Hlavního hrdinu nazývala celá vesnice bláznem, jen proto že snil o tom, že jednoho dne za pomocí svých vynálezů bude lítat. Pak přišla do vesnice půvabná doktorka v podání krásné Zuzany Cigánové a náš snílek se jako bonus ke svému bláznovství do doktorky zamiloval až po uši, upřimně, čistě a až dětsky naivně. Že nekomentuju své hodnocení, ale jen popisuju děj filmu? Naopak, snažím se co nejpřesněji popsat to, co na mě zapůsobilo hrozně mile, co mě okouzlilo a co mě pohladilo na duši.(15.2.2010)

Ojedinělý zjev českého herectví, pan Hrubý, člen vyšperkované skupiny 22´ .(14.2.2010)

Juj, to bylo hezké. Milé, hrabalovské, ale jemnější. Neumím si vysvětlit, proč se o tom filmu skoro neví. A o Josefu Žluťákovi Hrubém jakbysmet.(31.3.2009)

Nikdy jsem o tomto českém filmu u nás neslyšela. Až dnes jsem se na něj náhodně podívala. Dával ho v TV kanál Čs Film. Byla jsem mile překvapena, protože mě film okamžitě zaujal svou prostotou, nenáročnými a přesto správně vesnickými dialogy. Též jsem prvně viděla herce Josefa Žluťáka HRUBÉHO a musím říci, že pošťák-vynálezce létajících strojů v jeho podání neměl chybu. Nic nepřehrával, měla jsem dojem, že to je herec neherec, který má takový dar Boží ke komedianství. Též Zuzana CIGÁNOVÁ v roli vesnické lékařky byla milá a přirozená. Pan režisér KOVÁŘ odvedl dobré dílo. Ostatní čeští herci byli naši špičkoví herci : Josef Abrhám, Josef Větrovec, Václav Sloup, Lubomír Kostelka, Pavel Zedníček, a další. Něčím mi připomínal seriál Chalupáře. Nebyla to kopie, ale ta atmosféra vesnice zde byla všudypřítomna.(5.9.2008)

Skvělá letní komedie s melodickým hlasem vypravěče Eduarda Cupáka. Blbina, která svým milým a bezelstným zpracováním a částečně herecky nepříliš známým obsazením potěší nejenom totalitní pamětníky.(4.12.2010)

• ddf76

V dnesni dobe slabota. Sice to mohlo mit v dobach normalizace nejakej podtex, ale v dnesni dobe je to hodne naivni film. Jediny plus je Eduard Cupak, ktery svym hlasem je v roli vypravece.(22.3.2009)

Amadeus Macku v podani Josefa Hrubeho spolu se svym kamaradem hajnym Karlem Brozkem tvori skvelou dvojku,ktera pro mne osobne predcila vsechny ostatni protagonisty-herce tohoto snimku, jenz zacina pro tento film velice priznacnou vetou "Nikdo nepochyboval o tom ,ze si Amadeus Macku rozbije drzku jako vzdy,takze se na strani pod Amadeovym domkem sesli vsichni,cela vesnice,skoro cela..." Videl jsem spoustu ceskoslovenskych filmu, ale snimek natoceny v takovem stylu jeste ne. Stacilo mi si pustit zacatek,abych vedel,ze ano toto tedy budu sledovat. Obcas jsem z toho zacitil Sveraky ci Menzela,jenze ne,podobnost je ciste nahodna.Tento film je svuj,stejne jako je jednoduchy a lehky a prave v tom dle me tkvi jeho genialita.Reziser Karel Kovar vychazel z nametu a scenare napsaneho Janem Fleischerem(ktery mimochodem zastal i funkci pomocneho rezisera). Myslenka komentare cteneho hlasem Eduarda Cupaka byla snad z jineho sveta a dle dulezitosti ji stavim hned za postavy Amadeuse a hajneho. Pribeh se nam odviji za doprovodu ceho jineho, nezli housli. "Byla mlada,nebyla normalni a jestli byla, tim hur..."(11.11.2008)

• Jonatthan

Velmi podivný film. Hlavní (mně krajně nesympatický) hrdina s šíleným jménem asi četl v dětství Záhadu hlavolamu a inspirován Janem Tleskačem chce vzlétnout. Taky by rád utrhnul hezkou doktorku, která se přistěhovala z města. Za tou ale jezdí fešácký Josef Abrhám. Samozřejmě hrdina nevzlétne a rozbije si držku. No ale tu doktorku možná dostane. I když by musela mít totálně vymeteno v palici.(7.9.2010)

A Amadeus.(10.6.2009)

Velmi příjemný apolitický film z dob normalizace, téměř k neuvěření. A ač jsem měla oči na šťopkách, Rudolfa Jelínka jsem si ve filmu nevšimla.(15.2.2010)