Madman

Horor

USA, 1982, 88 min

Joe Giannone

Slušnej slasher, zaměnitelnej s téměř jakýmkoli jiným kempovým slasherem (proto ten subžánr nemám moc rád), jehož velikou výhodou je to, že vraždí takovej mohutnej znetvořenej týpek se sekerou a celej se odehrává v noci v lese. Takže o atmosféru je postaráno - a je opravdu docela povedená. Na druhou stranu děj a postavy jsou tak neskutečně debilní, že se divák až zdráhá uvěřit, že ho nešálí zrak. Dneska už by naštěstí demenci takovejch rozměrů snad žádnej tvůrce nedovolil. V podobných exkurzích do let minulých se to však zkousnout dá. Takže 3 hvězdy.(22.2.2010)

Nádherný osmdesátkový slasher, pravý poklad z kategorie 'zapomenutých'! Prostě lahůdka, i když jak je vidět tak rozhodně ne pro každého. Je to jednoduchý, přímočarý, bez nějakých zbytečných odboček, nebývale hezky natočený, s výtečnou atmosférou hned od začátku. Až mi při první vraždě docela docela slušně zatuhlo:) Mimochodem ten příběh vyšel z legendy o Cropsym, která posloužila i stejně staré a o něco známější vyvražďovačce THE BURNING. Tady ale vrahem není žádný osmahlík s nůžkama, nýbrž takový vlasatý vousatý přerostlý kolohnát, který si jen tak bosý a se sekyrou pobíhá po lese, nasraně přitom bručí a kosí každého, kdo mu přijde pod pařátu. Bydlí v opuštěném starém domě, tam kde dřív vyvraždil celou svojí rodinu, ve sklepě si hromadí mrtvoly a čeká, až zase nějaký ten naivní hlupák zvolá jeho jméno. Madman Marz! (stopáž hodnocené verze: 01:28:21, retroslashers.net, screeny)(4.2.2009)

Takovej typickej osmdesátkovej slasher, kterej kvalitativně a příběhově stojí někde za pátkem třináctým. Ještě zhruba úvodních 15 minut je fakt vynikajících, obzvlášť atmosféra je skvělá a Madmana Marze se sekerou bych teda fakt nechtěl potkat, jenže pak se to tradičně stáhne, Madman se bohužel na moc zabití nezmůže, akorát všude strká strašící pracku, ale to už je takovej tradiční průběh těchhle starších slasherů a začíná nekonečný čekání na závěr, kde se to zase rozjede a pár obětí naporcuje, ale taky nic extrémního a vynahrazujícího.(3.9.2009)

Tady tenhle slasher není vůbec tak špatný, jak jsem původně myslel. Vlastně v rámci žánru se mi i docela líbil a myslím, že jeho jediná chyba je, že to je slasher "zapomenutý", nikoliv špatný. Děj je naprosto striktní a jednoduchý, parta instruktorů na táboře, noc, strašidelná historka a přicházející lidské monstrum, které postupně vyvraždí skoro všechny instruktory v kempu. Nic víc, žádné odbočky, řešení vztahů, nesmyslné scény, vzájemné strašení ... Což mi docela sedlo. A co se opravdu počítá, tak to, že každé zabití bylo vidět na kameru, bylo brutální, krvavé a kamera zbytečně neuhýbala ani nebyly vraždy střižené, jak jsme z 80. let zvyklí... Postava zabijáka je docela v pohodě, jeho xicht není moc často zabírán, takže i kritika masky není tak zcela na místě. Navíc si myslím, že právě tento film byl přímou inspirací pro novější slasher Hatchet (2006), ale nemohu to nijak dokázat. Ty filmy jsou si skutečně podobné, jen tento má tu klasickou, pomalou a hustou atmosféru, zatímco Hatchet je prostě "divočina" ... Milé překvapení, příznivcům slasheru vřele doporučuju!!!(13.8.2009)

• Kusko.t2

Značne jednotvárny slasher ozvláštnený úvodným predslovom pri ohníku, z ktorého sa divák čo to dozvie, bol dobrý hneď na dve veci. Jednak Joe Giannone v celku hravej forme predstavil svoju postavu Madmana Marza, tým pádom je všetko jasné hneď už na začiatku a rozum v ďalšom priebehu len odpočíva. Súčasne táto historka poslúži ako dobrý spôsob nahnania strachu malým, lesným táborníkom, ktorých dostať do postele bez pípnutia nie je žiaden problém, čo samozrejme hlavne ocenia ich opatrovníci (avšak nijak šťavnato :/). V lese tej noci začne úradovať Madman a maratón o najväčšiu nelogickosť sa začína. Nutno povedať, že v tomto smere si tieto dva súperiace tábory nič nedarujú. To, čo by som pochválil je napríklad ten úvod spolu s originálnou hudobnou témou (Madman song), a pár mord efektov. Podpriemer.(12.12.2008)

• jonyyy

Řekl bych slasher bez fantazie. Proč? Protože půlka stopáže jsou jen dramatické záběry na vrahovu přerostlou špinavou ruku a na nohy obětí, které táhne do lesa. Toho už jsem měl na konci opravdu plné zuby. Z podžánru táborových vyvražďovaček nejslabší bráška z tria Madman,The Burning a Sleepeway Camp. 45%(26.9.2011)

V campu uprostřed lesů táboří parta mladých. Historkou o jedné z legend - šíleném vrahovi - ožijou zlo, které je začne jednoho po druhém kydlit... Povedený táborový slasher, který se zhlédl v sérii Friday the 13th, nebo dokonce v obdobném a známějším hororu The Burning. Strašidelné příběhy u ohníčku, noční les s nádechem sytě modrým, spousta teenagerů na porážku a jeden pomatenec se sekerou, který se nám stará o krvavou zábavu. Celý film se odehrává za tmy, sem tam nějaké to slušné gore, no prostě nostalgická cesta do doby, kdy se podobný kousky uměly točit. 7/10(8.4.2010)

• sidzej

Tak tu mame dalsiu taborovu vyvrazdovacku na lesnej chate a opat s nulovym dejom a postavami. To by este tak velmi nevadilo ale samotna atmosfera a napatie fungovali len na pol plynu. Skratka cele to je az prilis priamociare- za kazdou vrazdou nasleduje zopar tupych dialogov a tym sa vcelku slusne budovana atmosfera nici. Herci-amateri nemaju co hrat, divak s nimi nema moznost sympatizovat (bolo mi suma fuk koho ta vlasata yetiovska "opica" odrovna co by sa stavat nemalo) a nizkorozpoctovost z tohoto becka citit na mile daleko. Co sa mi vsak paci velmi je sposob akym v 80. rokoch osvetlovali scenu. Na tie modre svetla sa strasne dobre pozera. Iste, dnes sa takto neosvetluje z dovodu ze to posobi neprirodzene ale z vizualneho hladiska je to rozhodne plus. K dalsim kladom si treba priratat zopar krvavych zaberov a syntakovu hudbu. 45%(5.5.2009)

• Koly

Madman je standartní vyvražďovačka, která mě ničím výrazně nezaujala. Za zmínku snad stojí, že hlavní "hrdina" vypadá jako Yeti a že se natáčelo v prostředí hodně podobnému tomu, které známe z Pátku Třináctého.(11.11.2008)

Další z řad osmdesátkových slasherů. Jde vlastně o minimalistické dílo, u kterého asi nikoho nepřekvapí, že je veskrze přímočaré a na nějaké odbočky nebo zvraty tu není prostor. I proto je hlavním vodítkem atmosféra a celkem dobře natočené vraždy (i když jich není příliš), které má na svědomí hromotluk Madman Marz, který se svojí sekerou dokáže nebývalé kousky. Pro budování atmosféry, zde slouží slušná hudba, gradující v momentech, kdy má, a také relativní neznámo, neboť madmana, moc vidět není. Nejlepší scéna, pak je asi schovka v lednici, nicméně scén, které si vás dokážou získat, je tu víc.(22.3.2009)

Klasický slasher 80. let, ze začátku fakt solidní, potom čím dál tím nudnější s nelogickým chováním postav, nepřekvapivými zvraty (které tam skoro vůbec nebyly), otřesnými hereckými výkony, špatnými triky a maskami, okopírovaným příběhem z původního Friday the 13th a se spoustou "inspirace" z původního The Texas Chain Saw Massacre. Pro mě nejprůměrnější průměr = 50%(7.8.2011)

Madman mi pripomenul o päť rokov mladší camp slasher Twisted Nightmare a podobne ako ten ma tiež moc nebral... Naivita týchto lesných vyvražďovačiek je častokrát až iritujúca - jeden týpek ide do lesa... nevráti sa, ďalší ho ide hľadať a tiež sa nevráti, takže so slovami typu "Počkajte ma tu, idem nájsť tých dvoch a hneď som späť..." vyráža do akcie aj tretí frajer a nie je ťažké uhádnuť, ako to s ním nakoniec dopadne... Potom všetci chvíľu pobehujú hore-dole, prenasledovaní čímsi ťažko identifikovateľným a nakoniec prichádza "veľké finále", v ktorom nedočkavý divák v dvoch približne trojsekundových záberoch konečne zazrie dlho očakávanú tvár neľudského Madmana Marza... Chvályhodné je aspoň to, že tvorcovia Madmana sa s tým moc nepárajú a zopár táborníkov to tu schytá dosť drsným spôsobom, čo je v rámci tohto subžánru samozrejme plus, mínusom je naopak absencia nahoty, ktorá ku camp slasherom neoddeliteľne patrí...(19.4.2011)

Na tenhle film budete mít nejspíš dost rozdílný názor v závislosti na tom, kterým hororům (zda-li je vůbec máte rádi) dáváte přednost. Pro slasherového fandu to nejspíš bude lehce nadprůměrný film, pro toho, kdo dává přednost jinému subžánru, to bude něco, na co rychle zapomene. No a ty ostatní z řad "nefanoušků hororu" to nejspíš moc bavit nebude. Pro mě je to vcelku obstojný zástupce svého druhu, který je stavěn tak klasicky až klišovitě, že na tom v podstatě ani nejde moc zkazit. Máte děstský tábor a historku o vraždícím maniakovi, která se ukáže jako pravdivá. Umře pár postav, přičemž všechna děcka a nejsympatičtější z instruktorů to přežijí. Konec. I přes veškerou předvídatelnost a okoukanost tématu to však nenudí a i zabiják se celkem povedl. Není to nic, co bych si pamatovala kdovíjak dlouho, ale zatracovat to rozhodně nebudu.(25.10.2011)

Zajímavá vyvražďovačka, zajímavá i v tom, že zde umírají i postavy od kterých bych to nečekal ... a do třetice všeho " dobrého " zajímavé je, že se film nedočkal pokračování, ( nebyl bych proti ) jako další šílenosti z oné doby ...(24.9.2011)

Zbierka slasherovských klišé. Historka, ktorá sa stáva skutočnosťou, desať malých černoškov, gore atď. Snáď len tie ´´buchty´´ mohli mať lepšiu fyziognómiu, pretože pozerať sa na ne viac než pár minút hraničí s preorientovaním sa radšej na mužské pohlavie.(7.2.2012)

• asanakis

Viděl jsem někdy nudnější slasher?(13.4.2010)

Slušný průměrný slasher o znetvořeném muži, který likviduje každého člověka, který se objeví na jeho území. Takže se připravte na zábavnou jízdu plnou krve. Nemůže se tady mluvit o nějaké vyjímečnosti či originalitě, takže nás Madman nemá čím překvapit a k tomu se některé postavy chovají tak hloupě, až je to k nevíře. Proto výš s hodnocením nejdu, z 80. let máme i kvalitnější kousky než je tenhle.(26.4.2011)

• SkyCaptain

Mám moc rád 80s slashery, ale tenhle fim je z nich nejhorší co jsem kdy viděl. Přitom úvod vypadá docela slibně. Film nejvíc trpí výběrem herců a trapností/nelogičností mnoha scén. Tyto atributy sice nejsou žádná sláva ani u jiných slasherů, ale tady je to vážně nekoukatelné. "Herci" jsou prostě naprosto příšerní a vysloveně táhnou film ke dnu, nejvíc mě štvala ta herečka co se před Madmanam schovávala do lednice - už od prvního pohledu pro mě ta nejnesympatičtější a nejošklivější osoba jakou jsem kdy na plátně viděl ! No a celé to korunuje samotný Madman ze kterého jde strach jak ze starých bačkor. Téměř odpad!(21.1.2011)

Jo docela slušnej slasher, ten zabiják byl fakt hnusnej a strašidelnej, jinak herci hrozný a škoda toho přiblblýho konce.(14.5.2011)

Madman je povedený slasher, i když levně natočený a bez většího úspěchu u fanoušků. Pro mě kvalitní porce hutné atmosféry a brutality. "Šílenec" si vystačí pouze se sekerou a kusem provazu, nicméně milovník slasherů z osmdesátých let by si zde měl přijít na své. Nic vás nepřekvapí, ale budete se bavit. Mě se nejvíce líbil zvuk praskajících lebek.(7.8.2011)

<< předchozí 1 2