Reklama

Reklama

Koňok - Gorbunok

  • Sovětský svaz Конёк-Горбунок (více)
Animovaný / Rodinný / Fantasy
Sovětský svaz, 1947, 54 min

Obsahy(1)

Za sedmero horami a sedmero moři žili, byli tři bratři. Nestarší byl moudrý, prostřední se neztratil, jen toho nejmladšího považovali všichni za hlupáka. Někdo škodil jejich poli, obilí vždy přes noc, uváleno celé bylo. I vydali se bratři pole hlídat, a že ti dva starší měli pod čepicí, poslali nejmladšího Ivana, aby kolem lánu chodil, a sami zatím, do stohu se natáhli. Té noci však Ivana potkalo štěstí, o kterém si teď vyslechněte pohádku. (dopitak)

(více)

Recenze (7)

Flego 

všechny recenze uživatele

Naša generácia pozná skôr rozprávku z roku 1975 s neodolateľným slovenským dabingom. Režisér Ivan Ivanov-Vano sa však tejto rozprávke venoval už v roku 1947 a aj vtedy to bola výnimočná práca, plná krásnych kresieb ( ocenil ich aj Walt Disney ) a rozprávkovej poetiky. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Kúzelná, aj keď nie dokonalá, animácia v spojení s klasickým rozprávkovým príbehom, v ktorom aj 'durak' môže dôjsť k šťastiu. Stačí, ak bude odvážny a láskavý. Dokonca aj veršované texty boli fajn. Stojí za pozretie aj po 70-tich rokoch. ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Velice pěkná ruská animovaná pohádka, na kterou se dobře dívá. V poválečné době určitě musela být jedním z převratných animáků. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Půvabná pohádka ve svém asi nejstarším zpracování. Hlupáček Ivánek nepotřebuje po získání Koníčka Hrbáčka už nic dalšího, protože koník ho vytáhne z každého průšvihu a to i z takového, do kterého se dostal jen díky tomu, že neposlechl jeho rady. Z čehož plyne poučení, že zvířata jsou lepší než lidé, když máte velkorysého zvířecího přítele, můžete i odstranit cara a získat krásnou princeznu a navzdory minimálním až nulovým osobním zásluhám budete za hrdinu. Na světě je kritický nedostatek hrbatých koníků. Krásná a poetická byla úplně zbytečná scéna na kolotoči, klidně bych takových malebných zbytečných scén brala víc. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Možná povedená ruská klasika, ale zajímalo by mě, jestli i v ruštině bylo vše rýmované. Bratrům Slovákům v dabingu se totiž některé verše hodně styděly, celé to bylo dost uřvané a vydávat osla se zaječíma ušima za koně a ještě ho nechat mluvit ženským hlasem, to je trochu postavené na dvouhrb. No a ten je tam zase navíc podivně z velblouda. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Václav Čtvrtek podle tohoto filmu připravil rozhlasovou hru „Šibal Váňa“ (Bratislava 1949, Praha 1951). (Přemek)

Reklama

Reklama