Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vychází z autentických údajů o životě Epifana Drowniaka, proslulého jako naivní malíř Nikifor Krynický. V roce 1960 ho objevil malíř Marian Wlosiński, který se živil výzdobou lázeňských domů v Krynici, kde Nikifor nabízel rekreantům své obrázky. Nikifor se pak usadil v Marianově pracovně a ten, fascinován ryzostí a půvabem jeho výtvarného projevu, se ho ujal. Ve snaze pochopit fenomén zdravotně a mentálně postiženého muže Marian rezignoval na vlastní tvorbu i na rodinný život. Obětavě, bez odezvy a náznaku vděčnosti zajistil Nikiforovi sociální zázemí a v roce 1967 mu zařídil výstavu v prestižní varšavské galerii... Styl filmu je odvozen z naivistického vidění Nikifora, kterého v bytostném souznění ztělesnila osmdesátiletá Krystyna Feldmanová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Film o životě a díle malíře Nikifora Krynyckého, jednoho z největších naivních umělců. Zdravotně a mentálně postiženého umělce ztělesnila vynikajícím způsobem polská herečka Krystyna Feldman. Film získal řadu ocenění, mj. hlavní ceny na MFF v Karlových Varech a Chicagu. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tento film u vás nenašel pochopení. Byla jsem samozřejmě zvědavá, jak může hlavní roli naivního malíře samouka bezdomovce hrát žena, od ní je to opravdový herecký koncert. A když se k tomu přidá to, že se dozvíme něco z oblasti, o které vůbec nic nevíme a ještě je to podle skutečnosti........Zkouším upozorňovat na filmy, které dle mého názoru jsou " modré" neprávem. Jeden z těch filmů, které jsou jiné. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Průměrný film s pozoruhodným výkonem Krystyny Feldman v hlavní roli. Těm nejlepším filmům o malířích (Caravaggio, Andrej Rublev) se nemůže ani rovnat. On to vlastně ani film o malíři není. Oproti Nikiforovu dílu je upřednostňováno velmi frekventované téma: outsider, kterého se ujme "normální jedinec", který se tímto stane lepším člověkem (viz např. Rain man). ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Bezpozlátkový příběh, plný neutěšených životních strázní svérázného umělce, natočený syrovou formou, dojímavý a opravdový, zdá se, že Polákům loserovská dramata jdou, což dokázal i o dva roky mladší "Edi" Piotra Trzaskalskeho. Největší překvapení však číhalo v závěrečných titulcích - Nikifora ztvárnila žena! Jen nevím, zda větší poklona náleží herečce nebo maskérovi, nejspíš každému z nich. ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Festivalová ocenění jsou nevyzpytatelná. Nikifor i přes svou minimální rozmáchlost a komorní stránku na které je postaven dokáže zaujmout. Příběh o jednom nevšedním umělci si na nic nehraje. Neoplivá monumentálností ani nic zásadního nevzkazuje - pouze vypráví. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Co říci závěrem? V tomto filmu se nic neděje a neshledávám zde ani nic geniálního. Jde totiž o naprosto typický karlovarsko-festivalový snímek, na nichž (věřím) všichni tak rádi doháníme spánkový deficit minulé noci. Proč zrovna tenhle vyhrál hlavní cenu, je mi záhadou. Ale vyhrál i na festivalu v Chicagu. Možná zde tedy bude nějaká tajná kvalita, kterou je schopno zachytit jen oko zkušeného festivalového porotce. Všem ostatním přeji dobrou noc (a hodně štěstí)! ()

