Výbušnina

Killing Machine, The

(neoficiální název)

Akční / Drama

Španělsko / Mexiko, 1984, 102 min

Málo známé, ale jinak naprosto úžasné trucker/revenge akční béčko. O muži-řidiči kamionu a bývalém profesionálním zabijákovi, který se mstí za zničení svého kamionů a za nešťastnou a násilnou smrt své ženy. On nemá co ztratit...protože spravedlnost je slepá, lépe řečeno podplacená tamní mafií. Jednoduchý film s běžným spiknutím, silná úvodní scéna davového běsnění - napadení, ztráta své milované osoby, vztekem naplněný člověk na pokraji všech svých sil, pozdější nelítostná pomsta-jednoznačně to nejlepší z celého filmu, ještě společně s temnou atmosférou y typicky 80s hudbou. Film obsahuje řadu pěkných a překvapivě násilných scén, výbuchů, honiček, přestřelek, jedním slovem jde o parádní akční jízdu, navíc poměrně dobře obsazenou. Viděna americká verze v rámci tzv "Sybil Danning's Adventure Video line of VHS".(24.4.2012)

Film jsem hledal dlouho v análech čsfd, buď tam nebyl, nebo jsem byl slepý... ,ale o to nejde. Záporáka Lee Van Cleefa (Hodný, Zlý a Ošklivý) mám vraženého hluboko do paměti. Snímek běžel u nás v kinech, krátce po době vzniku, pod českým názvem "Výbušnina“. Klasická zápletka: láska,smrt, bezpráví, osamělý hrdina a pomsta. Ano. Jen ještě jedna malá věc chybí dodat, snímek je natočen podle skutečných události (!) Nevím kolik již byla scénáristova fantazie, ale každopádně francouzští zemědělci se nezachovali zrovna „en ligne“. V tomto období vůbec docházelo k obrovským nepokojům u řidičů kamiónů, nejen mezi Španělskem a Francií, ale i Německem a státy Beneluxu. Tento negativní střípek, který zamával lidskými osudy, byl možná dílem preqelu nastávajícího Schengenského protokolu. "Paradoxem" je, že Španělsko se stalou plnohodnotným poživatelem zóny až v roce 1992. Po splnění své mise nebyl nikdy skutečný Chema, po šťastném útěku za hranice, vydán francouzské justici. Jestli budete mít štěstí Vy a film se někdy někde objeví ( na co bych si zrovna moc nevsadil) a máte rádi apokalyptický temné dramata, tak už jen jedním slovem: doporučuji.(25.6.2009)