Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film DUANE HOPWOOD byl představený na Sundance Festivalu v roce 2005. Zápletka se točí okolo rozvodu manželského páru a následné dohře v podobě alkoholu a života na nepříliš pevné půdě. Kritiky byl dobře přijatý, Rogerem Ebertem je označován jako „jeden z nejlepších filmů roku 2005“. (gruvacek)

Recenze (19)

emma53 

všechny recenze uživatele

Já mám moc ráda takové ty lidské, člověčí příběhy, kterých je tolik v různých obměnách i v reálu. Jen těch Duanů, kolik je a kteří mají občas pocit, že je jejich život v pytli. No Duane, budu Ti držet všechny palce, které mám, aby jsi dospěl do stádia relativní spokojenosti a věř, že to nebudeš mít jednoduché, ale to Ty víš až moc dobře. David Schwimmer hrál bezvadně a z obrazu vám nesejde snad ani na moment. A když jsem se mu občas měla možnost podívat zblízka do očí, tak jsem tam viděla všechny ty různorodé emoce, které se daly číst jak písmo na čistém plátně. Skvělý a sympatický Duane - David si ten čtverec zcela jistě zaslouží. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6.7/10] | me: Smutný ale reálny pohľad na úpadok normálneho chlapa, ktorý mal rodinu, deti a prácu. Život nie je vždy jednoduchý, práca môže byť časovo náročná a vyčerpávajúca a jeden pohárik po práci padne výborne. Z jedného sa stane pár a človek už nechodí domov úplne triezvy a aj to málo čo je s rodinou už vlastne s rodinou nie je. Nie je to príbeh strhaného alkoholika, skôr (dobrého) človeka, ktorý si zvykol vypiť, ale neuvedomil si čo všetko sa mu týmto vzďaľuje. Veci naberú rýchly spád, problémov (a teda dôvodov na "jeden") je stále viac a život sa už akoby nedal zvrátiť. David "Ross" Schwimmer je výborný, rola mu sedí perfektne a vyvoláva presne také rozpačité dojmy ako má. Je ťažké prikláňať sa na jednu alebo druhú stranu, proste aj o tom je život a to je na tom všetkom práve to skutočné a smutné. ()

Gazy 

všechny recenze uživatele

Duane je docela prima chlapík, ale asi jako každý i on má své neduhy, jednou z těch největších chybiček ovšem je, že se rád napije a dost často to přežene. Kvůli tomuhle návyku se mu ale hroutí celý život pod rukama, a cesta ke zlepšení je bohužel pro něj v nedohlednu. David Schwimmer je perfektní, i když už navždy bude hlavně Rossem z Přátel, Duane mu sedne přesně na míru a jeho nelehkou pozici mu věříte každým coulem. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Davida Schwimmera mám ráda, Ross byl má oblíbená postava ve Friends a po skvělém výkonu v tomto snímku ještě víc lituji, že se spíše než hraní věnuje režii. Jeho Duane je největším kladem filmu a ačkoliv v reálu alkoholikům zrovna nefandím, tady mi ho bylo chvílemi i líto, zvlášť když jsem viděla jeho nefalšovanou lásku k dětem i bývalé ženě. Není to příběh o bezohledném opilci, co sobecky přehlíží city ostatních, ale o slušném člověku, který tak úplně nezvládá některé životní situace a pomalu, ale jistě propadá alkoholu, jen si to ještě plně neuvědomuje. Takový malý nezávislý kousek, kde nic není černobílé, stejně tak jako v životě. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

Malý, skromný a bezmála pětihvězdičkový film, který vám může učarovat mimo jiné svou jemnou zdrženlivostí a neokoukanými exteriéry. Komorní dramata mám velmi rád, a když jsou ještě poměrně svěže natočena a netlačí na pilu, pak je radost se na ně dívat. David Schwimmer překvapil svým odevzdáním se roli a vybudoval tak velmi uvěřitelnou a skutečně politováníhodnou postavu, se kterou jde divák od začátku až do konce i přesto, že kolikrát by hlavnímu hrdinovi rozbil ústa. Tak trochu smutná, ale upřímná a chtělo by se říci i opravdová podívaná. ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že David Schwimmer opravdu umí hrát. A jak! Komorní příběh jedné rozpadající se rodiny. Krásně civilně natočený snímek, umocněný hudbou a pozdně podzimním venkovem New Jersey. ()

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Zajisté jste si všimli (ti z Vás, co už film shlédli), že některé jednotlivé "obyčejně-jasné" a kolikrát i "zbytečné" dialogy jsou sympaticky "přebity" hudbou. A co na tom nejvíce oceňuju? To, že si je divák domyslí, téměř se storocentní přesností. V tom vidím originálitu a hlavně jistou a přiiměřenou dávku odproštění, nejen od masové americké produkce, nýbrž i od té nezávislé, která má sama o sobě také dost výkonostních stupňů a je třeba mezi ní filtrovat. Film také pracuje s charismatickým zimním prostředí na východním pobřeží USA, které působí, díky svým "neamerickým" ponureji laděným barvám (podoba s Věčným svitm neposlkvrněné mysli) věrohodně a realisticky, což společně s hudbou (především v těch jazzových pohoách) přispívá na výjmečnosti jeho atmosféry. Ujišťuju se také v tom, že většina amerických filmů, představených na Sundance vlastně splňuje vškeré mé požadavky na ameický nezávislý film, včetně přiměřené dávky invnce (Ph 5,5). Není to pravidlo, či mé zaslepené dogma, ale existuje tam poměrně vysoká pravděpodobnost konzistence kvality, což je pro mne moc fajn zjištění. Film je TOPem středoproudu.... ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Ten film se mi po většinu času nelíbil, a pak přišel konec - a ten byl na můj vkus famózní, moc pěkný...a já přemýšlela, proč se mi to vlastně nelíbilo - příběh nebyl špatný, David Schwimmer, na kterého jsem byla hodně zvědavá, byl víc než dobrý a já v něm téměř neviděla starého dobrého Rosse...a pak mi to došlo. Nelíbilo se mi to, protože to bylo tak moc ze života, tak depresivní - nebo spíš tak skutečné a reálné...žádný cukrbliky, krásní lidé a krásné prostředí, spousta překážek na cestě a málo síly vstát, nebo možností věci změnit....já jsem asi chtěla vidět další pohádku...takže pokud chcete americkou selanku, tohle nebude film pro vás. ()

Illy 

všechny recenze uživatele

Nečekejte žádné ožralecké eskapády, ale jak je nebezpečný alkoholismus nepřiznaný. Je to pomalá a plíživá destrukce normálního života. Výtečný film! ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

I když přišel o děti, ženu a práci, tak to nakonec dopadlo dobře :-) Já ani nevím co psát, vzpomínám si na přesvědčivou upřímnost dětské řeči, okamžiky vracející se jako bumerang nebo konstatování : smrdíš jako mrtvá krysa. ()

Kaucuk 

všechny recenze uživatele

A víte že já si za celej film neřek, že koukám na Rosse. Davide, ukázal jsi že dokážeš bejt nejenom Rossem Gellerem, ale také Duanem Hopwoodem a hlavně skvělym hercem. Krása + Finální song je úžasnej. ()

salinka 

všechny recenze uživatele

David Schwimmer v (pro mě) překvapivé roli, která mu ale opravdu sedla. Film má skvělý soundtrack, obzvlášť výběr závěrečného songu se povedl. V hlavní roli alkohol a jeho vliv na rozpad rodiny. Nevím jak ostatní, ale já z toho tu bezmoc rozhodně cítila - 85 %. (Rozjezd filmu byl pomalý, ale jsem ráda, že jsem vydržela) ()

odvedle 

všechny recenze uživatele

"It's not funny!" Vraj, keď sa veci serú, tak sa serú poriadne - princíp snehovej gule. Čo všetko stretlo Duana snáď znova písať netreba, ale stavím sa, že vnútornú drámu, ktorú prežíva, zažil snáď každý a ak nie, tak mu život nejakú pripraví! Čo ma ale zaujalo je nadhodená myšlienka o nových, druhých šanciach, koľkokrát sa stane, že človek sa dostane k báječnej žene, nádherným deťom, rodine? raz za život? dvakrát? A čo ak mu šťastie prekĺzne pomedzi prsty? Uvedomí si o čo príde, až keď o to skutočne príde, a ak aj dostane novú šancu, môže mu to vyjsť? myslím, že áno, človek robí chybí, ale ak dokáže myslieť kriticky a priznať si ich, môžu ho posunúť ďalej a nakoniec prežiť pekné chvíle. Duane šancu/šance dostal, nový začiatok... David Schwimmer podáva vynikajúci výkon. Film je z pekného prímorského prostredia s dobrým záverom bez slov, nemá nič čo by postavilo zo sedačky, žiadne napínavé scény, ale svojou jednoduchosťou prekvapí, príjemne pobaví a ani si neuvedomíte a je koniec ... hej, a nevravte žene v posteli, že milujete inú :) ()

dwbmb 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že znám Davida Schwimmera jenom v rolích komedianta nebo blbečka. O to víc jsem byl překvapen, jak dobře a věrohodně zahrál takovouto vážnou roli plnou emocí. Když se zamyslím zpětně, tak je celkové vyznění filmu, jeho závěr i sdělení divákovi shrnuto do jediného, výstižného mimického výrazu hlavního hrdiny. Toliko k Davidovi. Příběh sám je na americkou tvorbu ojedinělý absencí klišé, předvídatelných zvratů, pseudo-hlubokých sdělení společnosti a pompézního happyendu s tančícími pěnkavami (a že nemá typický hollywoodský happyend neznamená, že skončí vyloženě blbě - to jen na okraj, abych někoho neodradil). Kdybych měl k filmu přiřadit jediné adjektivum, zvolil bych "upřímný". ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

film který vypráví o démonu alkoholu a jeho dopad na člověka, který má rodinu, děti, práci, ale o všechno přijde, a musí se s tím nějak vyrovnat, i tohle se může stát v běžném životě, alkohol je zrádný a pro mě milé překvapení, když jsem zde viděla herce David Schwlmmer jako jeden ze seriálu přátelé. ()

ariari 

všechny recenze uživatele

vlastne to až také reálne nebolo, nakoľko z Davida sálala jeho civilná osobnosť,veľmi silného, šarmantného chlapíka, márne sa ukrývajúca do famózne odkukanej rozleptanej postavy sebaľútosťou sálajúceh zdeptanca. Neviem, kde to vzal, ale zachytil pekne tú esenciu straty JA. v skutočnosti by ten človek bol viac rozmazaný a fádny. ľudia by na hony cítili strostkotanca a bočili by v hneve od neho, film by hodnotili vetami typu, toto nie je moja šálka...atd. toto ale bol velmi príjemne pozerateĺný úpadok. ()

Houbos 

všechny recenze uživatele

Upřímný ponurý portrét obyčejného dobráka, kterého posedl alkohol. Opustila ho žena se synkem. Ráz na ráz, než se stihl vzpamatovat, zhroutil se mu celý život. Ačkoli je jasné, že se Duane z bezvýchodné situace už nikdy nevylíže, moc bych mu to přál. Skvělý David Schwimmer není jen Ross z Přátel. ()

Toms_606 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem shlédl především kvůli Davidu Schwimmerovi, neboť jsem fanda seriálu Přátelé a zajímá mě, jak si jednotliví aktéři vedou i v jiných spektrech než je sitcom. David svou postavu v tomto snímku ztvárnil nadmíru věrohodně, až mně jí chvílema bylo tak líto, že jsem upřímně doufal ve šťastný konec, který stále né a né přijít. Sediíte na židli a sledujete hlavního aktéra jak se utápí ve sklenkách alkoholu zatímco mu vše na čem mu kdy záleželo mizí před očima a vy by ste nejraději vstali a šli mu sami pomoci. ()

maart 

všechny recenze uživatele

Mne to sadlo. Herci, prostredie, hudba, krásne poskladané. A človek si ešte aj uvedomí čo je v živote najdôležitejšie. Krásny film. ()

Reklama

Reklama