Reklama

Reklama

OMO - Cesta do praveku

  • USA OMO - A Journey to the Primaeval Age
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

28.10. sa vrátili z Etiópie na Slovensko členovia Expedície OMO. Na gumenom nafukovacom rafte splavili 900 km druhej najnáročnejšej africkej rieky Omo. Jej náročnost nespočíva iba v perejách z červenohnedej spenenej vody obtiažnosti WW III-IV. Rieka preteká hlbokým a neschodným kaňonom plným nebezpečných hrochov, päťmetrových krokodílov a jedovatých hadov, z ktorého niet úniku. Počas celej jednomesačnej cesty sa museli spoľahnúť len a len na svoje schopnosti a na schopnosti celého šesťčlenného kolektívu bez akejkoľvek možnosti pomoci v prípade nehody alebo zásobovania z vonku. Rieka totiž preteká územím nikoho. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (41)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemná výpravička mezi negry a negryně, jejichž civilizace se nikam nepohla. Naši slovenští borci proraftí bahnem zbarvenou řeku Omo a při té příležitosti se seznámí s několika kmeny různých mentalit. Od přátelských až po zlodějské. Docela mě překvapilo, že negřící měli pár kalašnikovů. V těchto končinách bych je nečekal. Jinak jsou samozřejmě hodně primitivní, protože jen kokot si může rozříznout držku a vložit si tam hliněný kotouč. Docela mě pobavilo, že si jeden frajer hrál ještě na většího frajera a kousla ho zmije. Já bych dobrovolně do rukou zmiji nevzal ani její mládě malé hádě. Místy na mě doléhala nuda, protože je dokument poměrně jednotvárný. Každopádně pro samotné aktéry to musel být parádní zážitek s jedinou chybičkou. Kromě krásných zážitků si domů přivezli i několik druhů malárie. Lepší 2*. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Omo je ďalším z príbehov Pavla Barabáša v snahe prerozprávať príbeh súžitia človeka s prírodou a o objavovaní krás tých území našej Zeme, ktoré ešte neboli prebádané. Sledujeme 6 dobrodruhov, ktorý splavujú cez 1000 kilometrov dlhú rieku Omo v ktorej prvom úseku sú konfrontovaní zo silami prírody - od búrky cez mohutné pereje, zvieratami - hrochy, krokodíly a všade prítomné, maláriu prenášajúce komáre. V druhom úseku začínajú spoznávať domorodé kmene žijúce pri povodí rieky v snahe zachytiť ich zvyky a kultúru a popritom odháňať jedovatých hadov, škorpiónov a muchy Tse- Tse. Pavol Barabáš tu dokazuje aký je znamenitý filmár. Jeho práca s kamerou nám sofistikovane odhaľuje neprebádaný svet a jeho autorstvo a miera subjektivity, umocnená ďalšou päticou dobrodruhov zase emócie a pocity. Omo je dôkazom všestrannosti tohto režiséra, ktorému nerobí problém vystúpiť kamerou na najvyšší vrch sveta, zliezť do hlbokej jaskyne, alebo objektív konfrontovať s domorodcami a ich kultúrou. Keby nebolo toho otravného hlasu Zuzy Fialovej, bolo by to za plný počet. ()

Reklama

venus 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi amatérský dokument s dost kýčovitým komentářem. Cesta byla opravdu originální, zajímavá, jenomže jí chyběl jakýkoli profesionální záběr, střih nebo režie. Vypadalo to jako sestříhané video z dovolené. Z takového materiálu/tématu/cesty se dal udělat parádní dokument. Věřím, že to bylo opravdu dobrodružství, ale kovbojka se z toho teda dělat nemusela. Ta série klišé v kometáři mi pokazila co se dalo. Jsem vděčná pouze za fakta, jinak samotné zpracování je dost podprůměrné. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Ďalšia nádherná barabášovka, ďalšia dobrodružná výprava. Tentokrát dolu prúdom v samom srdci kolísky ľudstva. Plavba po rieke v okolí osád takmer nedotknutých modernou civilizáciou, kde ľudia s kalašnikovom v rukách žijú spätý s prírodou. Palo to s dokumentami vie. Ak má dostatočný materiál vie zostrihať a napísať vety, ktoré chytia za srdce. Vie vylíćiť situáciu a emócie tak, ako by ste boli súčasť všetkých tých odvážnych expedícií. A čo je najdôležitejšie, vie zaujať! Ukážky prírody, etník či samotnej raftovej akcie nedovolia divákovi odvrátiť zrak ani na minútu. Samotný komentár rozprávačky kus zážitok z projekcie ochudobnil, no samotné obrázky (hlavne prírody) tento malý hendikep bohate vykompenzovali. ()

xargos 

všechny recenze uživatele

Někomu nemusí vyhovovat forma, kdy je snímáno a komentováno to, co je vidět a není větší pozornost věnována raftingu, zeměpisu, lidem a podobně. Mně osobně tento typ dokumentů vyhovuje. Jako bych se při sledování děje a vyprávění stával součástí toho všeho a emoce, kterých je ve filmu bohatě, prožívám společně s účastníky. Ještě nedávno jsem nevěděl, kdo je Pavol Barabáš a teď je to pro mne člověk, který se umí přesně strefit a popsat prožitky tak, že z nich běhá (příjemný) mráz po zádech... ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama