Reklama

Reklama

Ve službách papeže

  • USA The Agony and the Ecstasy (více)

Obsahy(1)

Zlaté období italské renesance zachycené ve střetu titánů své doby – umělce Michelangela Buonarrotiho a papeže Julia II... Počátkem 16. století proslul během svého pontifikátu „papež válečník“ Julius II. (R. Harrison) zejména svou výbojnou politikou za účelem posílení pozice Papežského státu. Také však i jako mecenáš umění, který po sobě hodlal zanechat dílo velebící slávu Boha. K tomu mu měl posloužit geniální, ale vzpurný sochař Michelangelo Buonarroti, jemuž papež nařídil, aby se postaral o výmalbu stropu Sixtinské kaple. Umělec excelující zejména jako sochař sice zakázku přijal a na freskách začal pracovat roku 1508, ale často se vůli papeže vzpouzel. To vyústilo v několikaletý spor dvou neústupných osobností… Historický snímek Carola Reeda nominovaný na pět Oscarů a natočený podle předlohy Irvinga Stonea "Agónie a extáze" nabídl vedle impozantní výpravy hlavně herecký koncert Charltona Hestona a Rexe Harrisona v úlohách zcela rozdílných individualit, jejichž náhled na svět se často různil. Jako poctu velkému sochaři, architektovi, malíři a básníkovi Michelangelovi také tvůrci natočili krátký prolog o jeho díle, který předchází vlastnímu filmovému příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

classic 

všechny recenze uživatele

RENESANCIA(znovuzrodenie),MICHELANGELO Buonarroti(1475-1564) bol taliansky WORKOHOLIK,Práca je pre neho číra povinnosť,ktorá spočíva v tom:práca do úmoru,do vyčerpania,pokiaľ nebude DIELO FINISHED... Socha Dávida mu trvala od roku 1501-04,ktorá je z mramoru,a tak tu využíva svoje nadanie,t.j SOCHÁRSTVO,čo onedlho ho čaká JOB života,zákazka,ktorá mu preverí ako je na tom s nervami,t.j preorientuje sa na MALIARA na príkaz PÁPEŽA JÚLIUSA II,„Bojovný pápež“ dostáva za úlohu,aby namaľoval strop známej Sixtínskej kaplnky... Toľko sa zoznámenie so stručnou históriou... MICHELANGELO a PÁPEŽ boli obidvaja extrémne tvrdohlaví muži,ktorí si tzv.liezli po krku,každý z nich vyžadoval dokonalosť,o ktorú sa snažil prvý menovaný.CHARLTON HESTON JE Michelangelom celým telom a dušou,som ohromený,čo tento človek dokáže urobiť pre rolu,ktorá potrebuje silnú osobnosť,BEN-HUR je jasne dokázateľný,že Charlton je velikán.NASADENIE,ktoré ma udivuje.REX HARRISON ako pápež je tiež excelentný,neustále si dokazujú,že nepoznajú medze.Také výborné herecké výkony,ktoré nie sú nominované na OSCAR. CARROL REED je režisér,od ktorého som videl OLIVERA,či TRETIEHO MUŽA,ale tento je taký zaujímavý,že tie dva na to nestačili... K tomuto snímku som sa dostal náhodou,keď som klikal na kameramana LEONA SHAMROYA,ktorý ma presvedčil,že žezlo mu zákonite patrí,skvelá pôsobivá cinematography,hudba ALEXA NORTHA je umeleckým zadosťučinením pre ucho,kostýmy,výprava a zvuk-CLASSIC. Som nadšený,budem si pamätať obidvoch hercov,ale aj MICHELANGELA a Júliusa 2. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Charlton Heston v nejlepších letech, historickej velkofilm, kvalitní scénář, zábava i poučení. Zajímalo by mě, jak dalece se drží skutečnosti, protože takhle mluvit s papežem si snad nemohl dovolit ani sám Michelangelo. Obrázek papeže je tu taky docela neobvyklý. Dnes ho máme všichni zažitýho jako člověka míru, kterej se sotva hýbe a i s problémama mluví (JPII), ale papež tady je něco docela jinýho. Vsadím se, že pro kázání jde dál, než pro ránu. Výprava je nádherná a příběh zábavnej a příliš krátkej. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Po 10 minútach dokumentárnej časti sa dostávame k typickému výpravnému historickému filmu zo šesťdesiatych rokov. Miestami až príliš výpravný s množstvom prehnanej hudby a oslavného spevu a miestami až príliš romantický. Zidealizovanie tohto azda najlepšieho sochára všetkých čias je najviac badateľná v ľúbostnej sfére, kde sa pozabúda na jeho homosexualitu, mimochodom Michelangelo bol aj autorom prvých sonetov venovaných mužom mužovi...Rex Harrison v role pápeža Júlia II. je famózny. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Nesedí mě dokumentární úvod, do hraného historického filmu dle mě nepatří. Jinak celý film stojí na výborném obsazení dvou hlavních rolí a skvělých hereckých výkonech. Tomu není co vytknout. Výprava je také úchvatná. Nicméně scénář a režie na mě působil trochu mdle. Něco tomu zkrátka chybělo, místy jsem se nudil a některým scénám chyběla lepší gradace. Přesto je to vysoký nadprůměr. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Je to de facto film o dvoch ľuďoch - pápežovi a jeho "dvornom" maliarovi. Trochu sklamanie. Na obrazoch či sochách som nikdy nič nevidel...sú to proste len sochy a obrazy. Teda predmet filmu mi teda nič nehovoril...aj preto som trochu trpel, ked sa vo filme bavili o týchto veciach a dej sa prakticky nikam neuberal. Plus strašne dlhá stopáž...to, že si dvaja tvrdohlaví ľudia najdu po 2 a 1/4 hodinách k sebe cestu alebo pochopenie, len slabo vystačí na náplň. Spracovanie tiež nie je ktovieaké...na drámu príliš komické či uštipačné (pápež), ležérne ( vojna) a nejasné (kardináli). Ale herecké obsadenie bolo naopak dobré, a to nielen Heston, ktorého vzdor do tejto role hodil, ale i Harrison, ktorého som doteraz nepoznal. Hodnotenie: 60% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (18)

  • Na východní zdi Sixtinské kaple vidíme dvě fresky namalované v 70. letech 16. století Matteem de Lecce a Arrigem Paludanem. Vzhledem k tomu, že film se odehrává v letech 1508-1512, tyto fresky v té době na zdi být nemohly. (liquido26)
  • Film byl nominován na Zlatý Globus v kategorii nejlepší scénář za rok 1965. Původně však byl nominován snímek Bitva v Ardenách (1965), jenže to se stalo omylem a porota na poslední chvíli oznámila jako oficiálně nominovaný právě Ve službách papeže. (Ruuzha)
  • Vlhká sádra, která kape ze stropu do Michelangelovy (Charlton Heston) pusy, byl ve skutečnosti čokoládový puding. (liquido26)

Reklama

Reklama