Reklama

Reklama

Zulu

  • Velká Británie Zulu (více)
Trailer

Film Zulu je strhující rekonstrukcí střetu u Rorke's Drift, k němuž došlo roku 1879 v jihoafrickém Natalu. Čtyřtisícové vojsko zulských válečníků už zmasakrovalo obří britskou armádu a teď míří k mnohem menšímu cíli, základně Rorke's Drift. V lednu roku 1879 zahajují Britové válku proti Zulskému království, domorodému státu Jižní Afriky. Předpokládají, že s dobře vycvičenou a moderně vyzbrojenou armádou, která čítá na 1350 vojáků, dosáhnou snadného vítězství. Následuje však krvavý konflikt, v němž jsou Britové převálcováni čtyřtisícovým vojskem Zulů a téměř kompletně pobiti. Po tomto vítězství se zulští válečníci chystají zaútočit na malou základnu Rorke's Drift, v níž 150 příslušníků britské armády hájí velké množství zásob. Ve středu 22. ledna 1879 se na ni zulští bojovníci během celého dne i noci opakovaně pokoušejí zaútočit, ale marně. Nedaří se jim prolomit její obranu a nakonec se stahují zpět na své území. Britská veřejnost, která následkem debaklu u Isandlwana lační po hrdinech, je výsledkem této odvážné akce nadšená a obránci Rorke's Drift jsou vyznamenáni jedenácti Viktoriinými kříži. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Africký western aneb Malá bezemoční oslava britského imperialismu. 1) Podrobností k britsko-zulské válce i k bitvě u Rorke´s Drift v roce 1879 je internet plný, zájemce tedy odkazuji na hodného strýčka Googla. Snímek je plný historických nepřesností a filmařské fantasie, celkově však na mě zapůsobil autenticky. Tak nějak se vše mohlo odehrát, pokud se to tak neodehrálo. 2) Pokud skousnete až karikaturně pojaté postavy důstojníků, vojáků, duchovního a jeho dcery a pomalejší tempo, můžete se nadít docela pěkné podívané, zvláště ve druhé polovině. 3) Laikovi mého typu snímek poskytuje základní taktické poučky, jak vést boj v afrických podmínkách...asi jako vinnetouovky. 4) You know this boy? Name is Cole, sir. He's a paper hanger. Well, he's a dead paper hanger now. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nevim, jak vypadala bitva v Natalu ve skutecnosti, ale z filmu jsem mel pocit, ze kdyby Zuluove nebyli tak dementni, pevnost dobiji za 30 minut. O tech domorodcich ovsem vysoke mineni nemam a tak mi tento dojem muze byt lhostejny. Jinak se jedna o krasny vypravny film s vybornou kamerou a slusnymi hereckymi vykony. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Farebne sýte, príbehovo chudobné, výpravne veľkorysé a ideologicky veľmi sporné vojnové dobrodružstvo. Jeho predmetom je obrana malej britskej posádky a poľnej nemocnice vybudovanej na mieste evanjelickej misie pred niekoľkotisícovou presilou domorodého kmeňa Zuluov. Celkový koncept pôsobí zastarane. Napriek snahe, sa z jednotlivých vojakov nepodarilo vydolovať silné. a v zásade žiadne zapamätateľné charaktery. Vyvražďovanie domorodcov po stovkách, ako jediná forma dialógu kolonizátorov voči pôvodným obyvateľom. Ako jediná - výrazne negatívna - a donekonečna repete štýlom variovaná emócia filmu. Jediné scény, ktoré stáli za to, bola po prvé úvodná masová domorodá svadba a za druhé: bojové kolektívne spevy Zuluov. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

O dost lepší biják než jeho o 15 let mladší bratříček, který se věnuje událostem předcházejícím tomuto filmu. Zde se sice nedočkáme tisícihlavého davu komparzistů, na druhou stranu mi byl ale sympatičtější konflikt hrstky statečných, co to prostě nevzdala. Ani ti Zuluové tu nejsou jenom banda barbarů, ale působí uvěřitelně a nikoli prvoplánově nesympatickým dojmem. Napínavé od začátku do konce, sice se pouze střílí a bojuje, ale takové filmy já můžu. No a kdo by se rád nepodíval na mladičkého Michaela Cainea? ()

Rapikk 

všechny recenze uživatele

Britská vzpomínka na staré dobré Impérium, kdy červenokabátníci měli Maxim a ostatní ne. Tento film byl přesně takovou emocionální náplastí, kterou Britové nutně potřebovali po politickém debaklu u Suezu a po ztrátě řady kolonií. Takže v tomto snímku neočekávejte nic jiného než menší skupinu hrdinných Britských vojáků v rudých kabátech, kteří se opevní na strategicky neudržitelném místě, a brání se proti tisícům domorodců s primitivními zbraněmi. Nutno ale přiznat, že atmosféra byla navozena brilantně a že mi při závěrečné bitvě a zpěvu Zulu běhal mráz po zádech. Doporučuji všem, kteří si občas prozpěvují God Save the Queen nebo Rule Britannia. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (19)

  • Pracovným označením filmu bol názov The Battle of Rorke's Drift. (MikaelSVK)
  • Všichni muži v úvodní taneční scéně byli původem ze Zuluska, ale mezi dívkami bylo větší množství i z jiných oblastí, a to včetně profesionálního dívčího tanečního sboru z hlavního města. (Tarmenel)
  • První britskou obětí bitvy o misii u Rorke's Drift se paradoxně stal dezertér - bílý záložní desátník Natalského domorodého kontingentu Michael Anderson. Anderson byl střelen do zad vojáky, kteří zůstali v misii. Krátce před bitvou se totiž u misie objevilo asi 100 jezdců Natalského domorodého kontingentu pod velením poručíka Richarda Wyatta Vause, kteří prchali z bitvy u Isandlwany. Byli moc unavení a jakmile zazněly první výstřely, dali se na útěk. Vzápětí se dali na útěk i příslušníci natalské domorodé roty kapitána Stephensona (včetně svého velitele a většiny bílých důstojníků a poddůstojníků). Počet obránců díky tomu klesl na 155 mužů (včetně 36 nemocných a raněných). To už bylo na obránce misie příliš a začali po dezertérech střílet. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama