Reklama

Reklama

Kanodžo to kanodžo no neko

  • Japonsko 彼女と彼女の猫 (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Drama
Japonsko, 2000, 5 min

Režie:

Makoto Šinkai

Hudba:

Tenmon

Hrají:

Makoto Šinkai

Obsahy(1)

Koťátko nám vypráví, jak se zamilovalo do své krásné, inteligentní, milé, ale bohužel také osamělé paničky. (Soundtrack)

Recenze (39)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Tooi sekai černobílé, ale narozdíl od nich až na záměrně děsivě "dětské" kresby koček už pro režiséra typicky precizně provedené. Krátké pojednání o tom, že umět vykreslit emoce na tak malé ploše lze, a že to jde ještě ke všemu podat jinak než by se dalo čekat. Až "Byosoku" to sice zvládlo rozbalit naplno, ale už tady je vidět, o čem to jednou bude. Jo a vlak tam samozřejmě je taky:) Rozhodně zajímavý kousek skládačky jménem filmografie Makoto Shinkaie, ale pro mě žádný výjimečný zážitek. 70% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Z nezvyklého pohledu vyprávěný poetický příběh, který je stejně jako všechno z Japonska o ničem jenom zdánlivě. Černobílý, metafyzický, sice pouze pětiminutový, přesto dost působivý. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Makoto Shinkai má talent presvedčiť ma, že i pre neho typické gýčové obrazy zapadajúceho slnka, podfarbené nádhernou sentimentálnou klavírnou hudbou a voicoverom prezentujúcim pocity postáv sú vlastne umením. Ako kraťas výborné, opäť ako pri Hoshi no Koe dodávam - chcelo by to celovečerák, pretože Shinkai tými svojimi typickými ingredienciami dokáže zaliezť poriadne pod kožu. 9/10 ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Trošku unylý příběh o kočičce a její paní. Celkem bez náboje, pořád čekáte, co z toho vypadne a najednou je konec. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

No tý vado. Je tam zas úplně vše, co snad v každém Shinkaiově filmu -- vlaky, sníh, mraky, nostalgie na provaz, marná láska... A přesto všechno: boku mo, sorekara tabun kanodžjo mo, kono sekai no koto o suki da to omou. Tak co je k tomu vlastně vede? :-) ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Kratucke, avsak nesmierne krasne. Minimalistickym sposobom opisane krasy zivota, ktore sice casto vedome nevnimame, avsak bez nich by zivot nebol tym cim je. Priam som citil, ako sa pri sledovani vo mne prebudzali jemne pocity a emocie....a to na ploche piatich minut....(10/10) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Makoto umí. A jak je vidět, uměl i na začátku své kariéry a už tehdy se mu podařilo stvořit typickou, přítulně melancholickou náladu, kterou jsou jeho filmy prostoupené. Jedna věc mě ale dost zarazila... Samozřejmě nechybí pravděpodobný objekt, Makotova pravděpodobného fetiše, to jest vlak, nebo vlakové koleje, tady ovšem s poněkud menším důrazem, než je zvykem. (mňoukla vůbec kočka?) ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Nejenom lidé dokáží hluboce milovat. Jsou tady i jiné bytosti. Bytosti, jejichž láska vás každý den oklopuje, jejichž city k vám se podobají plynoucí řece plné růžových květů, jejichž život by bez vás nebyl ničím. Jejich tváře jsou ale němé. Makoto Shinkai se však rozhodnul jednomu z nich dar řeči na 5 minut propůjčit - krásně a něžně... ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Gradácia pocitovových stavov, takmer nepostrehnuteľná hudba šelestiaca v uchu ako jemný letný vánok a presne ten štýl rozprávania, ktorý mám v anime filmoch tak rád. Šinkai sa tu po každej stránke nesmierne približuje svojmu pravdepodobne najlepšiemu celovečernému počinu Byōsoku 5 centimeter, či už je to rozvrstvením na kapitoly, vnútornými monológmi nezvyčajnej postavy - mačky, ešte hlbšie zakorenenou poetizáciou spojenou so silnými emóciami, či samotnou scénou vo vlaku. Čiernobiela forma tomu navyše skutočne perfektne sadne. Syntéza dômyselnej réžie, krásneho príbehu a pár čerešničiek, ako dialóg striedajúci nápisy s myšlienkami. 95% Video tu (verzia s anglickým fanúšikovským dabingom). ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Už jsem se asi půl roku nepodíval na nic japonského (tedy šlo o nějaké zhnusení ohledně japonského fanservisu) a přes můj nepříliš moudře zvolený nick se za žádného znalce anime nepovažuji (jsem ovšem obeznámen, že jde o souhrnný název pro japonskou animaci a ne žánr), ale k uznávanému Makotu Shinkaiovi jsem byl ochoten se po nějaké době vrátit. Podobný námět někde ve světě pravděpodobně před rokem 1999 už byl, ale pod obalem se toho skrývá více. Černobílá animace tvoří atmosféru, bez které by monolog ani hudba neměly takový smysl a do níž je vložen velice uvěřitelný a lidský příběh, byť ho vypráví kocour. Navíc kočky mám rád. Ale je moc rychle odvyprávěn, než bych se stačil do toho nějak víc vžít. Je mi jasné, že ho Shinkai přesně nedefinuje, abychom se mohli dívat svým vlastním pohledem jako třeba při čtení knihy, ale scházelo mi nějaké skutečné překvapení, které by ani nemuselo být před očima nebo ušima a kvůli němuž bych se mohl ke kraťasu po nějaké době s radostí vrátit. Nejvíce na mě působila originální forma i téma dialogu hlavní postavy se svou holkou. Ale kočky přeci jen nemyslí a necítí až tak jako lidé. Nebo ano? :) ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Geniálně jednoduché petiminutové černobílé vyprávění o kocourkovi, který se zamiluje do své paní. Vyprávěno z pohledu kocourka :). ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Animácia je absolútne geniálna, kamera v pomalom neustálom pohybe, hudba jemná... Len tá mačka mi pripadala ako zdegenerovaný Pikatchu. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nádherné. Shinkai zobral poetizmus svojej prvotiny a roztiahol ho na niekoľko minút. Výsledok je viac ako uspokojivý. Netradičná animácia čo sa týka animé a zároveň vyspelý príbeh s neuveriteľne citlivým nádychom ľudskosti. Pre mňa je She and Her Cat zatiaľ to najlepšie čo som na poli krátkeho animovaného filmu mohol vidieť. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Hmm takýto pocit vo mne dávno nevyvolal nejaký film. Obrovské priehrštie sentimentálnosti z pohľadu kocúra. Dokonca aj tá japončina tam sedela dokonale. Sentimentálnosť snímku pridáva aj fakt, že je čiernobiely a plynulé jemné strihy tomu tak isto pomohli. Plný zásah ()

Reklama

Reklama