seale 

všechny recenze uživatele

Velký respekt k výkonu Krystyny. Nezaostává za ní ani druhý protagonista. Přirozený a uvěřitelný film. ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Pár vyšších hodnocení se tu objevilo ,ale žádný nic moc pozitivní komentář.Pár týdnů se mi tento film doma válel na DVD a pod vlivem zdejšího ne zrovna nadšení se mi do něj úplně nechtělo.Jaké však bylo mé překvapení.Žádná nuda,žádný životopisný příběh ,ale nádherně čistý lidský příběh.Příběh plný symbolů, chvílemi až "naivních" symbolů, v němž o samotného Nikifora podle mne až tolik nešlo.Sledovala jsem Mariana a jeho postupnou fascinaci tímto "naivním" malířem a to i za cenu vlastních velkých obětí.Chválit zde herecký výkon Krystyny Feldman je sice zbytečné ,ale přece jen si to nemohu odpustit.Bravo!........"Mají tam rádio? -Kde? -V nebi. -Ano velká a malá,různá. -Dřív neměli........". ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Krystyna Feldman je naprosto dokonalá, nevědět, že hlavního hrdinu hraje tahle babka, nepoznáte to ani omylem. Jenomže to je asi tak jediné pozitivum tohoto filmu, který je bohužel strašně roztahaný a nudný, jakoby jeho jedinou záminkou bylo obsazení zmínené herečky do titulní role. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické -3* tento film o naivním malíři Nikforovi jsem viděl už hodně dávno a moc si z něho nepamatuju, ale vzpomněl jsem si na něj v souvislosti s filmem Maudie, který je na podobné téma. Jediné co se mi vybavuje, že byl docela milý a měl zajímavou hudební stránku a malíře hrála žena ;-). [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 0 /// NÁLADA: 0AB /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

Herecký výkon ženy v hlavnej roli muža je naozaj obdivuhodný až neuveriteľný. Film je však miestami zbytočne zdĺhavý, či hodnú chvíľu takmer bez svetla./ Nezahanbujú nás mentálne retardovaní ľudia svojou jednoduchosťou, úprimnosťou a húževnatosťou v tom, čo vedia?! ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Pro mě skvost ,-když už jen proto,jak je nutné při sledování tohoto filmu zpomalit a nechat ho přijít k sobě. Při tak obrovské nabídce konzumu všeho,kdy je nám vše cpáno až pod nos,mnohdy téměř násilně a samozřejmě podbízivě, je tu najednou film,který neohromí ,,úžasnou kamerou", ,,velkolepou výpravou",či ,,strhujícím dramatem",ale prostotou vyprávění o nalezené genialitě na hranici bytí.---Překvapivě nízká hodnocení mě ani nepřekvapují.I když je to tu samý filmofil,těžko mít za zlé to všeobecně tendenční hodnocení a o podléhání modním vlivům ,-o obecnému vkusu ani nemluvě.Jiné mé hodnocení některých jiných filmů tomu samozřejmě také často odpovídá.---Herecký part paní Feldman jsem ocenil až dodatečně.Nezatížen žádnými recenzemi a nadbytečnými informacemi jsem při sledování vůbec netušil že Feldman je žena! ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Spíše než o titulní postavě vypovídá film (v produkci J.Machulského) o jeho opatrovníkovi Marianu Wlosinském- člověku, který se na snímku podílel jako konzultant, zahrál si epizodní roličku a pravděpodobně by měl být svatořečen. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný biografický film. Nehledejte v něm velká gesta ani emocemi přetékající scény. Do emerik to má daleko. Na druhou stranu potěší velmi kvalitní herecké výkony, zajímavé prostředí polských lázní i režijně, sic ne originální, ale šikovné skloubení života malíře Nikifora a ročích období. ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

...Na MFF v Karlových Varech opěvovaný film mě zase až tak nezaujal... Kromě Krystyny Feldman a jejího výkonu průměr co se týče příběhu i ostatních herců, i když námět nebyl špatný... Škoda, že polská kinematografie se nijak neprosazuje (naposledy dobré pouze Quo Vadis z roku 2000 a stará dobrá Sexmise s perfektním námětem z roku 1984)... ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Příšernost, vyděl jsem to na festivalu v Karlových Varech a když to pak vyhrálo hlavní cenu nevěřil jsem svým očím... ()

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Každopádně oceňuji snahu o realistické a faktografické ztvárnění života jednoho zajímavého umělce své doby...na druhou stranu postrádám kvalitnější filmařinu, dynamiku filmu..několik zajímavých momentů film má, ale to je trochu málo na vítěze varského festivalu, co myslíte? ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Nudný film o primitivistickém umělci Nikiforovi Krynickém. Krauzemu se povedlo ukázat, že i ve 20. století žijí chudí zapomenutí umělci. Absolutorium si zaslouží 84-letá Krystyna Feldman, která v hlavní mužské roli podává naprosto strhující výkon. ()

Související novinky

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

12.06.2013

Do hlavní festivalové sekce čítající sedm světových a sedm mezinárodních premiér se s novými snímky vrací šest režisérů, z nichž dva si v nedávné minulosti z Karlových Varů odnesli Křišťálové glóby… (více)

Reklama

Reklama