Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1904. Rusko je otřeseno sérií chladnokrevných vražd. Oběťmi teroristických činů jsou významní vládní činitelé, vysoce postavení úředníci, vojáci. Zdá se, že bezohledným zločincům nic nestojí v cestě. Přesvědčeni o vlastní neotřesitelnosti a beztrestnosti, začínají si vybírat z řad carské rodiny. Historický film a do jisté míry i paralela k současnosti se odehrává ve staré Moskvě. Scénář filmu vznikl na motivy povídky z roku 1909, kterou napsal jistý Ropšin. Pod tímto pseudonymem se skrývá jméno Borise Savinkova, vedoucího organizace socialistů-revolucionářů. V povídce čerpal z vlastních zážitků iniciátora teroristických akcí, jejichž cílem bylo zneškodnění nejvyšších politických míst. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Albert Camus nazval ruské bombévé atentátníky útlocitnými vrahy. S tímhle to pochopitelně moc kompatibilní není. Rusko v minulosti opěvovalo revoluci, nyní spíš reakci (už ten of. text). Film se mi líbil, možná i proto, že o tomto tématu moc filmů nevzniklo. Je víc plastičtější, snaží se to táhnout na reálie, což se ne vždy daří. Ale ty scény jednotlivých atentátů jsou úžasné. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Pár dnů po zhlédnutí snímku se k němu znovu musím alespoň v myšlenkách vrátit. A než se na něj opakovaně podívám, přečtu si nejprve Savinkovovu novelu (či povídku) Koň blednyj (v české verzi Wikipedie titul chybně přeložen jako Bílý kůň, ačkoliv jde o posledního ze čtyř apokalyptických jezdců - Smrt cválající na bledém či plavém koni). Mimochodem, Andrej Panin, jenž odehrál svou roli s kamennou tváří, a přesto z něho doslova sálalo veškeré napětí, je opravdu na Borise Savinkova dosti podobný. Vynikající dílo, třebaže si na příběhy o atentátech jinak zrovna nepotrpím. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Film nabízí zdařilou studii různých typů teroristů a zároveň vhled do psychologie citově naprosto otupělého člověka, jemuž se zabíjení stalo vším. Za zmínku stojí také výborná výprava, díky níž se tvůrcům podařilo věrohodně zachytit atmosféru Moskvy počátku 20. století. ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama