Reklama

Reklama

Sedm mečů

Trailer

Obsahy(1)

Na začátku šestnáctého století se moci v Číně zmocnilo Mandžusko a dosadilo na trůn dynastii Ching. Stále znovu a znovu propukající povstání v bojovnických společenstvích přinutí nově ustanovenou vládu zakázat všechna bojová umění, stejně jako jejich výuku či získávání řádů. Chamtivý a krutý prostopášník Ohnivý Vítr (Sun Hong-Lei), bývalý válečný hodnostář staré dynastie, vidí v této situaci možnost, jak utrhnout kus koláče pro sebe a začne pomáhat nastolovat nový pořádek. V čele armád pustoší severozápadní Čínu a chystá se dobít poslední odporující výspu staré civilizace, Vesnici Bojovníků.
Fu Qing Zhu (Chia-Liang Liu) je bývalý popravčí minulé dynastie, který se rozhodne učinit jeho řádění přítrž a zachránit tak pevnost Bowei. Společně s Wu Yuan Yinem (Charlie Yeung) a Han Zhibanem (Yi Lu) se vypraví na Mount Heaven hledat pomoc u Temného Žáru (Jingwu Ma), mistra meče vyučujícího skupinku bojovníků. Temný Žár se rozhodne jim pomoci a nařídí čtyřem svým nejlepším učedníkům - Chu Zhao Nan (Donnie Yen), Yang Yun Chong (Leon Lai), Mulang (Duncan Chow) a Xin Longzi (Liwu Dai), aby je následovali a pomohli. Tak je vytvořeno Sedm mečů. Když dorazí zpět do vesnice, odvedou všechny do bezpečí, ale veškerou vodu i jídlo otráví neznámý zrádce mezi nimi. A protože se blíží armáda Ohnivého Větru, musejí jej najít stůj co stůj a je jedno, jestli je to muž, žena, či láska... (monolog)

(více)

Recenze (71)

imf 

všechny recenze uživatele

Tsui Hark se bohužel nedokázal vzpamatovat ze své režisérské dovolené, která trvala pár let a ambiciózním "remakem" Sedmi statečných dokázal, že mu jaksi ujel vlak. Sedm mečů má tempo, kterému by se posmíval i hlemýžď, ale když se opovážíte mrknout, možná o něco přijdete! Hark zkrátka i v dvou a půl hodinové stopáži (původně měl snímek trvat čtyři hodiny, předloha je obrovská bichle, dalo by se podle ní natočit deset filmů) využívá dost ostré odbočky a zkratky, takže po hodině budete otupělí, aniž byste poznali jakoukoliv z postav, prostě jen víte, že jsou to machři a chtějí pomoct vesničanům. Kéž by alespoň to machrování během akčních scén bylo přesvědčivé, ale Hark jako by ztratil cit pro rytmus střihu a své pověstné kamerové nájezdy... z filmu se postupně vytratí jakýkoliv náznak výjimečnosti. Jediný kdo z toho vyjde s hrdým štítem je Donnie Yen, který si vydupal vynikající akční scénu v úzké uličce a jehož postava se dočkala nějakého uzavření. Všichni ostatní jsou jen matnými šachovými figurkami v mimořádně nudné a dlouhé partii. Dokoukal jsem to jen z úcty k režisérovi. Podruhé už se ale mučit nenechám. (5/10) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pokud nevěříte, jak film dokáže zkazit kruté sestříhání podívejte se na tento nepovedený snímek, který musel ze svých 240 minut ubrat víc než třetinu, aby vznikl 150 minutový mix bojového umění, odvahy, cti a lásky. Vše se ve filmu promíchalo až nechutně špatně a je velká škoda tohoto zkrácení. Film není ve své podstatě špatný, vychází z kvalitní myšlenky Sedmi samurajů, ale sestříhání, různé kličky a úskoky filmu hrozně ublížili. Polovička věcí ve filmu nebude dávat pořádný smysl a skákání v ději z místa na místo je brutálně nepovedený. Možná by bylo lepší film ponechat ve 240minutové stopáží a rozdělit ho na dva. Tak by to určitě dopadlo v Hollywoodu, ale tady jsme trochu v jiném světě. Bojové sekvence jsou trochu přitáhlé za uši a závěrečný souboj je jen pro ty opravdu nejodvážnější. Slabé 3*. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Hark v Zhangových šlapajách epického, historického bojového filmu, ktorý až nezdravo tlačí na pílu takmer vo všetkých smeroch. Menej niekedy býva viac a pre mňa z tohto filmu ostane v pamäti rozhodne súboj "na stenách úzkej uličky". I keď som zvedavy, ak sa mi raz dostane do rúk nezostrihaná cca 240 min. verzia, nakoľko dokáže eliminovať slabiny kinoreleasu. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Wu-sia je označení pro čínské příběhy o nadlidských šermířích, kteří vybaveni bájnými zbraněmi bojují proti bezpráví a ochraňují utiskované. Do této kategorie patří známé hity Tygr a drak či Hrdina. Posledním příspěvkem žánru, který si našel cestu do Česka, je dlouho očekávaný epos režiséra Tsuie Harka. Ten do filmu vnáší svůj typický styl. Vizuálně uchvátí tematizací elementů skrze prach a písek, vodu, plameny a vítr. Vyprávění záměrně vynechává velké části děje a film se tak stává zábleskovou evokací archetypálních příběhů a klasických hrdinských postav. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to mierne nadpriemerný historický film. Má celkom dobrý príbeh o niekoľkých výborných bojovníkoch, ktorí spoja sily, aby ochránili svoju dedinu pred armádou zabijakov, ktorá si zarába zabíjaním ľudí ovládajúcich bojové umenia. Spracovanie je ale iba priemerné, film je zbytočne moc dlhý, má pomalšie tempo a viacero zbytočných scén, ale aj tak som sa po celú dobu nenudil. Prvá hodina a pol nie je ničím výraznejšie výnimočná, ale dobre sa na ňu pozerá, no potom sa to už zhorší a dejovo to prestane byť zaujímavé a už ide len o čakanie na koniec. Akcie nie je málo, ale je iba priemerná. Takmer vždy sa jedná o hromadné akcie s desiatkami bojovníkov, nájde sa v nich viacero dobrých nápadov a ani choreografia nie je zlá, ale akcia ma sklamala po vizuálnej stránke, miestami je neprehľadná a pôsobí dosť zmätočne. A sklamalo ma aj využitie Donnieho Yena, ktorý sa vo filme prvýkrát ukáže až po štyridsiatich minútach, ale aj tak takmer nič nepredvedie, až v úplnom závere už konečne dostane svoj priestor. Najviac sa mi páči akcia v stodole a spomínaný záver, aj ked´ na Yena je to podpriemer. Herecké obsadenie je celkom dobré, ale najviac priestoru tu majú menej zaujímaví herci. Donnie Yen má veľmi zvláštnu postavu a málo priestoru a záporáci ma skôr sklamali. Nesklamala ma jedine Charlie Yeung. Réžia tiež nie je moc dobrá, hlavne akčné scény sú horšie zvládnuté a technická stránka je skôr priemer. A ani prostredie filmu ma výraznejšie nezaujalo. Sedem mečov patrí medzi horšie ázijské historické filmy. Nie je to zlý film, určite neľutujem, že som si ho pozrel, ale nemá žiadny výraznejší klad, takže je prakticky len na jedno pozretie. Objektívna kvalita filmu- 60%, film sa páči mne na 62%. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Zbytečně dlouhé s nudným příběhem, jen letmo načrtnutými postavami, s dějem, která vás těžko strhne, ale s pár akčními scénami, kterou jsou na slušné úrovni. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Problém Siedmych Mečov je jendoznačne príbeh, ktorý zbytočne zložito štrukturovnaý, únavne podávaný a miesto toho, aby film gradoval, tak sa vleče a uspáva. V konečnom dôsledku je to škoda, už vzhľadom na bojové scény (z vrcholným momentom v úzkej uličke), ktoré sú na špičkovej úrovni a vyslovenie potrebujú rýchlejšie odsýpanie omáčky naokolo. Komu wuxia čoby len trochu vonia, bude pri nich chrochtať blahom. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Kto čakal nového Hrdinu či Tigra a Draka, bude sklamaný, pretože Harkov Seven Swords je viac ako epické wuxia štúdia charakterov, v drsnom, realistickom prevedení plnom brutality a násilia. Pozornosť si však Seven Swords určite zaslúži. Viac sa dočítate tu. (7.8/10) ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

I při vší úctě k Tsui Harkově nesmazatelné stopě v hongkongské kinematografii musím konstatovat, že tohle je... katastrofální debakl. Ani nepamatuji, kdy jsem naposled viděl tak absolutně prázdný a nefunkční film, i když měl veškeré předpoklady k tomu dosáhnou minimálně k horizontu lepšího standartu (slušná výprava a genius loci přírodních lokací, echo Sedmi samurajů v jádru příběhu). Režie je halucinogenní, střih protivně disharmonický, hudba nevkusně sterilní. Jednotlivé scény (teď nemám na mysli pouze ty akční, i když pro ty to platí dvojnásob) nemají žádný náboj, tempo, rytmus, dynamiku, jsou zmatečné, nevypointované, poslepované podle jakési enigmatické LSD matrice, které jsem - navzdory linearitě zápletky - do karet neprohlédl. Samo o sobě je dost frustrující i to, že člověk asi ani nemůže ulevit od "oundanosti" u bojových kreací, protože na jediný zajímavý "fight" je nutno protrpět přes dvě hodiny dokonale nezáživné a ubíjející vaty, která se táhne jako řeka pomalu tuhnoucího magmatu, ke všemu na vlně dokonale zaměnitelných a nesympatických postav splývajících do jedné nadbytosti s maskou Nikoho. Má-li to ostatně cenu zmiňovat, pak vrcholem vší bídy jsou otřesné, naivní, bezduché a zcela přebytečné dialogy. Jejich časté vypuštění by filmu v nejmenším neublížilo, neboť samotný obraz, který je mimochodem velice vizuálně pestrý co do rozsahu barevné palety, by dokázal vyprávět to samé a desetkrát lépe. Sedm mečů chtěl být z ničeho ochráncem všech, ale svou spanilou jízdu, neznaje rozumnou míru, skončil na startovní linii. 1,5* P.S. Dobře si uvědomuji, že kinoverze, kterou jsem popatřil, je bohužel plodem zbytečně krutého sestřihu z bezmála 240 minutového kolosu, ale v mém kritickém náhledu, snad z evidentních pohnutek, to nehraje žádnou roli. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 4/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +výprava, námět, hudba, záporáci -postavy k nerozeznání, špatná réžie, příběh/// Zklamání. Akční filmy z Asie mám rád. Nevadí mi u nich mírný nádech fantasy, mystyčna nebo jako v tomto případě troška toho létání. Ale vadí mi složité příběhy, zbytečné natahování a tak nějak neprokreslené charaktery. To poslední je v tomto případě největší mínus. Sice nevím jestli normální asiat rozezná mě od bráchy, ale typickej evropan nerozezná číňana od korejce, natož jejich kamarády. A tak je škoda, že se nám to často tvůrci nesnaží ulechčit. Jinak holky, meče a bitky byly pěkný, to se musí nechat./// Celkem 60%/// ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Už je to dlouho, co jsem viděl tento film a teprve teď jsem se odhodlal ke komentáři. Tento film mě naplňoval smutkem. Smutkem z toho, jak skvělý ten film mohl být, kdyby se rozdělil alespoň na dvě části, aby mohl být příběh odvyprávěn v celé své šířce a bohatosti. Smutkem z toho, jak krásný to mohl být epický příběh. Smutných 60 %. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Co je tento snímek vlastně zač? Rozhodně bych jako Adrian netvrdil, že Hark kráčí v Zhangových stopách historického bojového filmu. Je to poněkud jiný film . Nemůžete očekávat nic klišovitého a čítankového, tento film nebyl vytvořen, aby mohl zaujmout co největší počet diváků z celého světa. Postavy i jejich charaktery prodělávají vývoj nejsou úplně ploché a neživotné a nemají pouze úlohu dekorace nebo posunout se z bodu a do bodu b. Také celá stylizace kostýmů, soubojů, charakterů je drsnější, "špinavější", realističtější. Jsou zde dost brutální a násilné scény, které v "těch naleštěných" eposech neuvidíte, design zbraní je dosti neobvyklý a originální. Akční scény a choreografie by se však, neztratila ani v Zhangových filmech, finální souboj v úzké uličce je pouze třešnička na dortu, milovníci wu-xia nebudu zklámáni. Navíc jsou zde dovedně nasnímány akční sekvence s koňmi, které jsem od Klanu létajících dýk tak působivě ještě neviděl. Každý charakter sedmi mečů je něčím jedinečný, nejen jejich zbraně, ale i styl boje. Herecké obsazení je také výborné, Donnie Yen má charisma na rozdávání, jeho charakter je právem nejsilnější a nejvíce cool, jako druhý nejdůležitější bojovník je tu pohodářský a přemýšlivý Leon Lai. Charlie Yeung v roli zpočátku dojemně neohrabané šermířky s novým mečem. Silný dojem vyvolá i opačná strana hlavní záporák je chytrý generál se sexy pobočnicí, která má sestřih donského kozáka oba ve svých rolích mají značné charisma. K tomu máte nádherné exteriéry velehor, polopouště, horských údolí a hory Tian ve všech ročních obdobích, vizuální stránka a práce kamery je prostě úchvatná. Kenji Kawai složil velmi chytlavé ost, jehož motivy jsou návykové, prostě nepustí, fakt síla. Doporučuji pustit si to dvakrát. I mě by zajímala nesestříhaná 3,5 hodinová verze. Ale i tato sestříhaná verze má svoje kouzlo a atmosféru. Teď pár poznámek: film vychází z wuxia novely z druhé půle 50.let, která si vzala za jádro příběhu historickou událost o zákazu bojových umění po nástupu nové dynastie v roce 1664. Pokud vím Tsui Hark chystá film číslo 2 z původní zamýšlené trilogie. Komu se film a jeho svět líbil má možnost podívat se na sérii http://wiki.d-addicts.com/Seven_Swordsmen http://www.csfd.cz/film/258644-seven-swordsmen/ Která ovšem také bude mít pokračování. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Legenda siedmych mečov stratila svoju pravú tvár niekde po ceste... snímok ma rozhodne potenciál, avšak celý sa niekde stráca v čase. Veľmi povrchné na prestrihaných 150 minút... ale aj napriek tomu u mňa lepší priemer, ktorý stojí na pevnom základe a bojové scény sú taktiež na mieste. 6/10 ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Je to trochu nepřehledné, postavy se kromě těch nejhlavnějších pletou, ti ze sedmi mečů, kteří měli méně prostoru jsem vůbec nerozlišoval, nebyli vůbec psychologicky prokreslené. Stejně tak scénář by chtěl ještě trochu dotáhnout. Ale akční scény jsou dobré a výborně natočené, stejně jako záporáci, kteří jsou cool a dostatečně zlý. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Sympatický guláš, z ktorého vytŕča, že bol urobený pre peniaze... Nie je to zlé, ale občas je to chaos. Tsui Hark je legenda – naposledy som od neho videl VTEDY V ČÍNE 5 a bol to lepší film. Meče potešia hlavne súbojmi vo finále, inak je to rutina, ktorá poteší zarytých fanúšikov... ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Postavy se naprosto debilně baví o očividných věcech, jednají na základě své neobjasněné minulosti (děj se pak tváří děsně chytře), scénář je překombinovaná nelogická slátanina vršící jedno klišé za druhým, postavy jsou k uzoufání špatně napsané… Tohle pro mě prostě bylo strašné utrpení. Když zjistí, že mají mezi sebou zrádce, tak obviňují jednoho člověka (i když divákovi je jasné že to není on) jen aby na konci mohli autoři šokovat odhalením, na které už stejně všichni dávno přišli. Kdyby aspoň souboje za něco stály. Místo toho jsem se znuděně koukal na cosi fantasmagorického, co mě málem unudilo k smrti. Jedinou zajímavou věcí na tomhle filmu je plovoucí meč (nebo co to bylo) a to opravdu nestačí. Navíc je na DVD jen dabing, což je fakt peklo. ()

prome 

všechny recenze uživatele

Prijemna podivana ktera me celekm dostala uz svym pribehem. Sice to neni tak dokonaly a vynikajici jako hrdina nebo tygr a drak , o proti nim to vypada na pekne becko ale kdyz se vse prekousne tak to zase tak spatny neni.Jedine co bych tomu celkem vytkl bylo, ze jsem se obcas ztracel v hlavnich postavach a nevedel ktera zrovna s kym bojuje. ()

Kimon

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že tento akční snímek Jižní Korea/Hong Kong neúspěšně kopíruje hodně úspěšný film režiséra Akira Kurosawa Sedm samurajů z roku 1954. Ovšem snímek Akira Kurosawa má oproti tomuto plytkému akčnímu filmu z Hong Kongu hlubší myšlenku a zařazuje jej na rozdíl od tohoto do skupiny inteligentních filmů. Ostatně není to první pokus o zcizení námětu a scénáře. Další pokus se zapůjčeným scénářem bez patřičných práv si dovolil v roce 1960 režisér John Sturges, když natočil Sedm statečných. V případě Sedmi statečných to ovšem na rozdíl od Sedmi mečů dopadlo nanejvýš úspěšně, i když Sedm statečných se zcela jistě nedá porovnávat s oduševnělým částečně psychologickým dílem Akira Kurosawa. V případě Sedmi mečů se tedy jedná o typicky jednoduchý akční film tržního hospodářství Hong Kongu, který je zaměřený především na uchvacující akční scény bez ducha pro jednoduchého diváka s popcornem na klíně. Názorná ukázka toho, že ani nadměrný projekční čas nezvýší hodnotu filmu, jak si možná někteří tvůrci myslí. ()

Reklama

Reklama