Reklama

Reklama

Mustang

všechny plakáty
Trailer
Dokumentární / Krátkometrážní
Slovensko, 2001, 28 min

Obsahy(1)

Mustang, dlho utajované kráľovstvo na území Nepálu v bájnej zemi Lo je ako vklinené do Tibetu. V stredovekej pevnosti dobre ukrytej za hradbami nedobytných Himalájí sa akoby zastavil čas... Pred kráľovským palácom mnísi bez prestania odriekavajú starú budhistickú modlitbu a pooobednajší vietor deň čo deň neúnavne zahladzuje stopy po karavánach... Pevnosť Lo Monthang naďalej stráži tajomstvo poznaní o zmysle života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

T2 

všechny recenze uživatele

Také pusté prostredie okolo Himalájí ale aj tak Barabáš ponúka veľa pekných obrázkov z okolia, komentár tiež obohatí, rovnako ako pohľad do kultúry tejto málo dostupnej krajiny. /70%/ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Připadá mi báječné natáhnout se v obýváku na záda, nechat se jen tak vystoupat po strmých stezkách kolem Daulagiri a podobných kopečků až do světa, který vyspělá společnost prozatím opomněla zdegenerovat. Já totiž vnitřně bez problémů splývám se společností, která nevytváří žádný odpad, ale jsem již příliš nakažen moderní civilizací na to, abych v takovém prostředí dokázal přežít. A klidně se přiznám i k tomu, že místní bezzubé krasavice ve mně vzbudily pochybnosti o mé touze zůstat sexuálně aktivním. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dostať sa tam nie je veľmi ľahké - minimálne treba slušnú vysokohorskú prípravu, mať zmysel pre trochu strachu a zároveň pevné nervy pri vybavovaní povolenia. Donedávna pre cudzích návštevníkov zakázané kráľovstvo Mustang, nachádzajúce sa v Nepále, za hradbou Himalájí, navštívil dokumentarista Barabáš, aby podal úžasné obrazové svedectvo o horách, v skale tesaných chodníkoch, prechádzajúcich v päť a pol kilometrovej výške hrebeň Himalájí, náhornej planine a odtieňoch hnedej farby. Podstata: ukázať život plynúci rovnako dnes, ako pred stovkami rokov. Bezodpadové hospodárenie, úcta k tradíciám, samoregulácia nárastu obyvateľstva, absencia civilizačných nenávistí, hromadení vecí, duchovné prežívanie neslúžiace len ako barlička na vyrovnanie pracovného stresu - veľa inšpirujúceho pre zvyšok sveta. Smutné je, že väčšina si z poznaného berie túžbu preniknúť do zakázanej zóny, chrániacej si tradície a životný štýl a prepašovať tam nejaký ten zakázaný foťák, kameru, či inú "civilizačnú vymoženosť". Časový priestor polhodinového dokumentu, neumožnil podrobnejšie zoznámenie sa s Mustangom, napriek chvályhodnej snahe o filozoficko-environmentálno-náučný presah sprievodného slova v podaní známych bratislavských hercov. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Na pokraji osmitisícových velikánů bych neočekával krajinu plnou zeleně a tolika kontrastů. Až má člověk chuť, nemaje peněz, prodat svojí (nebo někoho z vás ČSFD dárců a tím pádem i sponzorů) ledvinu a okamžitě se s CK Livingstone vypravit do těchhle tajemných končin .. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Další Barabášova lahůdka. Tentokráte nám zprostředkovává pravděpodobně nikdy dříve nefilmované království Mustang. Jedná se tedy o cenné a záběry, jejichž atraktivitu posiluje fakt, že režisér do toho šel na černo. Jen mě mrzí, že film je trochu krátký. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Dané miesto musí byť naozaj fascinujúce, ale čo sa týka samotnej náplne dokumentu, tak tá tentoraz okrem krásnych obrázkov nič extra neponúka. A tá prepašovaná kamera a téma narúšania starých zvykov a kultúr. To je na polemiku, no ja by som jednoducho rešpektoval ich zákaz. Asi vedia prečo to robia. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Mustang považujem za jeden z najlepších Barabášových dokumentov. Poetické zábery krajiny doplnené o podmanivý komentár ovplyvnení duchovnom a čistotou, tvoria subjektívny pohľad tvorcu, na toto tajomné a nádherné miesto, ukryté pred zvyškom sveta. Dôvod prečo mi prídu Barabášové dokumenty také pútavé je jednoduchý. Rozpráva a ukazuje nám presne tie veci, ktoré nás hlboko vo vnútri fascinujú. A tento dotyk s duchovnou sférou, to spojenie človeka s prírodou a fascináciu týmito dvoma svetmi dokáže neustále ukazovať ako niečo obyčajné, ako niečo čo patrí k sebe a ku ktorému by sme sa mali všetci vrátiť. Ak nie očividne tak aspoň pod prahovo, pretože po dopozeraní som bol myšlienkami v Mustangu. A za chcelo sa mi ho navštíviť a pocítiť to, čo musel cítiť aj on. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Barabáš robí viac takýchto krátkych diel z jednotlivých oblastí okolo Himalájí, no nikdy sa nedozviem nič komplexného, z čoho by som bol unesený, niečo, čo by mohli pustiť hocikde ako náučný dokumentárny film o nejakom tom kraji, napríklad tento o Mustangu. Veď som sa o ňom prakticky nič nedozvedel, len som si vypočul mnoho filozofických úvah. Spokojný som s tým, ako na mapke postupne ukazoval postup, no je to málo. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

