Archiv smrti (TV seriál)

Archív smrti

Drama / Válečný / Akční / Dobrodružný

Východní Německo, 1980, 13x60 min

• anderson

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 4.9.1982 - réžia slovenského znenia (ČST Bratislava) = Eduard Grečner (3.4.2009)(3.4.2009)

Archív smrti byl ve své době velmi populární. Možná je to i tím, že se jedná o nejzdařilejší filmařinu z NDR. Příběh pětice parašutistů nepostrádá jistou dávku akčnosti i dobrodružnosti. Vytkla bych některé scénáristické kiksy, nějak si neumím představit, že by RA do svého desantu zařadila přeběhlého kapitána Wehrmachtu a mládence z HJ. Tuto otázku ponechme historikům. Archiv smrti se dopouští jisté klišovitosti, každý nácek je tak trochu truhlík, dá se snadno zastrašit, raději se dobrovolně vzdá, odbojáři nad ním vítězí pouhým vtipem. A to je právě to. Archiv smrti má i po těch letech ohromný náboj. Bojím se dívat na staré seriály, abych si z nich nezkazila dojem. Obávám se, že nostalgie jim připisuje mnohem vyšší hodnocení. A kvalita současných nováckoprimáckých lejnovin ho jen zvyšuje. Ale Archiv smrti mě nezklamal ani po letech a velmi dobře jsem se u něj bavila. Krom zpracování války z pohledu netradičních odbojářů má všechny tradiční prvky seriálu, postupně rozvíjí jednotlivé postavy, představuje jejich pohnutky a hlavně si stále udržuje vtip.(27.6.2011)