Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramaticky vystavěný portrét hráče na thajský xylofon ranad ek. Snímek zachycuje hudební začátky mladého venkovana Sorna, který se hraní na ranad ek přes nelibost rodičů věnuje tajně v opuštěném chrámu, až po jeho zralý věk a profesionální hudební kariéru. Po druhé světové válce thajská vláda svou tradiční hudbu zavrhla ve prospěch západních nástrojů. Sorn se stává obhájcem klasických thajských melodií a západnímu publiku průvodcem ve světě vzdálené a exotické hudby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

tombac 

všechny recenze uživatele

Zápěstí dvou mistrů kmitají s neuvěřitelnou frekvencí nad úzkými dřevěnými pláty, rytmické údery paliček vyluzují podmanivou cinkavou melodii, publikum úžasem téměř nedýchá... Thajský snímek The Overture obsahuje 2 časově rozdílné příběhové linie, jejichž hlavní postavou je hráč na thajský hudební nástroj ranad ek, Sorn. Zajímavější je první segment, ve kterém se jako mladík dostává díky svému nadání a unikátní technice hry až na královský dvůr. Možná šlo více zapracovat na výpravě a milostné lince, jež je jen naznačena, ale příběh sebevědomého mladíka, i starého mistra v době útisku tradiční thajské hudby, je sám o sobě dostatečně poutavý, aby neměl problém udržet si divákovu pozornost. Dalším plusem budiž rovněž působivé ukázky mistrovské hry na ranad ek. ()

Reklama

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl natočen na motivy životního příběhu thaiského hudebníka Luanga Pradit Phairona. (Terva)
  • Film měl premiéru na Thaiském národním filmovém festivalu, kde získal sedm ocenění, a to za nejlepší obraz, nejlepší režii, nejlepší výkon pro vedlejší roli pro Adula Dulyarata, nejlepší kamera, nejlepší střih, nejlepší scénář a nejlepší zvuk. (Terva)

Reklama

Reklama