Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1901 a Joanna, mladá a velmi půvabná žena z New Orleans, cestuje do Jižní Ameriky za manželem, kterého nikdy neviděla. Christopher Leiningen je nejmocnějším a nejbohatším mužem v povodí Río Negro. Požívá výsad obvyklých pro náčelníky nejlidnatějších kmenů, samotní domorodci jej uctívají jako božstvo. Jeho hojně plodící plantáže se táhnou v nedozírné dáli a nedohledné šíři. Má všechno, nač si jen vzpomene. Kromě ženy.
Sňatek s Joannou proběhl distančně, komunikace probíhala v dopisech. Její příjezd jej ale rozmrzí a svou nelibost nedovede skrýt jinak než hrubostí. Joanna je jistě krásnější, než si představoval, a má noblesní chování hodné ženy z nejvyšší společnosti, ale před ním už patřila jinému muži, po němž ovdověla. Dřív než stačí ženu poslat zpět, z hlubin pralesa se vynoří nepřítel strašnější než vše dosud poznané. Nepřítel, za nímž se vše, co roste, mění v prach, a z živočichů a lidí zůstávají jen kostry. (dopitak)

(více)

Recenze (12)

Damiel 

všechny recenze uživatele

Režisér Byron Haskin natočil docela průměrný dobrodružný film (vznikl podle rozhlasové hry Leiningen versus mravenci), který trpí přílišnou přemírou klišé. Napjatý vztah hlavních hrdinů je sice zpočátku zajímavý, ale pak se najednou vyhrocená situace bez zjevné a hlubší příčiny zcela otupí. Jak to celé skončí, pak už uhodnete bez větších problémů. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Byron Haskin - co ja aspon viem, jakozto laik nedouk a clovek pohrdajuci filmovou teoriou a venujuci sa skor filmovej praxi - nikdy nemal tuzby stat sa svetovou star a natocit nadcasovy film. Svojimi temami sa vzdy drzal skor pri zemi. ONo aj pre CZ a SK konciny je hodne neznamy. V roli drsneho plantaznika sa predstavil Charlton Heston /Ben Hur 1959/ a v roli mladeho dievcata zase Eleanor Parker. Tu sa ale ukazal -ako spravne pise Flego - Haskinsov rezisersky talent. natocene je to fakt kvalitne, tempo nenudi, dialogy su perfektne. Scena s mravcami bola total brutal - a este aj dnes po 60 rokoch u mna vzbudzuje respekt. 79 % ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nudná romantika s nesympatickým ústredným párom v exotickom prostredí. Hodinu sa tam poriadne nič nedeje a v posledných 20 minútach sa tam začne riešiť hrozba mravcov, ktorý chcú zdevastovať všetko, čo sa im postaví do cesty. V každom ohľade mi ten film pripadal až príliš zastaralý a kto sa teší aspoň na tú epizódku s mravcami, tak nech si pozrie epizódu MacGyvera, ktorý to doslovne ale v lepšom prevedení vykradol. 4/10. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Charlton Heston tento krát ako drsný plantážnik to opäť herecky výborné ťahá, príbeh spočiatku dramatický, vypätý, sa postupne zmení na boj o život proti tomu najmenšiemu protivníkovi mravcovi, ale v podobe miliónovej žravej armády, ktorá zlikviduje-zožerie všetko čo má v ceste, poctivý dobrodružný snímok /60%/ ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Konverzační drama o tom, jak se manželé, co se nikdy neviděli, pokoušejí dát dohromady, byť to celou dobu vypadá, že moc šancí nemají. A jak už to bývá, vše se dá na dobrou cestu ve chvíli, kdy už jim možná moc času nezbývá. Na jejich dům a plantáž táhnou miliardy stěhovavých mravenců, za nimiž zůstává jen poušť. Lidé mají k dispozici jen oheň a vodu, a tak není jisté, zda dokážou mravence zastavit. Kromě hmyzí apokalypsy je nejlepší herecký koncert Hestona a Parkerové. Chytré dialogy a herecké umění, s nímž se dnešní divák příliš často nesetká. A jak to bývá s tažením mravenců doopravdy? Dokážou překonat potoky a řeky na listech (jako v tomto filmu), vytvářet živé mosty či plovoucí koule. Na své cestě ale berou pouze vše živé. Domorodci proto jen opustí vesnici. Mravenci projdou, vyčistí ji od myší, hadů, velkých pavouků a vůbec všeho, co lidem ztěžuje život. Pak se obyvatelé vrátí zpět - jak prosté. ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama