Reklama

Reklama

Sedm mečů

Trailer

Obsahy(1)

Na začátku šestnáctého století se moci v Číně zmocnilo Mandžusko a dosadilo na trůn dynastii Ching. Stále znovu a znovu propukající povstání v bojovnických společenstvích přinutí nově ustanovenou vládu zakázat všechna bojová umění, stejně jako jejich výuku či získávání řádů. Chamtivý a krutý prostopášník Ohnivý Vítr (Sun Hong-Lei), bývalý válečný hodnostář staré dynastie, vidí v této situaci možnost, jak utrhnout kus koláče pro sebe a začne pomáhat nastolovat nový pořádek. V čele armád pustoší severozápadní Čínu a chystá se dobít poslední odporující výspu staré civilizace, Vesnici Bojovníků.
Fu Qing Zhu (Chia-Liang Liu) je bývalý popravčí minulé dynastie, který se rozhodne učinit jeho řádění přítrž a zachránit tak pevnost Bowei. Společně s Wu Yuan Yinem (Charlie Yeung) a Han Zhibanem (Yi Lu) se vypraví na Mount Heaven hledat pomoc u Temného Žáru (Jingwu Ma), mistra meče vyučujícího skupinku bojovníků. Temný Žár se rozhodne jim pomoci a nařídí čtyřem svým nejlepším učedníkům - Chu Zhao Nan (Donnie Yen), Yang Yun Chong (Leon Lai), Mulang (Duncan Chow) a Xin Longzi (Liwu Dai), aby je následovali a pomohli. Tak je vytvořeno Sedm mečů. Když dorazí zpět do vesnice, odvedou všechny do bezpečí, ale veškerou vodu i jídlo otráví neznámý zrádce mezi nimi. A protože se blíží armáda Ohnivého Větru, musejí jej najít stůj co stůj a je jedno, jestli je to muž, žena, či láska... (monolog)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (71)

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za skvělý hudební doprovod, jinak naprosté selhání všech zučastněných... Příběh je zbytečně zmatený, příliš mnoho postav,které je velice těžké od sebe odlišit, občas jsem měl skutečně pocit, že vůbec nevím kdo je hodný a kdo zlý a kdo bojuje proti komu... i přes velký počet bojových scén je to místy strašlivě nudné a i ty samotné bojové scény nejsou příliš choreograficky zvládnuté... Jackiemu Chanovi či Jetu Li nesahají ani po kotníky... tohle už si znovu nepustím! A nedoporučuju to ani fanouškům žánru, mezi které se jinak počítám... ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Co je tento snímek vlastně zač? Rozhodně bych jako Adrian netvrdil, že Hark kráčí v Zhangových stopách historického bojového filmu. Je to poněkud jiný film . Nemůžete očekávat nic klišovitého a čítankového, tento film nebyl vytvořen, aby mohl zaujmout co největší počet diváků z celého světa. Postavy i jejich charaktery prodělávají vývoj nejsou úplně ploché a neživotné a nemají pouze úlohu dekorace nebo posunout se z bodu a do bodu b. Také celá stylizace kostýmů, soubojů, charakterů je drsnější, "špinavější", realističtější. Jsou zde dost brutální a násilné scény, které v "těch naleštěných" eposech neuvidíte, design zbraní je dosti neobvyklý a originální. Akční scény a choreografie by se však, neztratila ani v Zhangových filmech, finální souboj v úzké uličce je pouze třešnička na dortu, milovníci wu-xia nebudu zklámáni. Navíc jsou zde dovedně nasnímány akční sekvence s koňmi, které jsem od Klanu létajících dýk tak působivě ještě neviděl. Každý charakter sedmi mečů je něčím jedinečný, nejen jejich zbraně, ale i styl boje. Herecké obsazení je také výborné, Donnie Yen má charisma na rozdávání, jeho charakter je právem nejsilnější a nejvíce cool, jako druhý nejdůležitější bojovník je tu pohodářský a přemýšlivý Leon Lai. Charlie Yeung v roli zpočátku dojemně neohrabané šermířky s novým mečem. Silný dojem vyvolá i opačná strana hlavní záporák je chytrý generál se sexy pobočnicí, která má sestřih donského kozáka oba ve svých rolích mají značné charisma. K tomu máte nádherné exteriéry velehor, polopouště, horských údolí a hory Tian ve všech ročních obdobích, vizuální stránka a práce kamery je prostě úchvatná. Kenji Kawai složil velmi chytlavé ost, jehož motivy jsou návykové, prostě nepustí, fakt síla. Doporučuji pustit si to dvakrát. I mě by zajímala nesestříhaná 3,5 hodinová verze. Ale i tato sestříhaná verze má svoje kouzlo a atmosféru. Teď pár poznámek: film vychází z wuxia novely z druhé půle 50.let, která si vzala za jádro příběhu historickou událost o zákazu bojových umění po nástupu nové dynastie v roce 1664. Pokud vím Tsui Hark chystá film číslo 2 z původní zamýšlené trilogie. Komu se film a jeho svět líbil má možnost podívat se na sérii http://wiki.d-addicts.com/Seven_Swordsmen http://www.csfd.cz/film/258644-seven-swordsmen/ Která ovšem také bude mít pokračování. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Tsui Hark si prichystal veľkolepý návrat. Sedem mečov síce nie je veľmi pozoruhodný film a za rok sa podobných filmov na východe spraví minimálne desať, ale aj napriek tomu je tento film trocha iný. Hark je jeden z klasických akčných režisérov, ktorý prechádzal od gangsteriek , cez komédie až po historické veľkofilmy. A aj keď tomuto filmu by sa dalo veľa vecí vytknúť, je to zbytočné, pretože aj keď ma počas sledovania napadlo strašne veľa vecí, ktoré tento film vyslovene kazia, po do pozeraní si nedokážem spomenúť ani na jednu. V hlave mám neskutočne dobre natočené bojové scény, na ktoré je radosť pozerať, veľkolepé finále, alebo súboj v dedine sú dych berúce. Ale nie je to len hlúpy akčný film. Dalo by sa povedať, že má aj krásne emocionálne zázemie a aj keď sa miestami môžete v postavách strácať, rozhodne by som to nevyčítal filmu, ale vašej nepozornosti. Čo sa týka technickej stránky, kostýmy, kamera a hudba sú fantastické. Ale o čo tu ide sú meče. Ak už máte možnosť zoznámiť sa s nejakým mečom tak to predstavenie stojí zato, pretože každý zo 7 mečov je špecifický a niečim výnimočný. Doslova to volá po ďalšom pokračovaní, alebo aspoň po predĺženej verzií, lebo mi to prišlo ako keby ukrátené o niektoré scény. Rozhodne film, ktorý ma potešil a ktorý je typický Harkovský a tak to mám rád. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Už je to dlouho, co jsem viděl tento film a teprve teď jsem se odhodlal ke komentáři. Tento film mě naplňoval smutkem. Smutkem z toho, jak skvělý ten film mohl být, kdyby se rozdělil alespoň na dvě části, aby mohl být příběh odvyprávěn v celé své šířce a bohatosti. Smutkem z toho, jak krásný to mohl být epický příběh. Smutných 60 %. ()

Kimon

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že tento akční snímek Jižní Korea/Hong Kong neúspěšně kopíruje hodně úspěšný film režiséra Akira Kurosawa Sedm samurajů z roku 1954. Ovšem snímek Akira Kurosawa má oproti tomuto plytkému akčnímu filmu z Hong Kongu hlubší myšlenku a zařazuje jej na rozdíl od tohoto do skupiny inteligentních filmů. Ostatně není to první pokus o zcizení námětu a scénáře. Další pokus se zapůjčeným scénářem bez patřičných práv si dovolil v roce 1960 režisér John Sturges, když natočil Sedm statečných. V případě Sedmi statečných to ovšem na rozdíl od Sedmi mečů dopadlo nanejvýš úspěšně, i když Sedm statečných se zcela jistě nedá porovnávat s oduševnělým částečně psychologickým dílem Akira Kurosawa. V případě Sedmi mečů se tedy jedná o typicky jednoduchý akční film tržního hospodářství Hong Kongu, který je zaměřený především na uchvacující akční scény bez ducha pro jednoduchého diváka s popcornem na klíně. Názorná ukázka toho, že ani nadměrný projekční čas nezvýší hodnotu filmu, jak si možná někteří tvůrci myslí. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (9)

  • Role hlavního filmového hrdiny byla s doprovodnou částkou činící 400 tis. amerických dolarů předložena prvně jihokorejskému herci Song Seung-heon (A Better Tomorrow (2009)). Ten ji přijal a dokonce začal s nutným rutinním tréninkem jízdy na koni či šermířstvím. Svoji účast na snímku odmítl až krátce před jeho samotným natáčením, v době, kdy, jak na adresu zaskočených filmových tvůrců uvedl, měl povinnosti u jiných filmových projektů. Donnie Yen posléze bez nejmenšího zaváhání nabídku filmové role přijal. (Conspi)
  • Sedem hrdinských mečov bolo navrhnutých samotným režisérom. (matt6)
  • Cheung Chi-sing, výkonný producent snímku a zároveň hlavní scenárista, předložil filmovému studiu svoji první verzi scénáře, která pracovala s materiálem délky přesahujícím čtyři celé hodiny. Filmový distributoři se pochopitelně obávali, že by s takovou délkou mohly nastat během promítání určité potíže, a tak se Chi-sing rozhodl pro alternativní zkrácení. To se dočkalo alternativy v podobě dvou verzí; 150 minutové a 120 minutové. A protože 120 minutová verze nedokázala pokrýt veškeré důležité vztahy mezi jednolitými charaktery, rozhodli se filmový zástupci pro verzi 150 minutovou, kterou nakonec diváci po celém světě měli možnost shlédnout. (Conspi)

Reklama

Reklama