Reklama

Reklama

Mongol - Čingischán

  • Česko Mongol (více)
Trailer 4

Malý Temudjin právě dospěl do věku devíti let. Podle mongolských zvyků je to čas, kdy si má vybrat ženu. Jeho otec Esugei, chán malého mongolského kmene, ho tedy bere na cestu ke kmeni Merkitů, kde si má vybrat novou ženu a ukončit tak rozpory mezi jeho kmenem a právě Merkity. Jenže cestou se malý Temudjin zakouká do dívky Börte u sousedního, stejně bezvýznamného, kmene, jako je ten Esugejův. Temudjin si na kmenovém shromáždění Börte vybere za svou ženu. Otec jeho přání dle mongolských zvyklostí respektuje, i když tuší, že to přinese další problémy. Cestou domů se Esugej se synem a doprovodem zastaví v malé oáze, aby si odpočinuli. Tady se potká s příslušníky nepřátelského kmene. Zvyklosti však zakazují válčit na místech odpočinku, a tak setkání zprvu vypadá jako poklidné. Obě výpravy si dokonce na znamení příměří vymění jídlo a pití. Jenže v nápoji pro Esugeje je jed a muž na další cestě umírá. Novým chánem kmene se stává Temudjin. Toho ale nehodlá respektovat jeden z nižších náčelníků, Targutaj. Ten se prohlásí za chána a Temudjina s jeho matkou a zbylými věrnými z kmene vyžene. Malý Temudjin tu zimu v horách prosí mongolského boha o pomoc, cestou zpět se propadne do jezera. Mokrého ho zachrání jezdci z vedlejšího kmene a syn jejich chána, Jamucha. S Jamuchou se spřátelí a oba se považují za bratry. Targutaj ale Temudjina unese a udělá z něho otroka. Hlídá ho tak, aby ho mohl zabít, až Temudjin dospěje. Mongolové nesmějí totiž zabíjet děti. Malý Temudjin ale Targutajovi uteče. O několik let později je Temudjin opět Targutajem chycen a znovu je mu nasazen otrocký okov. I tentokrát se mladíkovi podaří utéct. Vypraví se k sousednímu kmeni pro svou ženu Börte a s ní se vrátí ke své rodině. Záhy jsou napadeni Merkity, Temudjin je vážně postřelen šípem a Börte unesena. Temudjin se uzdraví a za pomoci Jamuchy a jeho bojovníků Merkity porazí a Börte osvobodí. To, že se část Jamuchových lidí ale přidá k Temudjinovi vyvolá mezi dosavadními přáteli zlou krev. Když se Jamuchův bratr pokusí ukrást stádo koní Temudjinovu kmeni, je Temudjinovými lidmi zabit. Jamucha se spojí s Targutajem a vytáhnou proti Temudjinovu kmeni... (TV Prima)

(více)

Recenze (241)

POMO 

všechny recenze uživatele

Dobre obsadený a vizuálne nádherne nakrútený epos, v prekrásnych kazachstánsko-čínskych exteriéroch. Bohužiaľ ale podľa scenára, ktorý je iba o kúsok zmysluplnejší, konzistentnejší a strhujúcejší než bol ten k Emmerichovmu 10,000 BC. Ach... ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Nedá mi to, aby neřekl, že ten film není ani tak historický, jako spíš mytologický, a že ty "chyby" a "nedořečenosti" a "divné střihy" jsou prostě součástí mytického vyprávění. Nerad bych se pletl, ale je to natolik systematické, že v tom těžko nespatřovat záměr. (Viz recenze na Aktualne.cz) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Už chápem, prečo je to v ocarových nomináciách. Po parádnych traileroch totiž prichádza parádny film. Je to viac romanticko-dobrodružná legenda než na faktoch založený historický film, ale cez to sa dá preniesť. Bodrov to totiž natočil naozaj majstrovsky - príbeh pekne plynie, nešetrí sa pôsobivými obrazmi (malebné panorámy mongolskej stepi však nie sú samoúčelné, ale bravúrne splývajú s rozprávaním, krajina se prirodzenou súčasťou príbehu), vzťahy sú vykreslené precízne, hudba lahodí uchu a bojové scény s až japonsky mohutnými gejzírmi krvi sú viac ako slušne zvládnuté. Mám však trochu problém so scenárom, konkrétne s vykreslením hlavnej postavy. Keby to bola fikcia, tak ho beriem ako prvotriedneho filmového sympaťáka, ktorý miluje svoju vyvolenú a všetky tie boje zvedie len preto, že ho k tomu donútia okolnosti. Fajn, nič proti. Lenže toto je Džingischán. Človek, ktorý sa ako 13-ročný pohádal so svojím bratom kvôli koristi z lovu a bez mihnutia oka ho zavraždil. Nič takéto temné vo filme nenájdete. Hlavný hrdina je idealizovaný až hanba, nie sú tu ani v náznaku žiadne temné vášne či túžba po moci, klokotajúca pod maskou zaľúbeného a šľachetného mladíka. Je tu naznačený istý prechod od obyčajného chlapa k dobyvateľovi, ale je to len symbol s vlkom na obetisku boha Tengriho. Nič viac. Žiadne vnútorné zápasy. A to je veľká škoda najmä vzhľadom k tomu, že hlavného hrdinu hrá Tadanobu "Ichi" Asano. Takže: ako historicko-dobrodružný film je to nádhera na prahu dokonalosti. Ako portrét muža, ktorý potom dobyl a vyvraždil pol Ázie, to však neobstojí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Byl jsem rád, že jsem se s tímhle filmem setkal. Měl jsem totiž tu možnost vidět příběh z historie z trochu jiného koutu světa, než nám tvůrci filmů většinou nabízí. Mongol je tak opravdu dost zajímavý film. Táhne za sebou svojí vlastní atmosféru, fakt, že film nikam nepospíchá a taky skutečnost, že ve filmu není prakticky žádná bitva. Čingischán je tedy hlavně o životě, o kočování, o způsobu výběru mezi životem a smrtí a skutečností, že Mongolové to nikdy neměli jednoduché. A to ať v jakémkoliv případě, který se jim naskytl. To, že ve filmu ale není prakticky žádná obří masová bitva mu možná ubírá na kvalitě. Na druhou stranu jsem se ale setkal s neuvěřitelnou přírodou, náturou, která je tomuto národu vlastní a nakonec jsem se dostal i před práh samotných mongolských rodin, které mi ukázali způsob kočovného života. Svým způsobem jsem nakonec spokojený byl. Historický velkofilm nemusí být záměrně jen plný akce a i přesto dokáže vcelku pohodlně fungovat. Tedy také v případě, že Vám nevadí dlouhé záběry na přírodu a fakt, že kamera víc mluví obrazem, než herci dialogy. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Překvapivě vizuálně hodně nabušená věc. Jen škoda hodně mizerného scénáře. Nejde ani o to, že se příliš nedrží historických faktů, ale spíš že nemá co nabídnout. Příliš málo děje a často až směšná idealizace hlavního hrdiny filmu zkrátka podráží nohy. Ale kouká se na to docela hezky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $5,705,761Tržby Celosvetovo $26,700,000Tržby za predaj DVD v USA $1,856,508 //počet predaných kusov 96,995 ║ Tento film je akýmsi opakom Jakubiskovho filmu Bathory (65%) ohľadne ponímania určitých tvorcovských prvkov. Pokiaľ Mongol po technických stránkach je spracovaní prvotriedne, až tak že v rámci vizuálneho poňatia, či choreografii súbojov veselo môže konkurovať tým najdrahším historickým eposom. Kdež to po príbehovej stránke nám tento film ponúka len jednu