Reklama

Reklama

The Omega Man

  • USA The Ωmega Man (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Slunečný den. Vylidněným Los Angeles se v kabrioletu prohání doktor Robert Neville (Charlton Heston). Je posledním člověkem na zemi, je Omega man. Nebezpečná nákaza zachvátila svět a proměnila lidi na fotofobická monstra. Nezbavila je však schopnosti myšlení. Sdružili se tedy do uskupení s názvem Rodina a rozhodli se skoncovat se vší moderní technikou, kterou viní za vznik nákazy. Doktor Neville však stále pracuje na léku. Stihne jej vyrobit dřív, než ho Rodina dostihne? A stojí vůbec nakažení o lék? (TobRieper)

(více)

Recenze (53)

Lima 

všechny recenze uživatele

Začátek pozvolného úpadku kdysi velkého herce ve vážně míněné sci-fi, která se díky fušerské režii stává parodiíí sebe samou. Heston tu je jenom proto, aby mohl pobíhat s obnaženou chlupatou hrudí, zlí nakažení budí hrůzu bílými parukami, bílými kontaktními čočkami a tvářemi pomazanými pudrem. Budete se smát nad zhovadilostí scenáře a žasnout nad nemotorně natočeným akčními scénámi s jasně viditelnými kaskadérskými náhradníky. I Bert I. Gordon by to natočil lépe. Sagala do gulagu, Douglase do psychiatrické léčebny! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Každý, kdo kritizuje I am legend s Willem Smithem, by měl shlédnout tuto předešlou adaptaci stejné knihy. Charles Heston hraje doktora Roberta Nevillea, který je nesympatický a v úplně jiné pozici než by divák čekal. On není poslední, ale ten jediný, kdo nepřijal "novou víru", kterou uznávají všichni nakažení, kteří se ho jako osamělého vlka snaží ukecat k smrti. Film béčkového ražení, ve kterém se hodně střílí a vše je vám ukradené. Postavy jsou nezajímavé a prázdné a i ti, kteří ztratili poslední zbytky inteligence dokáží pronášet sálo dlouhé dialogy. Opravdu špatný film. Nikdy více. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Boris Sagal je tragéd! A Heston snad ještě větší, když přijmul roli v tomto filmu, asi mu docházely peníze. Naivní scénář, laciná výprava, příšerné masky ( zmutovaní kapucíni jsou k smíchu ), otřesně zrežírované akční scény, nehodící se hudba, tohle herecky nezvládá ani Heston, se samopalem v ruce je spíše směšný... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ako prvú som videl verziu s Willom Smithom z r. 2007 a až oveľa rokov neskôr som si pozrel pôvodné spracovanie Mathesonovej knižky s Charltonom Hestonom v titulnej úlohe. Charlton mal v tom čase zrejme pre post-apokalyptické látky slabosť, viď. jeho účinkovanie v sérii Planéta opíc. Hoci som predpokladal, že sa budem brutálne nudiť, nakoniec to prekvapivo nebolo až také zlé. Vlastne to nebolo vôbec zlé. Len to jednak zostarlo, jednak Heston mi vždy pripadal ako nesympatický mačo a jednak „mutanti“ sú veľmi slabí. Verzia s Willom Smithom svojho času bola kritizovaná za prehnane počítačové spracovanie príšer. Mnohí tvrdili, že by bolo oveľa lacnejšie (a pôsobivejšie), ak by šlo o obyčajných hercov s maskami. Tvorcovia vtedy argumentovali tým, že to tak síce mohli urobiť, ale potrebovali, aby netvory boli vyložene neľudskí. Vtedy som to príliš nechápal, ale po pozretí The Omega Man musím uznať, že to bolo múdre rozhodnutie, pretože príšery v The Omega Man sú až príliš ľudské a to je zle. Sú to proste herci s bielymi parochňami a čudnými kontaktnými šošovkami. Normálne hovoria a nie je na nich vôbec nič strašidelné. Miestami dokonca možno ani nebudete chápať, prečo proti nim hlavný hrdina tak vehementne bojuje, veď s nimi by mu bolo lepšie. Poteší aspoň drsný koniec a apokalyptická atmosféra (všetky tie vyľudnené obchody a ulice majú niečo do seba i po desaťročiach a pár scén je psycho). ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

