne vám tohle "jsou to opice, ať se pozabíjí". Srát se do cizího a dělat problémy by všem šlo, pomáhat je řešit, to už ne. Když spadnou mrakodrapy, kvičí se ještě deset let potom, v Africe je během pár týdnů zabito milion lidí a v USA to ani nejde ve zprávách. OSN je úplně na hovno, tento film to akorát potvrzuje, ubohá organizace, která snad za celou svojí existenci nevyřešila jediný problém. Jejich mírové jednotky jsou jen připosraní Pákistánci, kteří ani nevědí, jak se střílí ze zbraně. Můj komentář, který píšu značně nasraný a za což se omlouvám, zakončím větou z Hotelu Rwanda. "Vy nikoho nezajímáte, vždyť vy nejste ani negři, vy jste jenom Afričané." 85% 22.08. 2010 ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Romeo Dallaire na začátku filmu konstatuje, že Rwanda je krásná země. Souhlas. Bohužel, to uvnitř ní ale vřelo a zemřelo přes milion lidí. Jen v tomto příběhu více než pravdivém. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsme rozhodčí. Nejsme trenéři!" Generál Dallaire, jako správný chlap, chtěl zvládnout úkol nestranného kontrolora míru ve Rwandě. "Vychytralá" taktika z vyšších míst z něj však učinila jednoho z nedobrovolných přihlížečů vraždění civilního obyvatelstva. Rozumím tomu, že se naštvaný Dallair chtěl o své zážitky podělit s lidmi, ale mne to tedy příliš nezasáhlo a zdejší vysoké hodnocení beru spíše jako odměnu za to, že promluvil. To však nic nemění na tom, že lidstvo by si mělo pamatovat toto zvěrstvo a tradiční schopnost RB OSN vydávat nic neřešící "ostré rezoluce" by konečně mohla vést k jejímu zrušení. To se samozřejmě nestane, protože pořádný čuník si své korýtko pohlídá. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Další film, který chce zobrazit válku/genocidu na pozadí rozkladu mysli jedince. Kdyby existoval ve vzduchoprázdnu, byl by to výjimečný kousek. Jenže podobných výjevů existuje plno, zdaleka nejen Hotel Rwanda, ale třeba i Vražedná pole. A té myšlenky jsem se nedokázal zbavit po celou dobu. 60 % ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Myslím, že označení "historický" není moc výstižné. Jistě je to historie, ale nejsou to třeba napoleónské války. Spíš bych film označil jako hraný dokument. Co se týče námětu, je velmi silný. Dokonce jsem měl zážitek ještě silnější než u Hotelu Rwanda. Ono bohužel platí, co oči nevidí, to srdce nebolí a zde je viděno mnohé... ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Asi se nikdy nedozvíme, proč se taková zvěrstva dějí stále a znovu. Proč se každý, kdo má moc to všechno ukončit, jen otáčí zády... To se nedá popsat, to se musí vidět - 100%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ukázal to, co svět odmítal vidět. Žádný úsměv na tváři mít po projekci nemáme, to je snad jasné. Jenže já měl spíš hlavu plnou rozpaků. Beru s veškerou vážností předkládané téma, ale myslím, že vysoké hodnocení je spíš výsledkem právě tématu. Jenže samotný film to samotné téma nepřinesl, to byl naprosto reálný osud jedné malé africké země. Mně jako divákovi trestuhodně chyběly silné, zapamatováníhodné scény, poctivější a důslednější zpracování. Ve finále, i přes veškerou pečlivost v přibližování hrůz Rwandy publiku, tak musím konstatovat, že celek mě totálně emocionálně minul. Škoda.. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Hotel Rwanda jinýma bezmocnýma očima. Tentokrát už nejde jen o hrstku místních ukrývajících se v hotelu, ale i o ty zbylé nevinné po všech koutech města / země. Díváme se na krutý svět bez kompromisů, bez emocí, bez pomoci. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Musíte ma udržať na žive, to je rozkaz!", hovorí v závere generál, ktorému dochádza, že napriek nezáujmu, musí svetu povedať svoj príbeh. Kľudne by mohol začať tým, ako sa v Rwande pod mostom, dali nájsť zaujímavé veci, ale zlato ani drahé kamene to neboli. Približne 10. miliónovú krajinu mali všetky silné mocnosti na čele s USA a Anglickom v riti. Konflikt v bývalej Juhoslávii bol pre nich zaujímavejší a ani v najmenšom nechceli počuť slová ako Rwanda a genocída. Koho by zaujímala Afrika, zvlášť po zbabranej akcii v Somálskom Mogadišo, kde prišlo o život niekoľko amerických vojakov. Väčšina krajín začala po začínajúcich nepokojoch sťahovať svojich vojakov a tí, čo tam ostali, toho veľa nezmohli. Takmer bez streliva, s prísnym zákazom strieľať a zasahovať do sporu, ich velenie postavilo do úlohy gumených panákov. Napriek tomu dokázal generál, ktorého výborne stvárnil pre mňa neznámy Roy Dupuis zachrániť niekoľko tisíc životov. Scéna odmietnutia rozkazu je z ľudského hľadiska veľmi silná. Film kladie veľký dôraz na citové a psychické rozpoloženie hlavnej postavy. Nejde nespomenúť film Hotel Rwanda, ktorého porovnávanie sa s týmto filmom samo ponúka. Shake Hands with Devil ponúka omnoho komplexnejší a širší pohľad na túto situáciu a aj preto je z môjho pohľadu o niečo lepším filmom. Na mňa urobil veľký dojem a to hlavne preto, že som sa v generálovi videl. Ako jeden z mála robil to, čo káže zdravý ľudský rozum. Smutný záber zvýrazňuje dojímavá hudba a po chvíľke ticha som si vyhľadal záverečnú skladbu na you tube. this is it . Je tam v angličtine zaujímavý príspevok, ktorý veľa napovie o dnešnom svete. Prečo má pekná baba v obtiahnutom tričku milióny kliknutí a genocída v Rwande iba päť??? Film, ktorý donúti zamyslieť sa.... Záhadou mi ostáva ako tento film obišli na oscaroch. 