Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Transexuál Bree (Felicity Hoffman) šetří každý dolar, aby mohl zaplatit za vytouženou operaci, která z něj konečně udělá ženu. Jednoho dne zvedne telefon a dozvídá se, že jeho syn Toby sedí ve vězení v New Yorku. Neochotně se tedy vydává no New Yorku dostat kluka z vězení. Syna mu předají beze slova vysvětlení a Toby považuje tu divnou ženskou za potrhlou misionářku. Bree nevidí důvod, proč něco vysvětlovat a Toby chce co nejdříve zmizet do Los Angeles. Rozhodnou se tedy, že pojedou spolu, přičemž Bree má v plánu vysadit Tobyho u pěstounů. Začíná trans-americká cesta, která oběma připraví nejedno překvapení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (154)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Poněkud méně uvěřitelný příběh, který psala patrně kočička s pejskem (transexuál, který má homosexuálního syna - narkomana a prostituta, sestru - (bývalou) alkoholičku a matku zmalovanou hůř jak velikonoční vajíčko) s poněkud více neuvěřitelnými dialogy, jako např. "močopudné - to znamená, že lítáš na záchod, a né na velkou". Zajímavosti: V epizodní roli podlého kradače aut se ve filmu mihla i Lucka Vondráčková, a dokonce ukázala i své vypracované tělo. Herečka hlavní role Felicity Hoffman prokázala velkou oběť filmovému umění. Kvůli jedné jediné scéně, kdy za autem vykonává malou potřebu, si neváhala nechat přišít penis od neznámého dárce, který měl dva, a tak jí jeden věnoval. Po skončení natáčení pak dlouho váhala, jestli se má této chlouby zbavit. Ale nakonec po dvou týdnech, kdy vůbec nevycházela ven z domu, si uvědomila, že musí dělat i užitečnější věci, než si jen pořád hrát, takže si ho zase nechala odoperovat. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemný film zabývající se hned několika morálními otázkami. Od filmu s takovým názvem jsem čekala všelicos, jen snad roadmovie ne. O to víc na mě tohle drama působilo uvolněněji a sympatičtěji. Vztah otce/matky a syna(výborná Felicity a talentovaný Zegers) je podaný celkem neotřele a právě tento vztah hraje v celém filmu prim. I když je člověku jasné, jak asi film skončí, je zajímavé sledovat, jakým způsobem tyto dvě postavy do toho cíle dojdou. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

No, co mám z tohoto filmu za pocity? Jsem fakt na rozpacích. Jasný, že za to může on(a), ta mužská žena. Né že by mě to nějak zneklidňovalo - člověk už viděl všelicos - ale prostě dívat se celou dobu na ten její mužatkovitej obličej, to bylo jako dívat se na egzém na varleti (jako že je to nepříjemný). Felicity Huffman byla totiž tak moc uvěřitelná, že byste ekli, že je fakt tranďák. Naopak musím přiznat, že i přes moje čistě heterosexuální sklony na mě zapůsobil ten synek (Kevin Zegers), kterej měl jak dobrou roli, tak i dobře zahranou (a s těma blond vlasama mi hodně přiomínal Kurta Cobaina). Co mi ještě šlo vyloženě na nerv, byla ta její(jeho) odporná matka (příšerně zmalovaná, příšerně oblíkaná, s příšernejma kecama, vlasama i názorama), ale ona tak asi měla působit. Každopádně to bylo na vraždu kovadlinou do hlavy. Místama se tam objevoval i humor, ale vcelku to působilo jako další z mnoha nezávislejch filmů, který už nikdy nebudete chtít vidět. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ještě více na komoru než Bree, u které jsem celou dobu přemítala, jestli je to herec nebo herečka a nakonec jsem řekla, že herec, a ona to byla herečka, mě zasáhl synáček Toby - dojemná snaha zavděčit se, snoubená s naivním dětským pohledem na svět, okořeněná drsným tempem "duševního stárnutí" dětí ulice. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvé, tak jsem dal pět hvězdiček. Ale když poznáte skutečné trans lidi a tohle téma a to, jak se posunulo, začne film působit jako horor a parodie. Jediný klad je, že (trans) ženu hraje (cis) žena. A uznávám, že Felicity Huffman je dobrá. Ale film není. Možná jako ilustrace toho, co všechno za buzeraci a svévoli musí trans člověk podstoupit pro svoje uznání. Potíž je v tom, že film to (a všechny postavy a jejich vztahy) zobrazuje jako frašku a karikaturu, než kritiku. Působí to celé jako „o nás bez nás“, kdy si mladý režisér natočí školní práci (nic dalšího nenatočil) a cissinci se na trans téma chodí dívat jako do ZOO a bojí se říct, že císař je nahý. Jako slohovka dobrý a režisér se snažil o upřímný počin. Jako road movie to ale vede do slepé uličky. To, jak se dané téma posunulo, je vidět v aktuální road movie o synovi a transmatce: Vzdálená/Landlocked. Zajímavé, že má nižší hodnocení než Transamerika. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (11)

  • Po podstoupení závěrečné operace má Bree (Felicity Huffman) stále nalakované nehty. Lak na nehty se však před operacemi, u kterých je na to čas, odstraňuje, aby si zdravotníci mohli všimnout změn v jejich barvě. Při nedostatku kyslíku pod nimi totiž kůže modrá. (hansel97)
  • Felicity Huffman přezdívala svému umělému penisu Andy. (Morien)
  • Nápad napsat scénář o transexuálech dostal režisér a scénárista Duncan Tucker při rozhovoru se svou spolubydlící herečkou Katherine Connella, která ho po čtyřech měsících společného bydlení šokovala sdělením, že kdysi byla mužem. (Morien)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama