Co jsme udělali slepicím
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1977, 6 min
Vladimír JiránekHudba:
Jiří KolafaObsah
Satirický snímek Vladimíra Jiránka pojednává o tom, jak si lidé udělali ze slepic roboty na výrobu vajec. Slepice musí ve snímku snést vajíčko kdykoliv, kdy člověk pískne. Ovšem i slepice jednou "vypoví činnost" a žádné vajíčko nesnese. Dále je již jen otázkou, co člověk se slepicí udělá. (zdeny99)
Pohrobek
Odlidštěný přístup k němým tvářím, degradace zemědělství v průmysl a úděsná robotizace života - zde konkrétně snášení vajíček. Charakteristická kresba a dost vtipných nápadů (samotné kladení vajíček na povel).(9.8.2005)
Mertax
Jo, kdyby takle dokázaly slepice prdět vajíčka jako reakci na zapískání píš'talky, mohl by se I. P. Pavlov se svou studií o reflexech jít zahrabat:)(23.2.2008)
petaspur
Slepice sice dokáže svědomitě snášet hromady vajec na hvizdné povely, ale také může dojít k její poruše. Pak je nezbytné domluvit si audienci u psychiatra, který nejen potvrdí známou pravdu o polovičních bláznech, ale navíc odhalí i příčinu poruchy - nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu. I robotismus se zkrátka musí provádět za pomoci zdravého rozumu, což Jiránek nakousl již sedm let před Terminátorem.(5.3.2010)
hippyman
tu část u doktora jsem moc nepochopil, ale jinak v poho... :) ...60%... k vidění zde: http://youtube.com/watch?v=U75coytJmgI(3.2.2008)
WANDRWALL
Lidé si ze slepic udělali nepěknou fabriku. Nezacházejí s nimi vůbec jako s kolegyněmi z přírody. na obranu lidí ale musím říct, že jsem čtyři měsíce zkoumal chodvání slepic, a a moc pěkné osobní zkušenosti s nimi nemám. Jsou sadistické, rasistické, xenofóbní. Takže jsou asi jen na vajíčka a polívku.(11.9.2010)
Kryton
Zajímavé až do části u doktora, tu jsem teda nepochopil.(30.3.2009)
gogos
Hodne solidni komedie... a postavicky ala RedBull jsou naproto dokonale!!!(25.4.2008)
Snorlax
Černý humor par excellence...(23.4.2011)
tom88
Zbytočné video, ani neviem na čo to tu hodnotiť. Istý zmysel to má, ale nebudem tomu dávať vysoké hodnotenia ani omylom. Dívať sa stále dookola na vajcia prdiacu sliepku prestalo baviť už v prvej minute.(22.8.2008)
Mackin
Zábavný, ale zároveň kritický animovaný pohled na zemědělství, konkrétně na chov slepic. I ty totiž mají své starosti a návštěva lékaře je proto někdy nezbytná :-).(16.8.2009)
zette
Kus pravdy o chovu slepic tady urcite je, ale tento snimek me moc nezaujal.(4.1.2010)
MarekT
Aneb když se ze živého tvora stane stroj... Skvěle výstižně, hlavně v dnešní době, kdy se zvířata v čím dál větším měřítku berou přesně takhle, jak je zde popisováno.(3.6.2010)
zdeny99
Co si budeme nalhávat. Kreslířské umění Vladimíra Jiránka je velice jednoduché až primitivní. Naopak jeho příběh je výborný. Je to krásná satira na to, jak si lidé udělali ze slepic své roboty na výrobu vajec. Slepice musí písknout kdykoliv, kdy člověk pískne. Jakmile ovšem slepice "přestane pracovat", je s ní zle. Upřímně je to nadčasový snímek. V 70. letech byly velkovýrobny, ale kam se hrabou na ty dnešní a jak teprve v současnosti se se slepicemi zachází.(8.12.2010)
Joski
Absurdne a veľmi vtipne podaná realita. Bravo pán Jiránek:-)))(19.5.2009)
Mylouch
Hořká komedie o těžbě vajec aneb chlapi jsou taky potřeba(24.2.2012)
LadyEsik
Když si vezmete, jak je to doopravdy...co by se stalo doopravdy, však je to normální, že.(8.11.2011)