100%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jak já se hrozně těším, až někdo natočí neslzopudné rwandské drama! Anebo jinak, protože ryze o slzičkách to tentokrát není - ono by možná prostě jen stačilo, kdyby se ubralo na té rádoby dojemné hudbě, která doprovází brutální děj. Jsem rád, že tyhle snímky vznikají a svět je potřebuje jako sůl, jenomže já se chci u bedny kromě vzdělávání nadchnout i pro nezaujatou vyprávěcí linii..! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zaslouží si vůbec lidstvo žít na této planetě? Ať už nahlédneme do kteréhokoliv desetiletí různých staletí, vždy najdeme válečné konflikty, při nichž z nejrůznějších lidských rozmarů umírali nevinní lidé. Na konci 20. století, na počátku 21. století, stále se lidé zabijí a nedovedou si říct prostou větu: "Vždyť jsme všichni lidé!" Nevím, kdo řekl, že život má největší cenu tehdy, je-li prožitý v míru...Každopádně je to moudro, kterým se nedokážeme řídit. -- Sakra, to se ale opakuji! Přesně tohle jsem psal už u filmu Hotel Rwanda! Po krátkém rozmyslu dávám i tomuto počinu 5*, protože nad otázkou, kde se v lidech bere taková zrůdnost, nepřestává rozum stát a při každém naturalisticky zpracovaném snímku na základě skutečné události znovu vyvstává na mysl. Obdivuhodný výkon Roy Dupuise v roli Dallaira, obdivuhodná to postava dějin. Některé scény (most s mrtvolami, kostel plný těl, uklouznutí na kaluži krve,...) zůstanou v divákovi dlouho. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Na to, že i za málo peněz bývá hodně muziky, musí být filmový fanoušek vždy připraven, lhostejno jde-li o horor, dobrodružnou fantasy nebo autobiografické drama se sociálním podtextem. Shake Hands with the Devil je rekordmanem v dané společnosti- strhující rekonstrukce fatálního selhání lidského faktoru, byť takřka neznámá a neopěvovaná, přesto paradoxně ještě o něco autentičtější a emocionálně pestřejší než hollywoodský Hotel Rwanda. Všechny hrůzy jsou předkládány z pohledu postavy samotného generála Dallaira, který brzy získá svým přístupem veškeré sympatie, takže pokud nemá divák srdce z kamene, bude trpět a přemáhat smutek společně s ním. Je potřeba takových filmů, ukazujících zvrácenou tvář lidské rasy bez patosu a bez příkras. Je jich potřeba pro poučení, pro porozumnění a samozřejmě také trochu pro filmové fandy, kteří si váží silných, emocemi napěchovaných příběhů. 90% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Roye Dupuise jsem měl fixlého jako agenta-máničku Michaela ze seriálu Brutální Nikita. Poznal jsem ho hned při prvním pohledu na generála OSN UNIMAR Romera Dallaira. A rovnou říkám, kanadského generála zahrál skvěle! Ano, to co jsme v Hotelu Rwanda viděli jen z pohledu hotelu a jeho nejbližšího okolí, tady máme tu krutou možnost vidět v celém městě... Jakákoliv intervence zahraničních nebo mírových sil v zaostalé zemičce je přímo úměrná zájmům intervenujících a to primárně ekonomickým. O peníze se jedná vždycky až na prvním místě. Dodržování lidských práv jde případně na řadu až pak. Navíc Afrika se svými kmeny je i dnes pro západní svět se svými etnickými konflikty stále nesrozumitelná... Stále si říkám, jestly ty kolonie neměly něco do sebe. A nejhorší na tom je, že se bavíme genocidě probíhající v roce 1994..! Navíc už mnohokrát se potvrdilo, že modrá vlajka OSN nejednou ze stožáru shlížela v různých částech světa na naprosto šílené masakry. K čemu jsou vojáci bez mandátu střílet, k čemu mají zbraně bez nábojů, k čemu mají generála? Generál Romero Dalladier byl frajer. - ,,Mírové mise bývají ze všech ty nejtěžší" * * * * * ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Nabízející se srovnání s Hotelem Rwanda není v tomto případě vůbec na místě. Kanadská verze je pohledem z druhé strany, pohledem člověka, který je zcela bezmocný, jeho osobní zpovědí, zpovědí ze zklamání sebou samým - svým vnitřním neúspěchem. Shake Hands with the Devil rozhodně nehraje a nijak neútočí na city, právě proto snad navozuje mnohem autentičtější a hlubší atmosféru než již zmiňovaný HR. Roy Dupuis zde navíc podává vynikající výkon. Celý snímek je doplněn úžasnou hudbou, která téměř nepostřehnutelně splývá s dějem v jeden dokonale fungující celek. ()

Reklama

Reklama