Černoška z...

Francie / Senegal, 1966, 65 min

Ousmane Sembene

Hrají:

Ousmane Sembene

Ubohost podmínek, ve kterých musí žít žena, která přijela pracovat do Francie jako pomocnice v kuchyni. (Bordwell) Drsný, realisticky nepříjemný snímek založený na skutečných událostech.(24.7.2006)

• dzej dzej

První celovečerák S.O. Látka na desetiminutový film (Senegalka jako au-pair ve francouzském Antibes trpící culture-shockem a šikanou ze strany své mondénní zaměstnavatelky) natažena na neúnosných 65 minut. Mateřská škola filmu. Dva zaznamenáníhodné putující předměty - divošská maska a reklamní balonek Baťa.(29.7.2006)

Viděla jsem zkrácenou 55 minutovou vezi a byla jsem nad míru spokojená. Diounin příběh byl možná jedním z mnoha, ale zklamané naděje a využívání Afričanů se do krátkého příběhu promítlo na výbornou. A poslední scéna s malým černouškem a maskou byla dokonalou tečkou za smutnou pravdou.(18.4.2012)

Africkemu reziserovi sa ani za tych 65 minut uplne nepodarilo povedat, co zrejme chcel, preto cely cas cakame na nieco, o co sa chytit okrem stareho znameho rasizmu a nadradenosti bohatych Europanov. Predstavovala som si trochu ine a hlbsie spracovanie. Ale povedzme, ze zaver to cele zachranil.(18.11.2011)