Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou slavného snímku Michaela Curtize je žena, která se po odhalení nevěry manžela postupně mění z domácí "paničky" v emancipovanou bohatou podnikatelku. Celý svět jí může ležet u nohou a muži po ní šílí. Jedinou její slabinou je nekritická láska k rozmazlené a marnivé dceři Vedě, zvláště když mladší dcerka umře na zápal plic. Tato láska přivede Mildred na pokraj zkázy, právě tak jako její milenec a pozdější manžel Monte. Osudový vztah matky k dceři je silnější než veškeré vztahy k mužům. Dokáže pro ni obětovat část svého života, možná i celý. Klasický ženský film "noir", pohybující se na rozhraní psychologického rodinného melodramatu a thrilleru, byl velkou příležitosti pro Joan Crawfordovou, která zde předvádí jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů a právem získala za tuto roli Oscara. V roli Vedy zazářila mladá Ann Blythová. Film z roku 1945 si vysloužil dalších pět oscarových nominací. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (17)

  • Stejně jako ve filmové roli, tak i paradoxně v osobním životě měla Joan Crawford špatné vztahy se svými potomky. Christinu Crawford její adoptivní matka poznamenala natolik, že o svém dětství sepsala knihu, podle níž byl natočen film Drahá maminko (1981). (Ganka)
  • Joan Crawford ve svých pamětech označila tento snímek, kde hrála hlavní roli, za svůj nejmilovanější. (Terva)
  • Rozhlasová verze příběhu se vysílala od června 1949 do července 1954 a postavu Monteho namluvil sám Zachary Scott. (SeanBean)
  • Když v březnu 1946 získala Joan Crawford za přesvědčivé ztvárnění Mildred Pierce Oscara, ležela doma v nemoci. Ocenění za ni převzal režisér Curtiz. O vítězství se herečka dozvěděla z rádia. Poté pozvala tisk až do své ložnice, kde cenu převzala. (SeanBean)
  • Opojný snímek s Joan Crawford, jejíž kariéra byla na ústupu, Curtizovým vedením dalších herců, expresivními přesuny kamery ze slunné pláže do zakouřených stinných místností a hudbou Maxe Steinera jej právem dostal na seznam proslulého žebříčku „1001 filmů, které musíte vidět, než umřete“. (SeanBean)
  • Film byl nasazen do kin až v září 1945, kdy se čekalo, že bude mít v čerstvé poválečné atmosféře úspěch. (Kulmon)
  • Než se film začal točit, bylo odmítnuto osm scénářů. (Kulmon)
  • Joan Crawford pracovala shodou okolností předtím, než se stala herečkou jako servírka a prodavačka. (Kulmon)
  • Pláž, kde měl dům Monty, ve skutečnosti vlastnil režisér Michael Curtiz. Dům byl postaven roku 1929, při bouři v lednu 1983 byl zničen. (Kulmon)
  • Pro roli Vedy Pierceové byla zvažována Shirley Temple. (Kulmon)
  • Roli Mildred odmítla Bette Davis či Rosalind Russell. (Kulmon)
  • Film je adaptáciou rovnomennej novely, ktorá vyšla v roku 1941 a napísal ju americký spisovateľ James M. Cain. (ČSFD)
  • Predstavitelia štúdia Warner Bros. a režisér Michael Curtiz chceli pôvodne do hlavnej úlohy obsadiť herečku Bette Davis, ale tá ich ponuku odmietla. Curtiz sa potom snažil, aby postavu Mildred hrala Barbara Stanwyck, ale producent Jerry Wald presadzoval Joan Crawford. Curtiz bol najprv proti, svoj názor zmenil až potom, keď uvidel jej testovacie zábery. (ČSFD)
  • Pracovný názov filmu bol House on the Sand. (ČSFD)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Reklama

Reklama