Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chema je bývalý bojovník ETA, ale živí se poctivě jako řidič kamionu. Je mu však vyhrožováno smrtí a tak se vydává se svoji ženou Elisou a nákladem ovoce do Německa, kde se hodlá usadit. Jedou přes Francii, kde řádí banda přepadávající kamiony a ničící náklady ovoce ze Španělska. Jsou napadeni, Elisa se schová v uzamčené kabině náklaďáku, ten je však podpálen a Chemova žena uhoří. Soudní řízení proti viníkům je však zkorumpováno a Chema se nedočká pravdy ani jejich potrestání. Nakonec je s přítelem Tonym ještě zmlácen a odjíždí zpět do Španělska. Je však rozhodnut vrátit se do Francie a pomstít svou ženu. Kontaktuje bývalou kolegyni z organizace GOMA-2 a spolu s ní vypátrají šéfa gangu a jeho kumpány. (movieretro)

(více)

Recenze (11)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,POMÔŽ MI, DÁME HO NA ZÁCHOD." __ Paradoxne filmu dáva akýsi punc zvláštnosti či rarity slovenský dabing ČST. Na konci 80. rokov museli byť televízni diváci určite vďační za takýto akčný trhák, avšak v dnešnej dobe ide skôr o taký čajík, kde aj drsnejšie scény streľby pištoľou do úst pôsobia takmer parodicky. Ani slávny drsniak Lee Van Cleef už na staré kolená (aj keď nemal ani 60 rokov) veľa vody nenamúti a napriek svojej charizme nie je hlavnému protagonistovi dôstojným protivníkom. V tuzemsku ,,Výbušnina" zatiaľ nezapadla do úplného zabudnutia iba vďaka spomínanému dabingu. Ak by bol totiž otitulkovaný (navyše iba nejakým súčasným prekladateľom), ostal by absolútne neznámym a nezaujímavým dielom. (53. hodnotenie, 9. komentár k filmu) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Málo známé, ale jinak naprosto úžasné trucker/revenge akční béčko. O muži-řidiči kamionu a bývalém profesionálním zabijákovi, který se mstí za zničení svého kamionů a za nešťastnou a násilnou smrt své ženy. On nemá co ztratit...protože spravedlnost je slepá, lépe řečeno podplacená tamní mafií. Jednoduchý film s běžným spiknutím, silná úvodní scéna davového běsnění - napadení, ztráta své milované osoby, vztekem naplněný člověk na pokraji všech svých sil, pozdější nelítostná pomsta-jednoznačně to nejlepší z celého filmu, ještě společně s temnou atmosférou y typicky 80s hudbou. Film obsahuje řadu pěkných a překvapivě násilných scén, výbuchů, honiček, přestřelek, jedním slovem jde o parádní akční jízdu, navíc poměrně dobře obsazenou. Viděna americká verze v rámci tzv "Sybil Danning's Adventure Video line of VHS". ()

Reklama

Rawar 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se rozhodl podívat, z důvodu Van Cleefa, zajímají mě všechny filmy kde se mihne. Jeho role tady byla záporná a mě sedí více kladné, ale pořád to byl on, se svým obličejem smrtky. Jinak měl film slušný spád a i když se v kamionech vůbec neorientuji, podle toho co jsem viděl soudím, že to tenkrát bylo divoké. Dějovou linku proto hodnotím kladně, protože jsem se něco dozvěděl. Hlavní hrdina byl na můj vkus ale až moc velký seladon a ženy v tomto filmu byly dost šeredné. Proto jsem musel hodnocení snížit na průměrné tři. Neurazilo, ale podruhé se k němu asi nevrátím. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Tak toto bolo iné kafe. Akčný film je síce plný streľby a výbuchov, ale aj neskutočne stupídnych postáv a veľmi lacného spracovania. Nasilu vyvolávané emócie sú tak prehnané a explicitné, že sa skoro nechce veriť, že ich tvorcovia aj tak zamýšľali. Potešilo aspoň zaradenie amerických hercov ako Lee Van Cleef a Richard Jaeckel, fajnový 80-tkový oldschoolový hudobný motív (aj keď v jednom kuse opakovaný) a fakt, že som sa pri filme nenudil. Ono nudiť sa ani nejde, keď sa človek celý čas diví, čo sa do euroakčného snímku dá narvať. ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Film jsem hledal dlouho v análech čsfd, buď tam nebyl, nebo jsem byl slepý... ,ale o to nejde. Záporáka Lee Van Cleefa (Hodný, Zlý a Ošklivý) mám vraženého hluboko do paměti. Snímek běžel u nás v kinech, krátce po době vzniku, pod českým názvem "Výbušnina“. Klasická zápletka: láska,smrt, bezpráví, osamělý hrdina a pomsta. Ano. Jen ještě jedna malá věc chybí dodat, snímek je natočen podle skutečných události (!) Nevím kolik již byla scénáristova fantazie, ale každopádně francouzští zemědělci se nezachovali zrovna „en ligne“. V tomto období vůbec docházelo k obrovským nepokojům u řidičů kamiónů, nejen mezi Španělskem a Francií, ale i Německem a státy Beneluxu. Tento negativní střípek, který zamával lidskými osudy, byl možná dílem preqelu nastávajícího Schengenského protokolu. "Paradoxem" je, že Španělsko se stalou plnohodnotným poživatelem zóny až v roce 1992. Po splnění své mise nebyl nikdy skutečný Chema, po šťastném útěku za hranice, vydán francouzské justici. Jestli budete mít štěstí Vy a film se někdy někde objeví ( na co bych si zrovna moc nevsadil) a máte rádi apokalyptický temné dramata, tak už jen jedním slovem: doporučuji. ()

Zajímavosti (1)

  • Jedná se o první španělský film v Dolby Stereo. (Karlos80)

Reklama

Reklama