Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové válce se ve speciálních střediscích cvičili psi pro strážní službu v koncentračních táborech. Jeden z vězňů si však ochočí fenu německého ovčáka, která mu při útěku zachrání život. (oficiální text distributora)

Recenze (21)

And09 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh o hrůzných činech z koncentračního tábora, které jsou pro nás naprosto něčím nepředstavitelným. Námět je velmi zajímavý a vypovídá o hrdinských počinech obyčejných lidí, boje o přežití, národní hrdosti a fanatizmu a v neposlední řadě psí oddanosti. Vladimír Dlouhý naprosto uvěřitelně ztvárnil roli malého chlapce a vyjádřil natolik věrohodně, co člověk (natož malé dítě) musel cítit a prožívat. Zpracování by si zasloužilo určitě lepší i nějak propracovanější dialogy, kterých tam příliš není. Film je ale napínavý a velmi dramatický do posledního okamžiku. Diváka nejvíce dojme linie oddaného psího hrdiny, kterému je přednější život svého pána. Pozn.: za připomenutí stojí natáčecí místo, které je poměrně opomenuto - slatiňanský hřebčín ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Celkem akcni valecny film, odehravajici se v prostredi SS lagru pro vycvik bojovych psu. Ty se testujou na veznich, samozrejme... Jeden vezen utece, pak jeste maly kluk a jeden z tech psu. A tihle tri pak utikaj pred fasounama, ktery je honej. Proste klasicky pribeh. Ale film neni uplne nudny a v pohode jsem ho dokoukal az do konce. Mj. dobre obsazeny. Vypichnout lze Hlusicku jako hlavniho SSmana, Filipa jako utekare, mladickeho Dlouheho a moji oblibenou Evu Jirouskovou. ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československé válečné drama, jež začíná útěkem vězně ze speciálního nacistického tábora pro výcvik psů a ve zbytku snímku zobrazuje hon za tímto uprchlíkem. Snímek se vyznačuje několika velmi dramatickými scénami a poměrně věrohodně vykresluje atmosféru člověka na útěku. V hlavní roli uprchlého vězně a komunisty Jana Mareše se představí A. Filip, jehož na jeho cestě za svobodou doprovázejí malý norský chlapec (V. Dlouhý) a věrná fena Brita. V roli Marešova hlavního protivníka a pronásledovatele, až příliš bohorovného německého důstojníka, zazáří K. Hlušička. Jedná se o snímek s jednoduchým a zajímavým námětem, vkusným hudebním doprovodem a neustálou akcí, jejíž dramatičnost neopadává, avšak přesto, že na snímku nelze nalézt závažnější vadu, se neubráním dojmu, že zpracování a celkový dojem mohl být o něco lepší. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Budu se zde opakovat, ale musím to napsat. Opravdu vynikající námět, který má pár chybiček. Ta první je rozhodně nezkušenost režiséra, který se rozhodl přelézt Mont Everest a skončil v základním táboře. Další je jednojazyčnost snímku. Nacisti sice občas prohodí pár jejich klasických výrazů, nicméně plné využití němčiny, která v těchto táborech vládla, a kterou měli přeživší vězni zarytou v hlavách jistě ještě dlouho po válce, by atmosféře filmu výrazně pomohla. Děj je bohužel také trochu jednoduchý a pro znalce a milovníka československé válečné kinematografie, nemůže být dostačující. Film rozhodně respektuji, ovšem zasloužil by si daleko silnější zpracování. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Možná kdyby tam nenacpali toho kluka, nevyznělo by to tak hloupě. Navíc je potíž v tom, že mi pan Dlouhý nesedí. Navíc je tahle smyšleninka také hloupá. Tím narážím na toho psa. Autoři snímku zřejmě v životě neviděli a neslyšeli, jak se provádí výcvik a a jak dlouho trvá. Proto by nedopustili takovou pitomost, že si NO vycvičil vězeň v lágru. Fašisté byli svině, ale ne slepí blbci. A tohle může sloužit jako narážka na scénu, že Hauptsturmführer Dörner netrefí na dva metry sedícího psa. A to, že nacisté se i v soukromí baví česky se snad ani komentovat nedá. U mne film tedy vůbec neuspěl. Mimo těch nádherných psů., ti uspěli s vyznamenáním. ()

Zajímavosti (3)

  • Adolfa Filipa nadaboval Jiří Holý. (M.B)
  • Scény z výcvikového střediska psů se natáčely u hřebčína ve Slatiňanech. (James87)
  • Filmovanie prebiehalo v Pelhřimove, Jablonci nad Nisou, Mladej Boleslavi a Železnom Brode. (dyfur)

Reklama

Reklama