Reklama

Reklama

Televize ve službách hákového kříže

(TV film)
  • Česko Televize ve znamení hákového kříže (více)
Německo, 1999, 55 min

Režie:

Michael Kloft

Hrají:

Wilhelm Brückner (a.z.), Julius Schaub (a.z.), Max Schmeling (a.z.), Joe Louis (a.z.), Emmy Göring (a.z.), Heinrich George (a.z.), Joseph Goebbels (a.z.) (více)

Obsahy(1)

K televizním průkopníkům se vedle Anglie a Spojených států řadilo i Německo. A právě jméno otce mechanického principu televize (Paul Nipkow: 1860-1940) měla stanice, která jako první na světě zahájila pravidelné vysílání. Stalo se to 22. března 1935 v Berlíně. Program byl vysílán třikrát týdně, asi tři sta televizních aparátů bylo v domácnostech politických a státních činitelů, ale také techniků Říšské pošty, která vysílání zajišťovala. Další zájemci mohli "zázračné obrázky přenášené vzduchem" sledovat ve speciálních televizních sálech velkých měst. Vysílalo se neuvěřitelných devět let, i v době 2. světové války, až do září 1944. Program byl již předobrazem toho, co známe dnes. Zpravodajství, publicistika, televizní inscenace, zábava, osvěta, sport. Ale jelikož v zglajchšaltovaném nacistickém režimu bylo vše podřízeno zájmům NSDAP, připadl médiu, které tak ovlivní lidstvo v následujících desetiletích, pochopitelně úkol propagandistický. Živé vysílání nebylo možné tehdy zaznamenávat, a proto se velkou senzací staly v roce 1999 nález a identifikace 35mm kopií z fondů někdejšího "Fernsehensender Paul Nipkow". Část pořadů totiž byla natáčena na filmový negativ, a tak se můžeme dnes podívat na "všední i sváteční dny" Německa předválečného i válečného. Tento materiál je zajímavým doplňkem dobových filmových týdeníků a dokumentárních filmů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Mám rád dokumentárne filmy o 2SV a o AD, ale toto vlastne nebol dokument ani o jednom. Bol to film o počiatkoch TV v Nemecku. Jediné čo to má spoločné s hákovým krížom je fakt, že u moci bolo vtedy NSDAP, čiže nemecký nacizmus a tým pádom sa v TV vyskytovalo to čo súviselo s vtedajším režimom. V tomto nudnom dokumente našli staré kotúče materiálu, ktoré previedli na aktuálne nosiče a blábocu okolo toho. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Skutečnost, že právě hitlerovské Německo bylo průkopníkem stálého televizního vysílání, je bolestná právě tak jako úspěchy, kterých při postupech v zkvalitňování televizního vysílání docílilo. Jistým zadostiučiněním může být skutečnost, že se nikdy nevymanilo z propagandistického područí NSDAP a že v podstatě nemělo možnost ani prostor k žánrovému i obsahovému vyhranění; v jeho rámci nechtěně "vynikají" někteří fašističtí pohlaváři. Ráz i úroveň jeho produkce to pochopitelně poznamenalo. Na globálním primátu Německa to přes řadu limitů, které to provázelo, však nic nemění. Dokumentární film vyniká popracovaností i skvělým výběrem, který podle všeho zachycuje v časovém postupu všechny dostupné plochy a žánry tehdejší výroby. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Taková propaganda v plínkách aneb slabší a mladší sestříčka po boku svého filmového brášky. Televize i její zaměstnanci včetně reportérů a kameramanů to měli dost těžké a pro práci jim byla přenechávána ta nejneatraktivnější místa kdesi v pozadí, stejně tak televize pochopitelně neoplývala zrovna těmi nejšpičkovějšími umělci ani řemeslníky, a tak nám ty servírované záběry příjdou nejvíce ze všeho naivní a poloamatérské, ale i to byl krok vpřed. ()

Zajímavosti (1)

  • V dokumentu se objevuje také slavný zápas mezi Maxem Schmelingem a Adolfem Heuserem z evropského mistrovství 2. 7. 1939, ve kterém Schmeling vyhrál k. o. po pouhých 71 sekundách. (NinadeL)

Reklama

Reklama