Reklama

Reklama

Ztraceni v poušti

(TV film)
  • Česko Zmizelí (více)

Obsahy(1)

Jim Henley a jeho nová manželka Patty se společně s jeho dětmi Mattem a Kate, a Mattovou kamarádkou Ethan vydávají na rodinnou dovolenou. Cestou přes Nevadskou poušť mnoho příležitostí k přestávkám není, a tak rodina zastaví u první benzinové pumpy a hospody, kterou u cesty objeví. Matt se snaží přemluvit rodiče, aby se vydali do tajemného města duchů, hornického městečka Weaver, které má podle starodávné mapy ležet poblíž. Přestože na žádné mapě od roku 1940 se žádné takové město nevyskytuje a dokonce ani místní obyvatelé, kterých se Jim zeptá, o žádném Weaveru nikdy neslyšeli, objeví rodina odbočku zachycenou na starobylé mapě a protože mají dost času, rozhodnou se pro malý výlet se zajížďkou. Weaver, kam dorazí o chvíli později, skutečně vypadá jako město duchů. Jako město, jehož obyvatelé se najednou rozhodli odejít, aniž by si s sebou cokoliv vzali. Domy jsou sice sešlé časem, ale místní obchod je plný zásob pokrytých prachem a místní restaurace vypadá, jako by ji hosté houfně opustili uprostřed oběda. Henleyovi si město prohlédnou a pak chtějí pokračovat v cestě. Jenže se blíží večer a Pattyin mobil nemá signál a tak Jim rozhodne, že přenocují ve Weaveru. A to je osudová chyba. Ještě téhož večera totiž Ethan objeví videokameru s nahrávkou neznámých turistů, ze které vyplývá, že byli pronásledováni záhadným zlem, které je jednoho po druhém dostalo. Jim sice soudí, že jsou v bezpečí, protože neznámé zlo, pokud nějaké bylo, je už dávno minulostí. Jenže další ráno zjistí, že jejich auto zmizelo, že jsou pětatřicet mil od hlavní cesty a že ve Weaveru se ukrývá něco, co je nechce nechat odejít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Narazil som na tento film kedysi úplnou náhodou, netušiac nič ako jeho hrdinovia a bol som vážne posratý. Živo si spomínam, ako ma to vydesilo, až detsky nepríčetne. Horor v pravom slova zmysle, žiadne vysvetľovanie, iba znepokojenie, strach a hrôza. Mohlo to byť atmosférou chvíle, kúzlom okamihu - ale tomu práve ja vravím filmový zážitok. Dostal ma. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Nic moc jsem od tohoto filmu nečekal. Prostě jsem si ho jen tak pustil. Byl jsem ale docela překvapený, že to nebylo jen další slaboduché béčko. Jo, objevily se trapnosti typu: "Co je to, co je to?!!!", místo aby zdrhali. Ale to by se dalo odpustit. Celkem dobře se podařilo navodit pocit ohrožení jakýmsi neznámým zlem, chvílemi jsem byl dokonce i napjatý. Škoda, že tvůrcům ke konci došel dech, a tak film prostě utnuli a "mysli a domysli si co a jak chceš, milý diváku". ()

Reklama

Andronikos 

všechny recenze uživatele

Nechce sa mi veriť, že to je "len" televízny film. Ale ak to platí, klobúk dole. Rozpočet pravdepodobne nebol veľký (aj keď sa muselo postaviť a autom zbúrať niekoľko rekvizít :) ), výsledok je však určite obdivuhodný. Film si vystačí s akýmsi hororovým minimalizmom, ktorý je takpovediac až štýlový: úvodná nepokojná, ale nič nehovoriaca scéna; pár podivných tvárí na pumpe, ale inak stále svieti slniečko a panuje pohoda; príchod do mesta duchov; nález nahrávky - a razom sa dá atmosféra krájať. Po zmiznutí auta sa napätie stupňuje a pri objave hrobov sa až zatajuje dych. A tak dalej: zmiznutie jedného púštneho pútnika, "niečo" v šachtách, podozrivý a pre niekoho i nebezpečný šerif, tajomné kože a znaky... Plus zdanlivé zmeny situácie k lepšiemu. Ako celok to nakoniec žiaden zmysel nemá, hoci trochu zmätená obeť strážcu zákona (ale bola to vlastne obeť? A strážcu zákona?) nám predostrie možných poínt niekoľko. Koniec bohužiaľ naozaj sklame asi každého, ale mne výnimočne takáto neistota tak úplne nevadí. Tie trochu nesúrodé thrillerové až hororové prvky ma totiž už dvakrát udržali v značnom napätí a (nakoniec neukojenej) zvedavosti, takže scenáristovi prepáčim buď jeho zákerný podraz alebo nedokončenú prácu. Na zostarnuvšieho Persea Hamlina a jeho filmovú rodinku sa pozeralo príjemne, ako výletníci pôsobili naozaj vierohodne. Kiež by takýchto neokázalých, ale vydarených reprezentantov svojho žánru bolo viac! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl před pár lety na Nově a pamatuju si, že jsem se u něj (a hlavně po něm) dost bál. Je to takový umírněnější předchůdce Hor, které mají oči, atmosféricky je na tom ale možná o trochu lépe. Závěr mě však tehdy poněkud zklamal. Ale i tak ohodnotím nadprůměrně, fakt mě ti pouštní mutantíci dokázali kvalitně poděsit. 75% ()

TO 

všechny recenze uživatele

Rodinka ztracená v poušti, opuštěné hornické městečko, krvelační lidé zmutovaní dávkou radiace po odpálení neutronové pumy, vrakoviště kradených aut v kráteru. Mě to přijde, jak nějaká televizní variace na film Hory mají oči. Žádný zmutovaný vidlák zde však není pořádně vidět a zrovna tak ani žádná pořádná vražda, tenhle film je totiž celý o strachu z neznámého. Tváří se velice tajemně a velice tajemně i končí. Mě to nijak moc nezaujalo ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu je zmíněno opuštěné kalifornské městečko Bodie, které bylo v roce 1961 vyhlášeno za národní kulturní památku na život na Divokém západě. Městečko ročně navštíví až 200 tisíc turistů. (Matej.Mirejo)

Reklama

Reklama