veľkú nesúvislú skrumáž, ktorá v konečnej spojitosti nevytvára ani zďaleka kompaktnosť. Minimálne prvá polovica filmu sa venuje tomu ako vyrastal Tamudjin a bol štvancom svojho bývalého kmeňa. Na tom by nebolo nič zlé pokiaľ, by sme v každej jeho vekovej etape nezažívali len rovnakú dejovú osnovu. Pretavenú v to ako ho vždy odchytili jeho neprajníci niekde na pláni, uväznili v okovách a potom už len nasledoval útek späť do divočiny. Tieto udalosti sa vo filme zopakujú minimálne 3x a tým pádom to už pri každom ďalšom väznení začína byť dosť otravné. Tento úsek filmu sledujúci len úteky a dolapenia, nemá zvyšný dej navešaný okolo útekov tak hútny aby mohol čo i len trošku viac upútať a dať tak príbehu aj hlbší rozmer. V takomto prípade si je ťažké nájsť nejaké sympatie k postave, ktorú poznáme len v určitej rovine, jeho vnútorný postoj začíname lepšie spoznávať až v druhej polovici filmu ale aj tak nie až tak ako by si to daný námet vyžadoval. Potom je ťažko uveriť, prečo sa z ničoho nič pridávajú kmene na stranu, pre nich nijako moc známeho bojovníka. Takýto dej, pôsobiaci dosť úsečne môžu mať na svedomí hlavne strihači filmu, lebo pokiaľ dobre nedoznie jedna rozvyprávaná scénka, len ťažko pochopíte skrytú náväznosť z tou nasledujúcou. A je to na škodu, lebo pokiaľ by sa dbalo na príbehovú skladbu rovnako ako na vizuálne poňatie, film mohol byť veselo označovaný ako jeden z najlepších historických eposov. Takto to ostáva len niekde na pol ceste rovnako ako naša koprodukčná Bathory, ktorá hlavne trpí po technickej stránke, kdež to tá príbehová zaujme. K filmu dodám len toľko, že ak si odmyslíme nesúrodý dej, dá sa film vychutnať hlavne pokiaľ ide o davové súboje, ktoré majú dynamiku a prepracovanú choreografiu súbojov, kde nechýbajú dokonca gejzíry krvi ako tomu bolo u Kráľovstva nebeského (95%). V tomto ohľade si každý milovník súbojov musí prísť na svoje. Popri tom sa dajú vychutnať aj krásne zábery okolitej pustej prírody a tých sa tam dá užiť neúrekom. A len verím, že ak film vydajú na DVD disky, že bude zostrih filmu taký aby spĺňal svoje načrtnuté parametre omnoho plnohodnotnejšie. Ináč by film mohol časom zapadnúť medzi množstvo podobných priemerných filmov. /videl v kine: 70%/ ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Kopa penazi je vidiet a pocut, pridajme si ako vzdy minimalne standartne vyborneho Asana. Ovsem tu kvality koncia. Pricom to cele mohlo byt inak. Takmer permanentne som mal pocas pozerania pocit, ze sledujem brutalne a nelogicky zostrihanu verziu cohosi ovela obsiahlejsieho. Cohosi, co mozno malo hlavu a patu, jednotiacu liniu a drajv. Tento paskvil vsak zial nie. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Už zahajovací záběr z lehkého jeřábu (zvaného louma crane, kontrolovaného servomotory), který sestává z otočení + zvedání + jízdy kamery na výložníku, dává zřetelně najevo, čeho je dobré si všímat. Obrazu, protože Mongol převzal modelový (nikoliv jen vizuální) koncept Tygra a draka. S ním ho pojí trojí: 1, Sic přesně vymezený, přesto anonymní prostor, tudíž veškeré vyprávění pracuje s časem a s mezerami mezi ním. 2, Dojemný, epický a širokoúhlými záběry klamavě zpomalovaný a rozpouštěný, současně však překotný příběh. 3, Zrada je v tom, že Mongol je plánován jako trilogie. A tahle úvodní část má velice skromné parametry a víceméně se točí celé dvě hodiny kolem homosexuální (bratrské) a heterosexuální (chánova stará) lásky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Mongolové, národ, který umí jen krást a zabíjet…. V úvodu učaruje bombastický zvuk v DTS, ale bohužel, není si co vychutnávat. Zvukově. Protože jinak to filmové řemeslo není špatné. A příběh? A myslím, že celkem ujde. Všechno to odhodlání a touha po pomstě, zasazené do ,,surového“ prostředí je celkem (pro mne až překvapivě) zajímavé. Díky malému množství válečných scén však působí levněji, jednodušeji a může se zdát, že jsme o něco ochuzeni. Vzniká tím ale prostor k zamyšlení nad tím, co je legenda a co skutečnost. Vůbec nepochybuji, že Mongolové potřebují zákony a že ON je ten, kdo je přivede k poslušnosti i kdyby jich měl polovinu vybít. Osobním zklamáním je, že mystika (která hrála roli i u jiných válečníku) dostává prostor na místo závěrečné bitvy, která mohla tento příběh posunout daleko výše. Ale kam se na Mongola hrabe (z mého pohledu) film Alexander Veliký. A tak by se na film měli krom nadšenců o historii podívat i ti, kteří nemají potuchy, jak si vybrat dobrou ženu. A lingvisti, protože věta ,,jednou budou všichni umět mongolsky" by je jistě potěšila…. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Opět kus Historie tentokrát z Mongolska. Film krásně zachycuje život Mongolů od dětí po dospělé a zároveň zrod největšího vojevůdce Čingischána. Natočeno věrohodně, akce i krve je zde překvapivě dost, tempo je slušné a jako plus se jedná o Revenge,což je můj nejoblíbenější subžánr. Slušná podívaná. 80% ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Není to špatnej film, výprava, obsazení, exteriery, bojové scény, hudba, to všechno je přinejmenším dobré. Jenže je tu naprosto nezvládnutý scénář. Čingischán se po celý film nechává někým zajímat, věznit nebo porážet. Potom 15 minut před koncem své ženě a dvěma kukaččím dětem, kteří jediní jsou s ním, řekne, že ví, jak Mongoly sjednotit a po zatmívačce stojí v čele tisícihlavé armády a žene se do bitvy. Jak kdyby se Rusové pokusili sestříhat dvacetidílný seriál do 100 minut a pět dílů se jim přitom někam zatoulalo. Přesto než se Temudžin dostane do druhého zajetí, je to i po dějové stránce dobrý film. Jenže potom se dostane do zajetí znovu a znovu a znovu a... Prostě a jednoduše, pochybuju, že by člověka, kterej celej život strávil tím, že se toulal po stepi a tak různě padal z jednoho zajetí do druhýho, že by někoho takovýho následovaly desítky rozhádaných kmenů. Ale možná se pletu... A samozřejmě je tu ještě ten mystický konec, kdy se Temudžin jako jediný nebojí bouřky a tak před ním celá armáda padne na prdel. Jo, takže sbohem a díky za všechny ty ryby. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Tohle si Čingischán nezasloužil. Určitou porci nesmyslů ve filmech snesu, ale když mám už ve třetině nepříjemný pocit, že buď ze mě tvůrci dělají vola, anebo postprodukci kromě řemeslné stránky totálně odflákli, nemá u mě snímek naději na úspěch. Zkratkovité, mezi některými sekvencemi chybí logická návaznost či tvůrci logiku neřeší, když se jim nehodí do krámu (až to někdy vypadalo, že malý Temudžin je předchůdce Houdiniho). Finální bitva začne zničehonic a zničehonic také skončí. Tady se muselo hodně spěchat, jinak si ty skoky v čase apod. nedokážu vysvětlit. Houby výpravný historický epos, v téhle verzi je to fraška! (Febiofest 2008) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl v podobném duchu natočený nějaký fantasy film, vůbec bych se nezlobil. Po historické stránce je příběh idealizovaný až historická literatura pláče, jenže na druhou stranu natočené a odvyprávěné je to natolik dobře, že tentokrát nedokážu své historické hnidopišství pustit ze řetězu. Ano, Temudžin je tu čestný hrdina bez bázně a hany, který se do boje vrhá vlastně jen pro záchranu své milované a sjednotitelem mongolských kmenů se stává jaksi mimochodem, není to zkrátka ten dobyvatel, který vyřkl ono slavné "Rozdrtit nepřátele, hnát je před sebou a slyšet nářky jejich žen!". Ale jako film to funguje na výbornou. Kamera úchvatná, krvavé souboje trochu v japonském stylu a i ta romantika působí příjemně. Z hlediska vyprávění bych měl jen jednu větší výtku, a to tuto. V jedné scéně vidíme Temudžina pouze s manželkou a dětmi samotné uprostřed stepi poté, co jej Borte vysvobodila z otroctví, pak střih a Temudžin je náhle vůdcem veliké armády proti Džamuchovi. Vypravěč nám řekne něco o tom, že jej začali následovat, protože byl spravedlivý nebo něco v tom smyslu, ale působí to jako hodně velké zjednodušení, nedozvíme se, jak se doopravdy stal vůdcem, jako by se filmaři už třásli na závěrečnou bitvu o nadvládu nad Mongoly. Takže, když hodně přimhouřím oko nad historickou nevěrohodností Temudžinova charakteru, za filmařskou kvalitu dávám palec vysoko nahoru. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Arif Aliyev, Sergei Bodrov | Hudba: Tuomas Kantelinen, Altan Urag | Distribúcia: Picturehouse (US), The Works (UK) | Štúdio: Kinokompaniya CTB, Andreevski Flag, X-Filme Creative Pool | Rozpočet: 18 miliónov $ | Tržby: 26,527,510 $ | Ocenenia: - || Nato, že je to fakt lokálna produkcia, je to až neuveriteľne funkčný film, jak z technickej, tak i umeleckej stránky. Autentické exteriéry, etnicky skutočný casting, a dobrá hudba. Jediné, čo zabranuje Mongolovi v tom, aby sa stal nadčasovým materiálom, je nevďačne vystavaný scenár. Džingiskán nebol žiadny citlivý, mierumilovný človek. To by nebol dobyl štvrtinu sveta... Snaha Bodrova ho ukázať ako národného hrdinu skoro len z pozitívnej stránky škodí dosiahnutiu akéhokoľvek kontrastného pohybu v deji. Škoda, pretože je to pravdepodobne i takto najlepší mongolsko-kazachstánsky film doterajšej kinematografie. 65% | FullHD, THX, EN DTS | ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Michael Bay udělá Mizery a tvrdí že je to akční bomba století. Bekmambekov udělá Wanted a každý ví že je to akční bomba století. Sidney Lumet udělá diaologovou bombu a to same udělá ve 21. století. Nikita Michalkov. Vezme totožnou látku a ještě jí vylepší. Co teprve Čína či Jižní Korea, země jenž v poslední době válcují na stříbrném plátně Holywood. Ano, Mongol: Čingischán není přesně podle dějepisu, ostatně např. Gladiátor není také. U tohohle filmu lehce vysvětlím, proč jsem dal 5 hvězd, jednu po druhé. 1: Za odvahu a originalitu převést na plátno příběh o jednom z největších dobyvatelů všech dob. 2: Za naprosto úchvatnou obrazovou a audiovizuální stránku filmu, protože zde bych to opravdu nečekal. 3: Za příběh, který není jako každý druhý "vzestup a pád", ale hezky pomalu vysvětluje a nenudí (na hodinky jsem se ani jednou nekoukl) 4: Herce, kteří jsou úplně neznámí a (pro mne) velmi přesvědčiví a charismatičtí. 5: Za bitevní a akční sekvence. Sice jich nebylo moc, ale zase scény, kde Temudžin bojuje o svou lásku v nepřátelské vesnici, či letící šíp a poslední bitva (ne každý si libuje v střihačském masakru) mne opravdu uchvátili. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Komorné ako Cave of the Yellow Dog, epické ako Barbar Conan, vizuálne strhújce ako Hrdina, drsné ako 300. A predsa absolútne svojské. Mongolský svet je preplnený veľmi zaujímavými tradíciami a zvykmi (čo ho robi veľmi exotickým) a jediný, kto vyzerá, že sa týmito pravidlami nechce riadiť, je japonský sympaťák Tadanobu Asano. Poznáte to. Mongol nesmie toto, mongol musí tamto, Tadanobu sa naštval a za pomoci boha Tengriho a svojich výbornych šermiarskych schopností sposobil revolúciu, ktorá sa určite nedá nazvať ako nežná. Nech si vraví kto chce, čo chce, Bodrov vedel čo chce natočiť a jednoznačne sa mu to na plnej čiare podarilo. (9/10) ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nádherné scenérie. To je první věc, která mě v souvislosti s tímto snímkem napadá. Druhá věc by zřejmě bylo slovo nevyváženost. Film je místy až epický, choreografie soubojů je skvělá a vůbec větší scény, kdy proti sobě bojují armády, jsou téměř dokonale natočeny. Bohužel tyhle scény často střídaly ty druhé, nudnější scény, kvůli kterým jsem těch 120 minut většinou protrpěl. Třetí věc, která mě napadá, je překvapení. Když jsem si film pouštěl a vlastně ani po jeho skončení by mě nenapadlo, že snímek má nominaci na Oscara. Celkově je pro mě Mongol - Čingischán spíše průměrným a bohužel i lehce zapomenutelným snímkem. Škoda, měl určitě navíc… ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Poetika a mystika života v mongolskom (alebo ruskom?) vydaní. Krásni ľudia, krásna príroda, smutno-sladké životné peripetie hrdinu, ktorého si nemôžete neobľúbiť. Výborné akčné scény, šíre mongolské pláne, nevyspytateľní ľudia z národa, miesta a času, ktorému už my nemôžeme rozumieť. A neodmysliteľný nádych osudovosti.... Celkovo zaujímavé a príjemne pozerateľné, ale ako to podľa mňa trefne vystihol Klerik, trochu nevyvážené. Celý čas som čakala na niečo.... niečo... neviem čo. Nedočkala som sa. A rovnako ako Cervenak som mala problém identifikovať sa s hlavnou postavou ako s "tým" Džingischánom. Radšej som si teda zvolila vlastnú verziu a vnímala ho proste ako "nie Džingischána", ale filmového hrdinu, "toho druhého" Mongola, "proste Temudžina". Ak mi rozumiete... Ako idealizovaný portrét konkrétnej historickej osobnosti to naozaj veľmi neobstojí a skôr toto vedomie neustále vyrušuje... Ale inak pekný zážitok... 3,5* ()

Související novinky

Jeff Bridges jako lovec démonů?

Jeff Bridges jako lovec démonů?

03.02.2011

Hrál ve dvou úspěšných filmech vánoční sezóny a za ten lepší je nominovaný na Oscara. Kdo by se divil, že se na něj nabídky jen sypou? Jednu z nich dostal od studia Warner Bros., které ve spolupráci… (více)

Muži, kteří nenávidí Afghánistán

Muži, kteří nenávidí Afghánistán

07.07.2010

Christian Bale a Niels Arden Oplev jsou novými jmény, spojenými s projektem Zacka Snydera a studia Warner Bros. The Last Photograph. Ten už má docela dlouhou historii. Snyder chtěl drama o… (více)

Další Evropané v Hollywoodu

Další Evropané v Hollywoodu

09.03.2009

Dva zajímaví evropští tvůrci upsali duši Ďáblu... ehm, Hollywoodu. Získat Oscara (nebo alespoň nominaci) v kategorii „nejlepší neanglicky mluvený film“ je obvykle začátek cesty k režírování nějakého… (více)

Šikmooký Hollywood?

Šikmooký Hollywood?

11.11.2008

Dnes pro vás máme rovnou čtyři chystané filmy. Všechny jsou americké produkce, ale něco je spojuje s Dálným Východem. Jako první je tady remake Karate Kida. Už dlouho šly fámy o tom, že Willův syn… (více)

Reklama

Reklama