O zlém snu (TV film)

Česko, 2000, 49 min

Pavel Štingl

Velice působivé zejména tím, že se autoři stylizují do pohledu malého děvčátka, jehož optika je ve své prostotě skutečná, pravdivá a nezpochybnitelná.(5.11.2011)

Dojemný příběh - natočený podle knížky Evy Erbenové "Vyprávěj, mámo, jak to bylo" - je poutavě odvyprávěn. Střídají se archivní záběry s rekonstrukcí. Filmaři využívají i dobové fotografie z archivu Evy Erbenové, která vzpomíná na dobu 2. světové války, kdy přežila pochod smrti.(3.12.2009)

• raroh

Vedle promyšlených Zapomenutých transportů působí tento dohrávaný polodokument silně ochotnicky (což se vyhrocuje ještě nápadněji vedle použých záběrů z Radokovy Daleké cesty a Jakubowské Osvětimi), nemluvě o víc jak padesátiletém Motýli tady nežijí, jehož něžná poetičnost osloví i dnes malé děti víc než aranžované filmařské skoroneumětelství.(11.11.2009)

Příběh vyprávěný malou dívenkou Evou, která zažila a zázrakem také přežila koncetrační tábory Terezín, Osvětim a další. Možná právě proto, že tenhle životní příběh je vyprávěný s určitou dětskou naivitou a neumělostí, je o to dojímavější a poutavější. Film je prokládán také úryvky z okupování Prahy, fotografiemi a kresbami, nakreslenými dětmi i dospělými, kteří byli nuceni v táboře "žít".(30.4.2009)

Silně to na mě zapůsobilo. Brečela jsem asi čtvrtinu filmu.(28.1.2010)