Reklama

Reklama

Soukromé

(festivalový název)
  • Itálie Private

Obsahy(1)

Zástupce mladé generace italských filmařů Saverio Costanzo pojal svůj dlouhometrážní hraný debut jako kritický pohled na dnešní společenskopolitickou situaci v zemích Třetího světa. Snímek tematizující aktuální otázku lidských práv se objektivním viděním zobrazené reality kategoriálně řadí k politicky zaměřeným produkcím v současné italské kinematografii. Tvůrce vypráví příběh jedné palestinské rodiny žijící na pomezí izraelské osady a arabské vesnice. Režisér sleduje především konflikt uvnitř rodiny v momentě, kdy dům po přestřelce s nepřátelskou armádou obsadí izraelská vojenská jednotka požadující jejich odchod z domu. Rodina se rozštěpuje na dvě skupiny: jedna následuje otce zastávajícího morální a tradiční principy a druhá si vytváří vlastní na otci nezávislý postoj. Postava hlavy rodiny Mohammeda je prezentována jako stoupenec svých etických zásad, kdy pro něho dům znamená hranici vlastní důstojnosti, občanské i rodinné cti. Přestože se snímek dějově odehrává mimo Itálii, představuje do určité míry obraz tradičních hodnot italské společnosti. Rodina jako pevná součást a základ - zvláště katolické - společnosti je tematickým prvkem filmů mnoha italských režisérů, kteří se v různých podobách vyrovnávají s funkcí a významem rodinného článku jako složky celospolečenského systému a struktury Itálie. [Zdroj: 34. LFŠ 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2008 ... Tak prvně bych rád poděkoval slečně tlumočnici, která vše nakonec zvládla s bravurou. :)) A posléze bych poděkoval autorům filmu, neboť se mi dostalo asi nejautentičtějšího zážitku, jaký sekce Možnosti dialogu nabízela. Neskutečně klaustrofobní atmosféra, umocněná neustálým napětím zapříčinila, že jsem se málem vsákl do sedačky. Paráda. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Minimalisticky silná sonda... Jedním ze silných momentů celého filmu je tento krátký rozhovor mezi izraelským vojákem a palestinským intelektuálem, majitelem domu: "Proč neopustíte svůj dům?" "Protože je můj." "A proč vy neopustíte můj dům?" "..." ()

JohnBruk 

všechny recenze uživatele

Tento film je po všech stránkách vyjimečný. Nejen že poukazuje na aktuální a reálně palčivý problém mezilidských vztahů a dlouhotrvající konflikt konče. V První řadě se jedná o velmi dobře natočené sociálně - psychologické drama.. Opravdu dokonalost zpracování charakteru postav, vyprávění či jen drobné nuance emocí staví tento film VELMI vysoko. Vyvrcholení a konec příběhu mne dostal do kolen.. Pro mne se jedná o jedno z nejlepších komorních dramat, co jsem kdy měl tu čest vidět. ()

Reklama

Reklama