Reklama

Reklama

Pravdivý příběh o odvaze a lidské důstojnosti připomíná osud skupinky mladých Němců, kteří si říkali Edelweissští piráti podle alpské protěže, kterou měli ve znaku. Na sklonku třetí říše v rozbombardovaném Kolíně bojovali proti nacistické zvůli a připravovali útok na sídlo gestapa. Byli však zrazeni, zatčeni, mučeni a většina z nich těsně před koncem války skončila na popravišti. Film vypráví o lidech, kteří se vymkli tlaku doby a prostě něco udělali. Ti nejstatečnější z nich byli skoro děti, říká režisér a producent filmu. Se svou ženou, scenáristkou Kiki von Glasow, sedm let pracoval na scénáři - sbírali autentické materiály, setkali se s příslušníky skupiny, kteří přežili, i s rodinami obětí, prověřili zápisy z výslechů gestapa. Režisér měl pro natočení tohoto filmu i své osobní důvody, protože jeho otec byl jako Žid odvlečen do koncentračního tábora. Film se natáčel převážně v Sankt Peterburgu. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Téma dětí ve druhé světové válce (Hitlerjugend, Edelweisspiraten...) je pro mě osobně fascinující a děsivé zároveň a často vyhledávám filmy s tímto tématem. Snímek "Edelweisspiraten" působí dík natáčení na ruční kameru velice autenticky. Stále se nemohu zbavit dojmu, že jsem byla s hrdiny přímo uprostřed rozvalin města. Tomu napomáhá totiž celá vizuální stránka věci (špinavá zákoutí, umazané tváře herců, brutální scény na gestapu). Herecké výkony jsou snad to nejlepší, co může film nabídnout. Mladí herci jsou věrohodní, všechny postavy projdou zpočátku nenápadnou, na konci však silnou proměnou. Děj je vcelku jednoduchý, ale tak jako všechno v životě, co se zdá jednoduché, zase tak jednoduché není. A tak zůstává svědectví o snaze přežít za nenormálních podmínek války (a lidí v ní, kteří válku nechtěli, ale jen se přizpůsobili - lidově řečeno drželi hubu a krok) aktuální. Poslední záchvěv vzpoury proti krutosti Nacistů ale nemohl pro špatně organizovanou tlupu mladíků vedených citově otupělým minařem Hansem skončit jinak, než skončil... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Niečo o protifašistickom hnutí v Nemecku sme už videli v Sophii Schollovej , niekoľko nemeckých hrdinov ukázal B. Singer vo Valkýrii, ale o Edelweissových pirátoch som doteraz nepočul. Mnoho ich nebolo , ale ich bitky s Hitlerjugent boli takmer na dennom poriadku a to ma zaujalo. Dávať najavo nenávisť voči nacistom si žiadalo veľkú dávku odvahy, pretože oči i udavačov malo gestapo všade. Skutočný príbeh má stále čo povedať a to aj v takomto televízno-festivalovom spracovaní. Výkony hercov neboli práve najlepšie, rezervy tam boli, herecky najlepšie obstál člen gestapa, ktorý mi dosť pripomínal českého speváka Davida Kollera. Film pravdepodobne nebol veľmi drahý, ale napriek tomu sa mu podarilo medzi niekoľkými zbúranými domami vykresliť solídnu atmosféru rozbombardovaného Kolína. Od začiatku je jasné, že partia pirátov neskončí dobre. Nebuďme naivný, gestapo ich určite rozprášilo, vraj na Himmlerov pokyn, čo vo filme chýba. Súhlasím s rozprávačom príbehu a hlavnou postavou zároveň, že pokladá za dôležité vyrozprávať tento príbeh. Prečo? Aby sa nezabudlo...60%. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že na festivalech jsou dva druhy německých filmů: filmy o imigrantech a filmy válečné; Edelweiss je přírůstkem do druhé skupiny. A rovnou řeknu, že ve srovnání s loňskou Napolou IMHO horší. I zde je motiv dětí zapojených do hrůz války, ale na druhé straně - na straně "pirátů", jakéhosi mladého odboje. Nápad to je sice zajímavý, ale bohužel v jeho provedení je snad úplně všechno pouze mírně nad průměrem. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Tému snímky si vážim, ale jej spracovanie väčšinu času pôsobí naozaj amatérsky, pričom snaha o získanie autentickosti prostredníctvom rozmazaných kamerových záberov mala u mňa presne opačný efekt. Príbeh Edelweißpiraten sa navyše, bohužiaľ, sústredí zväčša na vnútorné rozbroje, než na ich konkrétne činy proti nacistickému režimu. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ponurý a nijak veselý příběh o skupince mladých lidí, kteří se od psaní provokativních nápisů po zdech a rvačkami s Hitlerjugend dostali až k ozbrojenému odporu a střílení nácků, odehrávající se v prachu, špíně a ruinách vybombardovaných domů a sklepeních gestapáckých kanceláří. Příběh o tom, že i „hridnové“ jsou jen lidmi, dělají chyby a omyly a ne vždy mají čisté svědomí. Ponurosti odpovídá i komornější zpracování v tmavých a nijak zářivých barvách (převažuje hnědá), ani ta krev tu nemá rudou barvu. To vše zabíráno občas hodně roztřesenou kamerou. První a poslední třetina filmu je dost dobrá, prostřední části (hlavně co se týče útoku Edelweiss Piraten na nácky a následné přestřelky) poměrně dost uškodil místy chaotický a nepřehledný střih. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála známých kapitol německého protinacistického odboje, kdy se do opozice proti Hitlerově režimu postavila generace teenagerů, stojící na hraně dospělosti. Věrohodně výkony mladých herců a vynikající ruční kamera dělají z EP autentickou záležiost, která v mých očích o dost převyšuje zmiňovanou Napolu. Znovu Němcům tleskám a znovu jim závidím. 90% ()

Wolodja 

všechny recenze uživatele

Film o klucich z valecneho Nemecka, kteri tvori mensi odbojovou skupinu. Celkem dobre, ale z navalu novych nemeckych filmu zabyvajicich se tematem 2. svetove valky (Der Untergang, Napola) patri mezi ty slabsi. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Kdo to byli Edelweisští piráti? Z celýho filmu mám takovej pocit, že toho moc nedokázali. Že spíš řešili vztahy mezi sebou, než aby provedli nějakou akci. Film asi byl natočenej jenom kvůli tomu, aby se o nich vůbec vědělo a že byli popraveni. Škoda, že si někdo nedal záležet na lepším příběhu. Ale možná se jen chtěli držet historických faktů a ve skutečnosti to fakt bylo takhle o ničem. Každopádně co mi vadilo mnohem víc, byla kamera. Z ruky točený (připomnělo mi to, jak jsem byl včera na fesťáku, byl jsem celkem najebanej a všechno jsem točil na foťák - všechno bylo úplně stejně roztřesený, zoom in, zoom out a hrozně zmatný). Řekl bych, že kamera ten film poslala do kytek. Nevím, jakej byl na film rozpočet, ale podle toho, jak to vypadalo, tak hodně malej. Řek bych že je to zas jedna velká německá sračka, točená v televizním stylu, která hrozně NUDÍ. ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Znovu jedna skutočná udalosť, znovu odhodlanie mladých ľudí niečo zmeniť a znovu príbeh zrady, lásky a rinčania zbraní na pozadí 2. svetovej vojny. A znovu inak. Konkurz sa podaril, hlavne hlavný hrdina Karl a jeho konflikt s Hansom robia z tejto drámy ešte čosi uveriteľnejšie a plnohodnotnejšie než len prehliadku bitiek s Hitlerjugend a unikanie pred pumami. Koniec ma dorazil, akosi som dúfal, že sa to vyvinie inak a že k tomu nemusí dojsť. Za film ako celok a sympatie k Edelweisspiraten nemôžem dať menej než silné ****. ()

BigMarthy 

všechny recenze uživatele

Aneb jak zahodit jedinečný námět během 111 minut. Velmi mě mrzí hodnocení, které jsem udělil, ale nemohu jinak. Po shlédnutí snímku jsem pojal přesvědčení, že se film musel potýkat s mimořádně nízkým rozpočtem. V tom případě mohli dát raději dohromady dokument s pamětníky a účastníky doby. A to jsem se na film třásl více, než Křižík po vynálezu obloukové lampy. Za nejhorší faktory bych označil špatnou práci s kamerou, absenci statického obrazu, spádu dějové linie a nevýrazné herecké výkony, které jsou při konfrontaci s ostatním jen marginální položkou. ()

