Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Původní černobílá verze filmu je častěji nahrazovaná počítačově upravenou - barevnou. Režiser Michael Curtiz v roce 1940 režíruje další romanticko-dobrodružný film za hudební podpory "dvorního hudebního skladate" Ericha von Corngold, a oblíbená Star Errol Flynn jako kapitán Geoffrey, mužný, sympatický a okouzlující oblíbenec královny Alžběty I. přepadává především španělské loďstvo, a tím působí značné ztráty španělskému králi Filipovi, který požaduje po královně, aby pirátství zakázala a kapitány nechala uvěznit. Toto poselství předává při své diplomatické návštěvě i don Alvaréz de Cordoba, který cestuje do Anglie se svou neteří, půvabnou doňou Máriou, když byli na moři přepadeni kapitánem Thorpem a jeho posádkou. Ten se do hrdé anglo-španělky zamiluje, a ani on jí není lhostejný. Alžběta vysílá kapitána Thorpa za tajným posláním do Panamy, ale plán je prozrazen a kapitán i s posádkou zatčen, dopraven do Španělska a odsouzen inkvizicí na galeje. Když se to Mária dozví omdlí, a velice se trápí, protože si uvědomí, že už obdivovaného muže nikdy neuvidí. Jenže to by nebyl Geoffrey.... podaří se mu osvobodit, a s ním se dostane na palubu další, v sousedství zakotvené lodi i jeho mužstvo. Loď obsadí a zmocní se i důležitého svědectví, že hlavní ministr královny Alžběty je zrádce a chce po smrti Alžběty I. být spojencem Španělů. Po vynikající šermířské scéně, kterou Flynn exceloval i v Robinu Hoodovi nebo Kapitánu Bloodovi, je nasnadě, že se blíží zasloužený šťastný konec a závěrečná řeč královny Alžběty byla vlastně výzvou boje proti uzurpátorovi - ve filmu španělskému králi - ale jinak její výzva směřovala k boji proti Hitlerovskému Německu. (marťan)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Zamýšlím se, proč všichni hodnotí výše než já. Je to proto, že jsem viděla "jen" černobílou verzi, zatím co ostatní dle komentářů píší o barevné? Nebo jen proto, že mám námořní dobrodružství zafixované s Gruffuddem a ani slavný Errol Flynn se mi tolik nelíbí? Důvodem by mohlo být i to, že je tam na mě příliš romantiky... Ale zase proč ne, a tak tím nejpravděpodobnějším důvodem bude, že chudinka historie tam dostala pěkně, ale opravdu pěkně za uši, o nebohém Francisi Walsinghamovi ani nemluvě. A asi, dost pravděpodobně k mé škodě, jsem při sledovaní nebyla v rozpoložení, že by mi to nevadilo. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Klasika vysílaná ještě za mých dětských let, tehdy dokonce snad i barevně. Velmi působivá hudba, rozkošná Brenda Marshall a nedostižný Errol. Ideální příběh pro nezkušené dětské srdce toužící po spoustě dobrodružství. Film velmi vhodný i pro děti, protože i to násilí je tu předkládáno v "lidské" formě :-) Jeden z nejlepších filmů, které se za bývalého režimu vysílaly. Zdaleka nejlepší je vzpoura na galérce, pamatuju si, jak jsem tohle s piráty prožíval naplno. Vzbudí se nebo nevzbudí? ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kdosi tu napsal "klasika, která nezestárla". Ale no tak, buďme upřímní, tohle bylo zastarale naivní v tom nejhorším smyslu před více jak třiceli lety, když jsem to viděl poprvé v jakémsi cyklu na tehdy ještě Československé televizi věnovaném "klasikám" (které nezestárly :-/). Není to jen mručení stárnoucího muže, tohle byl můj názor už v těch cca 11 či 12 letech. Historické filmy s Jeanem Maraisem jsou vedle toho vrchol realismu. Nemám nic proti jisté míře dobrodružné naivity, ale všechno má své meze. Ostatně tady jen Španělsko zastupovalo Němce a byla to jasná agitka směřující k právě začínající válce (k jejímuž vzniku ostatně pitomí Angláni notně přispěli svojí debilitou v průběhu 30. let, takže s jejich hrdinstvím ať jsou do háje), nic víc. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bez väčšieho záujmu som si pozrel film, v ktorom som bol zvedavý najmä na Errola Flynna. Patrí sa vidieť aspoň jeden film s týmto hrdinom dobrodružných filmov, pokračovateľom Douglasa Fairbanksa a predchodcom napr. Johnnyho Deppa. Tým môj záujem o filmy tohto typu končí. Námorné bitky pred piatimi storočiami a šermiarske súboje nikdy nepatrili k mojim záľubám. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Parádny dobrodružný film, plný zvratov a nápadov, okorenený vtipnými scénkami a v najlepšom slova zmysle vydareným scenárom a duchaplnými dialógmi. Herecké výkony a dynamická hudba pomáhajú zručnému remeselníkovi Curtizovi vytvoriť silný príbeh o konflikte španielského a anglickeho kráľovstva v 16. storočí. Pozorný divák si nemože nevšimnúť paralelu s II. svetovou vojnou. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (12)

  • Pod vlivem tohoto snímku se jihoafrický fotbalový tým, South African Orlando Boys Club, přejmenoval na Orlando Pirates. (liquido26)
  • Sir Geoffrey Thorpe byl inspirován skutečným korzárem Sirem Francisem Drakem. (liquido26)
  • Role Dony Marie byla plánována pro Olivii de Havilland. Tu však už nebavilo hrát v podobných dobrodružných filmech a přijala jinou nabídku. Její místo potom zaujala Brenda Marshall. (liquido26)

Reklama

Reklama