I z jiných jeho filmů jsem měl ten pocit ale tady to prostě vyplulo na povrch v celé své nahotě = Barabáš sice dokáže zachytit krásné obrazy a zaobalit je do příjemného pseudofilosofujícího komentáře, ale přes všechny ty vznešené pindy a moralistické proslovy je to prostě jen další pokrytec ženoucí se za senzací, který své ignoranství ospravedlňuje vyšším účelem... Některá omezení mají svůj význam a pokud nerespektujeme výslovná a jasná přání autonomního národa(byť ve vasich očích sebeprimitivnějšího) dáváme jasně na jevo svou povýšenost a ignorantství. Takže-pane Barabáš.. Seru vám na to, že se král nehněval (za to mu ani nestojíte). Můžete si to zaobalovat jak chcete, hledat si výmluvy, ospravedlňovat se a nalhávat si pohádky ale sám moc dobře víte co jste provedl.... A pokud můžu navázat na vaše poslední věty tohoto zručně natočeného filmu " Né-nepřispěl jste k zachování této krásné země.. Naopak-narušil jste její magii a napomohl k rychlejšímu "zcivilizování"........Z mého pohledu je to obrovská cena za 30minut hezkých obrázků :( " ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Pekny dokumentik...moj stvrty od majstra Barabasa(pred tym 80metrov pod vrcholom, Tajomne Memberamo, 118dni v zajati ladu), ale tomuto ako keby nieco chybalo...Zakaz kamerky v tejto krajine Mustangu a jej nasledne prepasovanie....suprosik, ale aj tak mi tam nieco chybalo...,neviem mozno aj ta krátkost dokumentu,mozno mala interaktivita dokumentu voci krajine,neviem...Ale stale patri k nadpriemernym,4* nazdar ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Pekné zábery a chvályhodné spracovanie filmu z prostredia, kde je zakázané natáčať na kameru... Klobúk dole. ;o) ()

homerr 

všechny recenze uživatele

Barabáš opět nezklamal. Parádní záběry, parádní místo k natáčení. Co na tom, že se to nesmí? Srovná se s tím morálně autor sám jak je uvedeno v dokumentu? Třeba právě on přispěl k tomu, že na toto místo začnou jezdit mraky turistů a se zákazem natáčení už si nikdo lámat hlavu nebude? Když mohl on, proč ne já? Vědomné porušení zákazu, určitá neúcta k místním autoritám pro svoje potěšení, obohacení, svoje ego? Dost alibistické, ale v dnešní době, kdy chybí pokora asi pochopitelné... Ale kdo jsem já, abych soudil :-) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Natočiť film v jedinej krajine na svete, kde sa nesmie natáčať, Barabáš samozrejme dokáže. Musí si na to zobrať malú kameru na baterky, poslať ju extra zásielkou, a zaujímavé je, že nikomu z ľudí to nakoniec ani najmenej nevadilo. Dokument je len zbierkou záberov, bez nejakej ambície rozprávať príbeh o ceste krajinou alebo o živote tam. –––– Očakával som vyprahnutú zem, ale toto prekonáva všetky moje predstavy. Čo tu vlastne chcem? ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Filmovat v místech kde je to zakázané, a navíc v takové nadmořské výšce, asi nebude žádná lahůdka. Film je sice krátký, ale dokázal na mě zapůsobit na 5. ()

Myshkin 

všechny recenze uživatele

„Kto len jeden druh učennosti nosí v hlave, vie o tom iste mnoho, no o ostatnom nie. Oko, hoci hľadelo by akokoľvek prenikavo, zvuk svojim pohľadom nikdy nezačuje.“ ... Další unikátní dokument, který dává nahlédnout do míst nám skrytých a nedostupných, ukazuje tradiční společnost a kulturu, jejíž duchovní bohatství nás neustále může tolik inspirovat... ()

Reklama

Reklama