Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou slavného snímku Michaela Curtize je žena, která se po odhalení nevěry manžela postupně mění z domácí "paničky" v emancipovanou bohatou podnikatelku. Celý svět jí může ležet u nohou a muži po ní šílí. Jedinou její slabinou je nekritická láska k rozmazlené a marnivé dceři Vedě, zvláště když mladší dcerka umře na zápal plic. Tato láska přivede Mildred na pokraj zkázy, právě tak jako její milenec a pozdější manžel Monte. Osudový vztah matky k dceři je silnější než veškeré vztahy k mužům. Dokáže pro ni obětovat část svého života, možná i celý. Klasický ženský film "noir", pohybující se na rozhraní psychologického rodinného melodramatu a thrilleru, byl velkou příležitosti pro Joan Crawfordovou, která zde předvádí jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů a právem získala za tuto roli Oscara. V roli Vedy zazářila mladá Ann Blythová. Film z roku 1945 si vysloužil dalších pět oscarových nominací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tahle Veda, to je bída. Komplikovaný příběh, plný shod a rozchodů, o ženě, která nebyla s to repektovat jeden ze základních přírodních zákonů, který rodičům (jak zvířecím, tak lidským) stanoví časovou dodbu, ve které se mají/musejí rozejít se svými potomky. A po které se pak stávají (nebo také nestávají) rovnoprávnými partnery. Film o Mildred Pierceové, která hodlala obětovat nejen sebe a svého manžela, ale i vše ostatní, aby si získala věčnou přízeň své dcery, psychicky narušené (absencí sociálního, potažmo rodiného cítění, není zřejmě pouze důsledkem špatné výchovy) Vedy Pierceové, je vypointován na špičku nože, a závěrečná katarze je sice koncem filmu, nikoli však koncem příběhu. Pozn. 1: Onou hrotící špičkou nože je vztah Pierceových k degenerovanému šlechtici Monte Beragonovi. Pozn. 2: Joan Crawfordová získala za svojí roli "Academy Award" pro nejlepší herečku; scéna je podrobně popsána ve filmové biografii její adoptivní dcery Christine. Pozn. 3: Nevím do jaké míry byla použita práce na scénáři od Williama Faulknera, nicméně je zde výrazně cítit. Pozn. 4: Možná buďme rádi, že neznáme všechny rozpory Michaela Curtize s Joan Crawfordovou, alespoň ve filmu byly uhlazeny. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Mildred Pierceová v téhle původní verzi je naprostý masakr. Celý narativ je zcela odlišný od toho, co nám nabízí Cainova předloha. Krimi rámec celou tu anabázi kolem Mildred a jejího podnikání posouvá do jiného žánru, chybí akcent věnovaný Velké hospodářské krizi, směřování dcer je také jiné a finále také. Joan Crawford je ve svém živlu, nosí neskutečné kostýmy v té hranaté siluetě 40. let a trousí hvězdný prach kolem sebe, i když má na sobě jen kuchyňskou zástěru. Líbí se mi všechny ty změny, tolik typické pro tehdejší Hollywood a stejně tak jsem ráda, že HBO mini přinesla po letech pro změnu adaptaci téměř doslovnou. Tady nezůstal kámen na kameni a jen málokdo aspiruje na získání diváckých sympatií, zatímco román nabízí postavy barvitější. Nicméně jedno nelze odtrhnout od druhého, román, film i seriál tvoří vzácný balíček výtečných zážitků. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tohle rodinné drama s kriminální zápletkou (vyšetřováním vraždy) ovládly ženy, Joan Crawfordová zvládla svou roli skvěle, uvěřila jsem jí zklamání z manželství s nevěrným mužem, bolest ze ztráty milovaného dítěte, touhu dokázat něco sama za sebe, podnikat a být úspěšná.. Mladinká Ann Blythová jedním slovem vynikající, tzn. rozmazlený spratek na pěst.. Každopádně se jedná o film, který mě donutil zastavit se a zamyslet.. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne malý masterpiece. Formálna krása miestami noir príbehu je tu zase raz dovedena do dokonalosti, pričom nechýba ani záverečné presvetlenie nadchádzajúcim dňom po predchádzajúcej záťaži ostro kontrastnej tieňohry. Ešte silnejšie ale na mňa zapôsobil samotný príbeh, ktorý majstrovksy obmieňa niektoré základné naratívne postupy noir. Hlavnou hrdinkou je žena, ktorá vďaka dobre napísanej postave ako aj skvelej Joan Crawfordovej prejde výraznou zmenou charakteru, pričom jeden z citov - ten najdôležitejší, u nej ostáva permanentne počas celého filmu. Zároveň to vedie ku skutočnosti, že nie hrdina, ale hrdinka má svoju femme fatale, ku ktorej práve vďaka tomu zmienenému citu zažíva intenzívenjší vzťah, než môže byť medzi mužom a ženou. Navyše tento film zachádza v určitej "feminizácii" tak ďaleko, že aj ostatné vedľajšie ženské postavy sú tu dosť výrazné a značne v živote úspešnejšie ako ich mužské náprotivky. Mildred Pierce je ženský noir, ovšem rovnako silný a kvalitný, ako tie najvydarenejšie z mužského sveta. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Michael Curtiz natočil vo svojej dobe snímku, ktorá snáď prvá ukázala v kinematografii emancipáciu ako dôkaz sily ženskej duše a odvahy ísť si za svojim snom. Popritom predstavuje Mildred ako osobnosť so svojimi kvalitami a slabinami, čiže ju predstavuje ako psychologicky prepracovanú postavu. Mildred je žena, ktorá je silnejšia a úspešnejšia ako muži v jej okolí, čo musela byť na svoju dobu prevratná inovácia vo filmovom priemysle. Jedinou slabinou filmu je podľa mňa jeho skratkovitosť, viac by téme slušalo seriálové spracovanie. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (17)

  • Pracovný názov filmu bol House on the Sand. (ČSFD)
  • Než se film začal točit, bylo odmítnuto osm scénářů. (Kulmon)
  • Opojný snímek s Joan Crawford, jejíž kariéra byla na ústupu, Curtizovým vedením dalších herců, expresivními přesuny kamery ze slunné pláže do zakouřených stinných místností a hudbou Maxe Steinera jej právem dostal na seznam proslulého žebříčku „1001 filmů, které musíte vidět, než umřete“. (SeanBean)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Reklama

Reklama