Reklama

Reklama

Saladin

(festivalový název)
  • Egypt Al-Naser Salah al-Din (více)

Obsahy(1)

SaladinStatečné srdce své doby – je fiktivní vyprávění o křížových výpravách a zároveň alegorie o tehdejším egyptském prezidentovi Gamalu Abd an-Násirovi. Svého času nejdražší a nejokázalejší arabský snímek byl finančně tak náročný, že svého producenta přivedl k bankrotu. Saladin je Šahínův jediný snímek s dialogy ve spisovné arabštině (tzv. fusha) a jeho vůbec nejpropracovanější akční film. Strhující historický epos zůstává svou šíří i ambiciózní vizí dosud nepřekonán. Odhaluje také Šahínovu slabost pro dobová dramata; žánr, ke kterému se později vrátí. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (4)

inutihar 

všechny recenze uživatele

Nacionálně vyhrocený historický velkofilm s antikoloniálním poselstvím o spojení arabského národa pod vedením sultána Saladdina v boji o Jeruzalém proti křižákům z Francie a Anglie. Svým způsobem je to zamýšleno jako alegorické a propagandistické zpodobnění myšlenky násirovského panarabismu překonávajícího i konfesní rozdíly (jeden z hlavních protagonistů filmu, Saladdinův přítel Issa, je arabský křesťan) jako předpokladu úspěchu v boji o Palestinu. Téměř všechny nearabské postavy jsou zlé, zákeřné, věrolomné, prolhané a neustále intrikující proti komukoliv, kdežto Arabové jsou tu prakticky bez poskvrnky. Filmové provedení Svaté země je pro znalce prostředí dost komické (točilo se zejména v okolí Alexandrie) a samotný starý Jeruzalém se objeví v jediném záběru na (nekvalitní) fotografii). Bojové scény jsou značně nepřehledné a námořního výsadek je vysloveně komický. Díky technicolorovému provedení film září barvami (představte si The Adventures of Robin Hood a i ty kostýmy vypadají dost podobně). Šahín nicméně ukáže svůj talent i to, že umí některé pasáže uchopit autorsky a originálně (dvojitý soud!), ale ty pak vůči zbytku filmu působí dost nepatřičně. S historií to nemá moc společné a dal by tak utvořit zábavný dvouprogram s Královstvím nebeským. ()

Jizi 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm o velkých hrdinech a ještě větší lásce. Vzhledem k tomu, že s historickými událostmi skutečně nemá moc společného, je potřeba na něj koukat jako na velkolepou pohádku o tom, že dobro zvítězí nad zlem, láska nad nenávistí a dobří lidé si k sobě najdou cestu bez ohledu na víru a národnost. Jedna hvězda navíc za krásný scénář, na němž se podílel mimo jiné i nositel Nobelovy cenu za literaturu Nagíb Mahfúz, a nádhernou spisovnou arabštinou (kterou člověk v arabských filmech nemá téměř nikdy šanci slyšet). ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Kterak čestní, stateční a dobrosrdeční Arabové vedli svatou válku s podlými, prolhanými a zlotřilými křesťany. Hodně jednostranná propaganda, což je samozřejmě pro nevídaně nákladný a výpravný egyptský snímek nevyhnutelné. Přesto pro téměř pohádkovou naivitu toto dílo zkrátka nelze zatratit, vánoční finále bylo nádherně přitroublé. [KVIFF 2019] ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Považovaný za jeden z najdôležitejších Arabských filmov.. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama