Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektivky určené dětem slavily v 60. letech značné úspěchy, příběhy kriminality Martina se dokonce dočkaly několikerého pokračování. V tomto snímku Martin vyšetřuje záhadný dávný zločin na zámku, kde dnes tuto skutečnost zmiňuje průvodkyně jen jako zajímavost. Přivedla jej k tomu rozbitá vitrina, na níž nalezl otisky dětské ruky. A ve zdánlivě všedním červeném sklíčku, snadno zaměnitelném se vzácným briliantem, nalezne důležitou stopu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Třetí a předposlední (poslední byl skutečně "Martin a devět bláznů", alespoň dle data uvedení do kin, zároveň děkuji za opravu uživ. pulnickovi) volné pokračování dětských kriminálně laděných příběhů se zápletkou od převážně dětského režiséra a scénaristy Milana Vošmika. Narozdíl od předchozích dvou příběhů "Volejte Martina" 65' a "U telefonu Martin" 66' měl tento docela ucelený děj, zámecké exteriéry (Červené Lhoty) byly poutavé. Za populární písně "Jó třešně zrály" nebo starý americký tradicionál "Red River" a za malého a roztomilého Marka Vašuta kterého pozorný divák určitě pozná dávám nakonec za 3*. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Že Jaroslav Vízner nesměl hrát, bylo jen dobře. Křeč v obličeji, křečovité držení těla, křečovitá chůze, to podle něj nejlépe vystihlo vyšetřovatele. Ale možná ano. Vždyť závěrečná poznámka Martina se nese v duchu "nenašli jsme všechny diamanty, ale co, vždyť nesmíme hledět jen na peníze". Jenže kromě Víznera ve filmu hráli i dobří herci, takže byl díky nim koukatelný. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv účast jinak skvělých herců Růžka a Skopečka je (alespoň tedy v tomhle dílu, jiné jsem zatím neviděl) zcela zbytečná, oba si jen štěknou a zmizí, film není tolik poplatný době, jak by se dalo čekat. Jistě, vrahem není zahradník, ale živnostník, ve filmu se ale celkem dost a svižně hovoří anglicky (téměř vše obstarává Jan Tříska, jehož účast je taky svátkem nám všem, kteří jsme trezorovou dobu zažili) a hlavně je to prázdninovka, a ty já mám rád. Ten kabriolet na začátku, prostředí Červené Lhoty a celkem svižné tempo vyprávění dělá z téhle rádoby dětské detektivky hodně příjemný film. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Vycházím z toho, že se mělo jednat o dětský film, i když podle mě kromě množství hrajících dětí mi to moc dětské nepřišlo. Stejně bych se ale chtěl zeptat pamětníků, jestli u cílové skupiny té doby byla tak moc oblíbená westernová hudba (jako Červená řeka, Jó, třešně zrály atd.), že jí bylo nutné zaplnit celý film, přestože se to k ději moc nehodilo. Tedy, kromě Červené řeky, která k táboráku patří, to je jasný. Stejně tak k táboráku patří i kytarista, kteréžto role se ujme hodný pan příslušník (Jaroslav Vízner), který jinak celou dobu ani na chvilku neuhne ze své svazácké vizáže i jednání. Proti němu pak podobně prvoplánově pojatý amíkovsky nonšalantní Jan Tříska, který má budit zdání pachatele, ale divákovi je jasné, že tím je někdo jiný, u koho máte jasno hned, co se zjeví na plátně. Zajímavé je i to, jak celým příběhem asi nechtěně prostupuje svérázný způsob socialistické péče o památky movité i nemovité. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

K tomuto příběhu jsem přišla jako slepá k houslím a ještě ke všemu jsem si myslela, že Martin bude jedno z těch malých děcek. Takže mě hodně překvapilo, kdo to ve skutečnosti byl. Jan Tříska mě s těmi černými brýlemi docela pěkně štval. Vypadal v nich poněkud arogantně, jako nějaký namyšlený pražský floutek. Na to, že jde o kriminální film, tak je tenhle příběh moc příjemný a svěží. Líbila se mi Martinova Škodovka a ten druhý kabriolet taky nebyl k zahození. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zřejmá snaha o odlehčenou prázdninovou atmosféru nepomáhá - film nudí. 1) Základním slovem charakterizujícím snímek je snaha. Tvůrci se snaží o maximální vtipnost (neúspěšně). Dělají si legraci dokonce i z Veřejné bezpečnosti, ale jen tak trochu "v mezích zákona"._____ 2) Z 30letého Jana Třísky (kastelán) se snažili filmaři dostat všechno erotično, kterého byl v rámci dobové přípustnosti schopen. A tak rozhalená košile svázaná do uzlíku odhaluje jeho chlupatou hruď, boky obepínají dobově nepadnoucí džíny (dost hrozné, ale tehdy zřejmě český módní Olymp) a Janovu tvář zdobí několikadenní strniště a černé brýle. Díky tomu všemu včetně roztomilé (jak pro koho) Czenglish působí spíš jako zatoulaný dandy z dnešní Moskvy._____ 3) 31letý Jaroslav Vízner (vyšetřovatel Martin) emigroval hned 22. srpna 1968 do Švýcarska a ponechal ve vlasti svého mladšího a herecky (oprávněně) úspěšnějšího bratra Oldřicha. Pak jsem si všiml ještě 42letého herce malých rolí Vladimíra Hrubého (Martinův vyšetřující kolega Kraus) a svěže vyhlížejícího 23letého Jana Kotvy (agilní strážmistr Karlík)._____ 4) Půvab prázdninové jihočeské krajiny umocňovaly vedle zámků i prohánějící se kabriolety Spartak a Felicie (tuším, nejsem si jist). ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Film spíš pro děti, o tom jak někdo nacpal ukradený brilianty do štěstíček a na pouti to prodával. Za zmínku stojí asi jediná hlavní role či jedna z hlavních v postavě kriminalisty Vladimíra Hrubého, který se jinak objevoval vesměs jen v epizodních ,ale nezapomenutelných roličkách. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Teda to bych chtěl vidět jak se v tomhle orientovali děti... Scenárista Ota Hofman a režisér Milan Vošmik v letech 1964–1966 realizovali čtveřici dětských detektivek s vyšetřovatelem Veřejné bezpečnosti (tehdejší policie) Martinem Martinem. Vedoucí fiktivního dětského oddělení VB se po filmech Volejte Martina (1964) a U telefonu Martin (1965) pouští v roce 1966 do pátrání po pachateli dávné loupežné vraždy. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Třískova angličtina je mimořádně "hustá". Ovšem takhle u nás tehdy mluvili i učitelé angličtiny, takže to je vlastně angličtina školní. Jinak taková tajemnější zápletka ze zámku a podzámčí. Chvílemi to moc nedává smysl, ale atmosféra je docela dobrá. Těžko říct, jestli je to vlastně detektivka...60% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Úplně tedy nevím, zda je tohle detektivka určená dětem, spíš bych to označil za detektivku se spoustou dětí. Ze začátku mi přišlo fajn, že je z filmu cítit (zejména díky použité hudbě) uvolněnou atmosféru konce šedesátých let a užíval jsem si Jana Třísku v roli kastelána přepínajícího při výkladu z češtiny do angličtiny (resp. spíše Czenglish :D). Tehdy jsem měl pocit, že to za mě bude za čtyři hvězdičky. Při řešení samotného případu jsem se ale místy trochu nudil, přičemž postava detektiva z "dětského oddělení" policie v podání Jaroslava Víznera mi přišla spíš taková nemastná neslaná. V tu chvíli jsem měl chuť dát filmu naopak jen hvězdičky dvě. Ale nakonec už jen kvůli písním "Jó třešně zrály" nebo "Červená řeka", která dotváří tu zmiňovanou atmosféru zaokrouhluji na tři hvězdičky. PS: Zhlédnuto jako připomínka na nedávno zesnulého Jaroslava Víznera.  ()

BS 

všechny recenze uživatele

Docela nahuštěná nuda, která tak vysoké hodnocení dostává jen za scénu z mé rodné vesnice! :) ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tohle nemuze bavit snad ani deti. Navic proc se tam skoro porad mluvi anglicky??? Neporozumnel jsem asi zameru scenaristy. P.S.: Nejzabavnejsi jsou jizdy felicii po tech starych silnicich... 2+ ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Kriminálka pre deti. Dnes spomienka na dobu natáčania. Klasické auto, deti , ktoré sa hrajú na indiánov. Naozaj doba môjho detstva. Z hercov je "frajej" Jan Tříska. Film hodnotím 50%. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Hodně jednoduchá a i přesto koukatelná dětská detektivka o briliantu, který se našel na Červené Lhotě. Červená Lhota tu ještě není nikterak oslnivým zámkem, je spíše braná jako malý okresní zámeček. Ono možná v šedesátých letech se k tomu i jinak přistupovalo. Každopádně celý ten film je jedna velká nostalgie - ta stará auta, poutě, tábory a focení s největším dětským hrdinou, Vinetouem. Příběh sám o sobě není špatný, naopak je to milé překvapení a rozuzlení případu je hodně překvapivé. Ze všech čtyř dílů o kriminalistovi Martinovi je tento jediný barevný. Kromě toho je také ten nejlepší a zároveň jediný koukatelný. [255. hodnocení, 24. komentář, 58%] ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Tohle má záhadně úplně jinou úroveň než ostatní Martinové. Posun od žvatlajících dětí jako hlavních proganistů se vyplatil. Výborní Tříska, Hrubý. Skvělý komediální výkon Lohninský. Vízner těmto bardům herecky úplně nestačí, ale vynahrazuje to příjemným hlasem a přívětivým obličejem. Kriminálka pro děti západního střihu. Angličtinu ovládá průvodce i detektiv. Pěkný západní kabriolet. Cizinců a valutových turistů snad více než dnes. Z filmu sálá i díky barevnému provedení letní pohoda. Mnoho humorných situací, třeba když Hrubý vleze na skluzavku v botech a košili. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Podprůměrný příběh, který celou rodinu určitě nepobaví. Za zmínku stojí pouze pan Tříska, který svým zjevem a projevem jasně proklamoval kudy se bude jeho cesta v budoucnu ubírat. Ve snímku je naprostá absence atmosféry a nějakého vážného napětí. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

O dvacet let později, než film vznikl jsme na to byli se školou v kině... ani nevím proč a jak.. ale líbily se mi ty vzduchovky se spodním nabíjením jako pušky z westernů - to s pamatuju.. :) ()

Reklama

Reklama