Honza dAve 

všechny recenze uživatele

Kvalitní, i když tak trochu těžkopádný a "pomalý" film podle skutečných událostí o kamarádství, odvaze a zoufalství. I na samém konci války je gestapo schopno teroru, Hitlerjugend a BDM bezbřehého fanatismu a kluci a holky z Edelweiss Piraten marného, ale čestného, odvážného a jedinečného odporu vůči nenáviděnému nacismu. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Žádný válečný trhák, ale poslední půlhodinka byla docela zajímavá tak jako zpracování. Za něj dávám dvě hvězdy a tu třetí za snahu. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Tzv. piráti protěže byli v nacistickém Německu mladí lidé, kteří nechtěli chodit do Hitlerjugend, nechtěli podporovat nacistický režim apod. Od projevů "pouhého" odporu chtěli přejít k ozbrojeným akcím, např. v Kolíně nad Rýnem skutečně měli v úmyslu přepadnout služebnu gestapa. Spíše než socialistické máničky z normalizace připomínali naše mladé osoby, které se chtěly vážným způsobem zapojit do odboje proti totalitnímu režimu, např. okolo roku 1950 působila ve východních Čechách skupinka Jánošíci. Hoši mj. vystřelili do okna domu, kde žil místní komunistický prominent. Za protektorátu stáli někteří mladí lidé za vznikem několika sabotážních či partyzánských skupin. Samotný film je průměrný a neurazí, ale určitě bylo možné z daného tématu vytěžit víc. ()

carott 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na ztvárnění toho, jak Protěže pravidelně přepadávali Hitlerjungen, prováděli různé sabotážní akce atd. O tom ten film však vůbec nebyl ()

Clerfayt 

všechny recenze uživatele

Každý z nás v detstve túžil patriť do nejakého klubu či spolku. Patrili ste k "Metalistom" či Depešákom"? Čo však v prípade, že sa musíte rozhodnúť medzi Hitlerjugend a Edelweisspiraten? Druhá svetová vojna detskými očami. Len veľmi ťažko by ste hľadali lepší film tohoto typu. Príbeh je o to silnejší, že je podľa skutočnej udalosti a hlavnými hrdinami sú deti. Veľmi príjemná klubovka. Znovu sa mi potvrdilo, že jedny z najlepších filmov o 2.sv vojne robia Nemci. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Nikdy som nechápal vo filmoch tú bezhraničnú naivnosť a až nadľudské výkony postáv. Teraz vidím, že mnohí si na to zvykli a predstavujú si tak hrdinov.. Opak je pravdou. Všetko sa začína úplne obyčajnými maličkosťami. A aj v tomto filme je to vidieť. Obyčajné bitky prerastjú k bláznivým nápadom. A takto to funguje aj teraz. Skúsme si odpovedať, kde sa zrodila nenávisť voči vašim nepriateľom a nenájdeme pevný bod. A takisto nenájdeme odvahu len tak za niečo otvorene bojovať. Iba sled určitých situácií nás niekedy donúti urobiť správnu alebo aj nesprávnu vec. Presne ako v tomto filme plných obyčajných chlapcov, ktorí vyrastali na koci vojny v Kolíne. ()

xLOBOx 

všechny recenze uživatele

Myslím, že u tohoto filmu jde spíše o "dokumentární" hodnotu, jde o to, aby se lidé dozvěděli, že byli i Němci aktivní antifašisté. O tom se téměř neví nebo alespoň moc nemluví. Kvalitou a hereckými výkony se to nedá moc srovnávat s moderními válečnými megafilmy, ale není to špatné, rozhodně doporučuji. Nenudí, je poměrně napínavý a nemá klasický happyend. V dnešní době je toto téma zase aktuální, každý má na výběr, snad nebude skupinka malých dětí statečnější než Vy ;) ()

Reklama

Reklama