Proč já?
Prečo ja?
Akční / Dobrodružný / Komedie / Krimi
USA, 1990, 87 min
Gene QuintanoPlakáty
Christopher Lambert v bláznivé komedii o dvou nešťastných zlodějích, kterým jsou v patách nejen policajti, ale celá mafie.
"Proč právě já?" ptá se sympatický zloděj klenotů Gus, který je po nevydařeném "zátahu" donucen spolu se svým komplicem Brunem utíkat před policií, agenty CIA a před mafií newyorského podsvětí. Příčinou je mimořádně cenný rubín, zvaný "Oheň z Byzance", který se náhodně ocitl v rukách nešťastných zlodějů. Zpočátku odvážné trio, které doplnila Gusova krásná žena June, vůbec nic netuší. Až malá náhoda, při které všichni pochopí, co to vlastně hodili do papírového koše, rozpoutá pekelný kolotoč pronásledování a útěků... [Zdroj: Intersonic] (oficiální text distributora) -
Dva drobní zlodějíčci Gus a Bruno (Christopher Lambert, Christopher Lloyd) ukradnou během jedné nepovedené loupeže nedopatřením vzácný rubín zvaný Oheň z Byzance. Najednou mají v patách policii a FBI. Ani jeden z nich však netuší proč. A aby toho nebylo moc, začne se jim do života plést mafie, která má o záhadný rubín také obrovský zájem. To ale na scénu vstupuje arménská osvobozenecká strana, jejíž vůdce (René Assa) se tváří až podezřele přátelsky. (videofil)
Renton
Scénář: Donald E. Westlake, Leonard Maas Jr.(17.11.2008)
BadoXXII
A proč né?(13.2.2009)
MM_Ramone
Christopher Lambert nikdy nepatril medzi mojich obľúbencov. Jeho prejav sa mi vždy videl akýsi kŕčovitý. Ale v osemdesiatých rokoch patril medzi najžiadanejších hollywoodskych hercov. Hlavne vďaka filmom "Tarzan" a "Highlander" sa stal na čas žiarivou hviezdou. Aj keď jeho kariera rýchle upadala, stačil natočiť zopár celkom podarených snímkov. Jedným z nich je aj bláznivá akčná komédia "Prečo ja?". Spoločne s Christopherom Lloydom si tu zahrali dvojicu smoliarkých lupičov. Gus a Bruno pri jednej zo svojich akcií ukradnú vzácny prsteň s veľkým červeným kameňom, rubínom, Bizanský plameň. Tým roztočia kolotoč bláznivých udalostí, pretože o tento drahokam má záujem až priveľa rôzných ľudí: polícia, CIA, členovia podsvetia, ostrieľaní kriminálnici, gangstri z tureckej ambasády a aj arménski teroristi z oslobodeneckej strany. Týmto všetkým musia prejsť cez rozum, aby si zachránili vlastný krk a ešte na tom aj dobre zarobili. ***(3.12.2009)
bassator
Viděno 6x cca - 40%(4.3.2009)
5150
50%.. Slušná oddechovka, která zejména ve své poslední třetině dobře graduje. Obsazení obou Christopherů lze jen pochválit, rovněž potěší mistr vedlejších rolí J.T.Walsh v další vymazlené roličce. Nakonec se závěrečnými titulky můžeme ocenit pěknou titulku "Why Me?" od Steve Wooda.(31.3.2012)
cariada
Taková obyčejná akční komedie ,která se nechá tak někdy odpoledne.(26.3.2008)
SeanLSD
Jeden z tých nenáročných svižných filmov, akých bolo v 80. rokoch plno, kde sa spolu potýkajú policajti, tajné služby, teroristi, diplomati aj zločinci, ale kde sú všetci natvrdlí jak kýbel gitu, len hlavný hrdina je vždy šarmantne nad vecou, spôsobom, akým by som chcel byť sám každý jeden okamih svojho posratého fantastického pestrofarebného života. Namiesto toho príde vždy znovu a znovu fáza, v ktorej sa chytám za hlavu a utrápene vykrikujem : „Prečo doriti, práve JA ?“ A vtedy je dobré vidieť film, kde je na tom hrdina omnoho horšie, kde mu síce chcú všetci zobrať hlavu, ale vysvitá, že celý svet okolo tvoria dementi a on určite má nejakú špeciálnu schopnosť – napríklad otvárať trezory ako bonboniéru. A keď má ten sympatický chlapík tvár Christophera Lamberta, všetko je v najlepšom poriadku.(3.10.2010)
foundation
super komedia scena s vtakami v banke nezabudnutelna :D..najlepsia postava je ale aj tak Francis Mahoney :D(24.6.2009)
gombarix
Nenáročná, ale inteligentní komedie s poměrně hvězdným obsazením. (nový dabing = jako obvykle hrůza!)(26.10.2007)
Trixi
Na první pohled stupidní komedie plná omylů......to je ale právě ono. To dělá z téhle parodie na zlodějské akční filmy podívanou jedna báseň. Bavila jsem se od začátku až do konce. Á, GUS A BRUNO....(21.7.2008)
P@\/EL
Docela dobrá komedie, která nabídne trochu humoru a taky špetku akce. Najde se tu pár srandovních situací a povedených hlášek. Že by jimi ale film vyloženě překypoval, tak to říct rozhodně nedá. Děj mi přišel zajímavě zauzlený a určitě nenudil. S parádně vychytaným závěrem potom film ještě získa něco na zajímavosti a popularitě.(22.8.2010)