No nevim, jestli režisér Boris Sagal nemá něco společnýho se Stevenem Seagalem :-) Omega man je taková oldskool akční blbina ve stylu 1 proti 100, přičemž těch 100 je banda totálních idiotů. Ale musim uznat, že ze začátku mě film opravdu pobavil. Charlton Heston se projíždí autem (a nebo se prochází s kulometem v ruce) po opuštěnejch ulicích, občas odpráskne nějakýho mutanta a hláškuje jak o život. Dost mi to připomínalo film They live. Jinak ty záběry na liduprázdný město jsou docela působivý (i když jednou jsem si všimnul, že v dálce jezděj po silnici auta) a vytvářej slušnou atmosféru. Průser je, že zábava vydrží asi tak jenom do půlky. Pak se na scéně objeví několik dalších (nezmutovanejch) postav a začne postupně ubejvat akce a humor a naopak přibejvá nuda. Celkově to rozhodně neni špatnej film. Když jsem si tady přečet komentáře, tak jsem čekal, že to bude mnohem horší. Je to docela zábavný, ale jestli se na to budete dívat, tak doporučuju vypnout mozek. P.S. Taky je zajímavý, že Omega man je častym terčem různejch parodií a narážek v hromadě jinejch filmů. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Po Já, legendě jsem se koukl i na tohle aje zajímavé pozorovat, v jakých bodech se adaptace stejné literární předlohy schází a v jakých se naopak rozchází. Úvodní jízda s autem je kupříkladu HOOODNĚ podobná. Ve prospěch Omega Mana mluví jednoznačně zajímavé černohumorné odlehčení, které ale ke konci jde do kopru, zabíjí ho naopak naprosto nezvládnutí nakažení. Nejenomže to nějak postrádá logiku (Na co se teda sakra umírá), ale vypadají směšně a naivně a neustále blbě žvaní. Jinak je to ale velmi zajímavá raritka, člověk má aspoň porovnání, jak se točilo postapokalypické sci-fi v sedmdesátých letech :) ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Úděsná akce, přemoudřelé dialogy a Charlton Heston v béčku, které by hůř nenatočil ani David A. Prior ()

petero 

všechny recenze uživatele

Povedal by som že až podpriemerná záležitosť ale keďže mám rád apokalyptické snímky... Úplne najhoršou vecou filmu je stvárnenie preživších zmutovaných ľudí. Napudrovaný ľudia žijúci v nejakej komunite pôsobia absolútne neškodne a naviac sú totálne dementný. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tento film je plný divných albínů v pláštích, co se vyžívají v ohni, pronáší divné, sáhodlouhé monology o (ne)smyslu žití a svého nemesis se snaží vydeptat hlasitým šeptáním jeho jména ve křoví pod balkonem... A celé to působí podobně směšně, jako to zní, sice tu byl velký potenciál (zdravíme verzi se Smithem), ale je prokaučovanej obludnym způsobem - konkrétněji, hrozně nesmyslnými a béčkovými dialogy, fakt divnym provedením hlavního hrdiny (tohle si Heston nezasloužil), kterej je něco mezi slizkým přiškvorem a klasickým gerojem zlatého Hollywoodu, nemluvě o padouchovi, který vypadá jako jistý Garth Merenghi (modří vědí), jen má rozkošnější zorničky. Někde na hraně nepříliš povedeného apokalyptického scifi a přiznaného béčka, nicméně stále koukatelné, ale nezajímavé. A bez vesmírných vyder. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"NO. THEY SURE DON'T MAKE PICTURES LIKE THAT ANYMORE." --------- Spolu s Nocou kométy sa jedná o ďalšiu snímku, ktorá ponúka možnosť vychutnať si Mesto anjelov, ešte stále v rozkvete, v tej najlepšej možnej forme – bez ľudskej hávede. Charlton Heston sa s vetrom vo vlasoch preháňa na červenom kabriolete po vyľudnených uliciach Los Angeles, kino má len pre seba (hoci po stýkrát pozerať Woodstock '69, by jednému asi viac preplo ako zo samotnej betónovej pustatiny) a vlastne celé mesto je len jeho, okrem čiernočiernej tmy. No čistá fantázia. Pre milovníkov týchto slnečných ulíc bez akejkoľvek vertikálnosti s výnimkou Downtownu je tento film proste povinnosť, lebo kamera si to jednoznačne užíva. Tak, ako by mal aj divák. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Kravina na n-tou to je, ale v kolika filmech se vám poštěstí pozorovat plesnivé pošuky v černých kápích? Charlton Heston je zde nehorázně cool, což se však nedá říci o jeho protivníkovi - ubohém, pseudomoudra vypouštějícím vůdci Rodiny. Film má mnoho nedotažeností, sám o sobě je dosti naivní a místy velmi trapný, ale na tu hodinku a půl člověka zabaví ... přehlédne-li dotyčný právě ony stupidity ve scénáři. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Tak jako spatny film by to nebyl - klasicky becko, s hloupymi maskami, drsnou zenskou hrdinkou, pseudo-sarmantnim Hestonem a drobnymi nelogicnostmi ve scenari. Tohle vsechno muze dat dohromady okouzlujici klasiku, tady se to ale nepovedlo. Prvni pulhodina je skvela: Robert Neville si tu jezdi v kabrioletu po liduprazdnem meste, osahava zenskou figurinu na spodni pradlo... Jenze pak se film zacne placat v cemsi slizkem (ze by ta recena "fotofobicka monstra"?), ubere na akci a vas uz prestane bavit poslouchat ty trapne dialogy. Skoda. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

The Omega Man se mohl stát velkou modlou postapokalyptického sci-fi thrilleru. To by ovšem nesměl být tak strašně špatně zrežírovaný a "obdařený" hudbou, která se k jednotlivým scénám hodí asi jako šlehačka k utopencovi. Heston sice má charisma, které dokáže utáhnout celý film, ale co je to platné, když Sagal zoufale nezvládá akci (možná nejvíc mě to mrzelo v případě úprku na motorce) a atmosféru jako by snad ani neměl sebemenší zájem jakkoliv budovat (ukazovaní záporáckých kapucínů po celou dobu v celé jejich vizuální i intelektuální "kráse", namísto mnohem efektivnějšího užití pouhých náznaků, tomu ubírá spoustu potencionálního napětí a tajemna). Výsledkem je tudíž místo hutné ponuré podívané jakási nesourodá bizarní taškařice, jejíž celkovou nepovedenost skvěle stvrzuje příkladně připitomělé finále. Materiál jako stvořený k parodování (viz jeden můj oblíbený simpsonovský čarodějnický speciál). 40 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Heston sa pre podobné úlohy narodil, rovnako výprava je rovnako pôsobivá, ako aj v prípade Lawrenceovho nedávneho príspevku k téme. Lenže niekedy po polovici sa temná nálada náhle mení smerom k optimizmu, aby každý tušil, že nový raj na zemi ale v skutočnosti nenastáva. Omega man sa tak začína trochu rozrieďovať a v niektorých momentoch to drží nad hladinou iba Heston. Samozrejme ako filozofický komentár doby to výborne funguje, len škoda tej dramaturgie. Ak film, trvajúci niečo vyše hodiny a pol, ledva dokríva do konca, niekde je skrytá chyba. Možno nejaký vírus... ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Což o to, Charlton Heston byl pořádný chlapák na to, aby si v klidu mohl střihnout posledního člověka na zemi (předem musí být každému jasné, že úplně sám nebude), ale režisér se už tolik nepochlapil, protože filmu dominují špatně natočené akční scény, které se možná snaží o jistý nadhled, což je podpořeno zvláštní až psychedelickou hudbou, která se k filmu vůbec nehodí a mě osobně hodně kazila zážitek z filmu. V takovém filmu by měla hudba jen nepříjemně tahat, vytvářet kontrasty s tichem v prázdném městě a ve správný moment přitvrdit na pilu, ale tady se prostě jede v rytmu 70. let. Moc se nepovedli ani nakažení nepřátelé. Jsou to prostě jen kašpaři v kápích, kteří se asi nechtěně vyváleli v pudru a kteří se nechávají velice lacino postřílet a jejich logika je opradvu nelogická :-) The Omega Man je film bez napětí, bez lepší akce, ve kterém se zmateně potácí legendární Charlton Heston. Škoda. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Starší a rozhodně méně povedená verze filmu "Já, legenda", kde byli nakažení lidé nahrazeni podivnou sektou v županech. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Je tam dost nelogičností a nakažení vypadají jak zombíci ze starých Romerovek, jen místo modré tu použili bílou, ale atmosféra osamělého města byla dobrá a Charlton jako vždy frajér. 80% Po přečtení ostatních komentářů vidím, že přebývají jedno a dvouhvězdičková hodnocení. Přiznávám, že akce byla horší a některé ty dialogy nebyly na úrovni, ale stejně budu vyčnívat z řady. Já se prostě bavil. ()

Reklama

Reklama