Reklama

Reklama

Letiště 1975

  • Česko Letiště 2 (více)

Obsahy(1)

Boeing 747 společnosti Columbie, let 409, letící z Dallasu do Los Angeles se zdá být bez větších problémů. Jenže cesta se komplikuje, protože počasí v Los Angeles není dobré, a tak je let 409 odkloněn na letiště v Salt Lake City. Obchodník Scott Freeman letí se svým soukromým Beeachcraftem na obchodní schůzku v Boise do Idaho. Ale protože počasí zablokovalo celé západní pobřeží Spojených států, i on je odkloněn do Salt Lake City.  Řízení letového provozu v Salt Lake informuje Columbii 409, že na přistání má přednost před Freemanovým Beechcraftem. Když se Columbia 409 začne chystat na přistání, netuší, že se blíží tragédie. Obchodník Freeman je ve svém letadle postižen infarktem a nekontrolovatelně stoupá do letové hladiny Columbie 409. Beechcraft narazí do Boeingu 747 těsně nad sedadlem druhého pilota, vytrhne otvor, kterým je druhý pilot vytažen z letadla, zatímco trosky zabijí palubního inženýra a oslepí pilota letadla, kapitána Stacyho. Stacy je schopen ještě zapnout autopilota a spínač udržování letové hladiny předtím, než ztratí vědomí. Nancy Pryorová, letuška, pomůže kapitánovi z kokpitu a sama se vrací do pilotní kabiny. Informuje řídící věž v Salt Lake o stavu posádky a o tom, že v letadle není nikdo, kdo by ho řídil. Také informuje o škodách v kokpitu. Joe Patroni, viceprezident společnosti Columbia, je informován o situaci letu 409. Požádá o pomoc kapitána Ala Murdocka, hlavního leteckého instruktora společnosti Columbie, který je, shodou okolností, Nancyiným přítelem, i když jejich vztah je právě na bodu mrazu. Patroni a Murdock odlétají proudovým letounem do Salt Lake. Cestou komunikují s Nancy a dozví se, že autopilot udržuje letadlo ve vodorovném letu, ale nereaguje na zatáčení. Letadlo míří do hor Wasatch Range... (TV Nova)

(více)

Recenze (55)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Šetři energií !! Večer to má údajně hodně házet.." - "Znal jsem letušku, která to měla ráda.." ;) Velká očekávání, která jsou vzbuzována skvělými snímky, většinou působí ještě větší zklamání v případě jejich pokračování, která naše naděje nedokáží naplnit, potvrzujíce pravidlo velkého poklesu kvality sequelů, což v případě této nevyrovnané filmové série inspirované velmi dobrou knižní předlohou válečného pilota a spisovatele Arthura Haileyho platí bezezbytku.. Nadobro se vytratily atmosféra, kouzlo i nadhled prvního filmu, když byly všechny tyto jeho přednosti nejspíš vycucnuty trhlinou v pilotní kabině spolu s oběma piloty, a tak nakonec vše, co zbylo, působí stejně jako letuška ohyzdy Karen Blackové, která převzala v krizi řízení letadla, a s níž bohužel stojí a padá síla celého filmu, totiž dokonalou křečí a až nechtěně sebeparodujícím dojmem.. Navíc celá neodmyslitelná seznamovací první polovina této katastrofické, ve všech smyslech tohoto slova, záležitosti nudí k smrti, irituje šroubovanými dialogy, a divák tak s povděkem alespoň kvituje účast Charltona Hestona a maskota série George Kennedyho, bez nichž by Let 1975 tradičně sterilního režiséra Jacka Smighta byl jen naprostou ztrátou času.. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Katastrofický film se spoustou známých herců kterému bohužel chybí to hlavní: napětí. Na kvalitu a úspěch původního filmu se nepodařilo navázat. Není divu, všecko je tady takové sterilní a jaksi chybí větší spád. Než se děj dostane k osudné srážce uběhne skoro 50 minut a do konce se vše nese podle zažitých pravidel žánru. A tak nejvíc zajímavé na tomto filmu je, že Gloria Swanson tady hraje sebe samu... ()

Reklama

5150 

všechny recenze uživatele

"Mám za sebou dvacet seskoků ve Vietnamu pane, ale to k čemu se chystáte mi nahání husí kůži." "Mě taky."____Přestože mám katastrofické filmy 70. let hodně rád, tohle byla celkem nuda a v paměti nezůstal snad jediný výrazný moment. Jako zajímavost uvedu, že George Kennedy si roli Joe Patroniho zahrál v celé "sérii Letišť". ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak letiste slo druhym dilem lehce nahoru tentokrat se nastesti uz od 30 minuty neco deje je to celkem napinavy i kdyz trochu nerealisticky a taky ta stopaz je rozumnejsi Heston je sympatak a komu prisla ta zachrana akce nerealna doporucuji Katastrofu letu cislo 19 to byla blbost na podobny tema tohle jeste uslo a zajimavosti je ze vsechny zabery na letici letadlo i prechod Hestona do nej vykradl trashak Rodney mc donald do svyho transportu to jenom potvrzuje teorii ze vsechny kvalitni filmy na toto tema jiz byli natoceny a dneska uz se holt jenom vykrada kazdopadne urcite o hvezdu lepsi nez prvni film nic svetobornyho ale aspon jsem se neunudil k smrti ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velmi slabý film ani skvělý herci jako byli Charlton Heston a George Kennedy to tu nezachránili. Filmu jak už zde bylo napsáno chybělo očividně více napětí, neočekávaných a nečekaných zvratů tu také moc nebylo, a už od samého začátku vám bylo vlastně jasné jak to zřejmě nakonec i dopadne. Dlouhé minuty od samého začátku se tu nic nedělo, jakoby se jen čekalo na osudnou srážku, pak zde byla tedy ta srážka nějaké malé bum bum, a pak už ale zase nic, potom jedna nezdařená akce o záchranu pilotující stewardky, a pak už jen vydařené a samotné poklidné pilotování až do samotného méně vzrušivého přistání a to téměř bez škrábance. Samotné pokračování zdařilého Letiště z roku 1970 se tady tedy nezdařilo ani nevyvedlo a zřejmě se možná ani nečekalo. Avšak oproti dnešním leteckým katastrofickým snímkům to stále ještě jde. Sami víme čím vším nás dnešní katastrofičtí tvůrci oblbují a co pak z toho vzniká. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Film bol uvedený v roku 1978 v knihe "Päťdesiat najhorších filmov všetkých čias" ("The Fifty Worst Films of All Time (and How They Got That Way)") od Harryho Medveda a Randy Dreyfussa. (Arsenal83)
  • Gloria Swansonové ve filmu hraje sama sebe. (dopita)

Související novinky

Zemřel herec Jerry Stiller

Zemřel herec Jerry Stiller

11.05.2020

Ve věku 92 let dnes ve Spojených státech zemřel komediální herec Jerry Stiller. Zprávu na svém twitterovém účtu zveřejnil jeho syn, hollywoodský herec a režisér Ben Stiller. Podle příspěvku zemřel… (více)

Reklama

Reklama