Malá Maruška nastupuje do školy, kterou si brzy zamiluje. Potkává tu kamarádky, setkává se s autoritou soudružky učitelky, která je moudře učí, jak se stát poctivými a spolehlivými žačkami. Maruška zažívá příhody radostné i méně radostné, ovšem své okolí nejvíce vyděsí, když se s kamarádkami vydá pro kočičky a zabloudí v lese. Jak vše dopadne? (cheyene)
Tendenční netendenční – Odvážná školačka na poli sovětských dětských filmů dodnes kraluje hlavně díky své bezprostřednosti a prosté naivitě. Ilja Frez, autor převážně pro mladé, do hlavní role Marusje obsadil nevinnou Natašu Zaščipinovou, která si vysekla figuru houževnaté a zpočátku sobecké dívky, jež ovšem na konci dozná těch pravých mravních hodnot. Negativum se ale vydouvá v nekompaktnosti, rozfázovanosti na jednotlivé kapitoly/úryvky (Jak šla Marusja poprvé do školy, Jak Marusja poprvé dostala známku, Jak Marusja poslouchala vyprávění o Leninovi aj.). Kouzelná Marusja tak má alespoň paletu možností na rozvádění svých „mouder“ (u nich se musí pousmát i největší morous) a eskapád, z nichž potěší ty se zlobivým Serjožou. Nechci vypadat dětinsky, ale Odvážná školačka je pro mě minimálně o třídu lepší než např. Timur a jeho parta(4.7.2005)
Ten socialismus z toho tak krásně dýše! :) Ovšem není to vůbec na škodu. Herecké výkony, zejm. Tamary Makarové a Natašky Zaščipinové, jsou pro mě dostačující a docela i autentické, chvílemi jsem dost vzpomínal na svá první přečtená a inkoustem napsaná písmenka. Děti jsou si v první třídě podobné - v socialistických zemích i v kapitalistických.(17.3.2010)